Ναυάγιο Πύλου: Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες – Δευτέρα (19/6) απολογούνται οι 9 συλληφθέντες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Ναυάγιο Πύλου: Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες – Δευτέρα (19/6) απολογούνται οι 9 συλληφθέντες

 


Η βύθιση του αλιευτικού σκάφους με μετανάστες είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 78 άτομα και να διασωθούν 104, εκατοντάδες παραμένουν αγνοούμενοι με τις ελπίδες εύρεσης του  να εξανεμιζονται…. Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη ανακριβής, ενώ μαρτυρίες κάνουν λόγο για έως και 700 άτομα που ήταν ταξίδεψαν με το μοιραίο σκάφος.

Στη δομή της Μαλακάσας θα συνεχιστεί η ζωή των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο  ανοιχτά της Πύλου, που άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

Από το λιμάνι της Καλαμάτας αναχώρησαν περίπου μετά τις 8 και μισή το πρωί της Παρασκευής (16/6) δύο λεωφορεία, μισθωμένα από τον δήμο Καλαμάτας, όπου επιβιβάστηκαν οι διασωθέντες μετανάστες.Νωρίτερα είχαν βγει έξω από τον χώρο των αποθηκών του λιμανιού όπου διέμεναν τα τελευταία 24ωρα κρατώντας σε σακουλες όσα προσωπικά τους αντικείμενα είχαν περισώσει μετά το ναυάγιο και περίμεναν για να δώσουν τα στοιχεία τους.


  


Ανάμεσά τους είναι και οι 8 ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση τους και ακολούθως θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για μια ακόμη ημέρα στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου, όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις. Στο σημείο επιχειρούν μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι εννέα συλληφθέντες που φέρονται ως οι διακινητές των μεταναστών με το μοιραίο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου.   Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα, 19 Ιουνίου. Εξ αυτών, οκτώ κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο της πόλης.

Το Λιμενικό Σώμα στην ενημέρωσή του αναφέρει: “Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, γνωρίζεται ότι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής 104 άτομα και έχουν ανασυρθεί 78 σοροί.

Η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα (09) άνδρες εκ των ανωτέρω διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου, οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων. Κατά συνέπεια, συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα, για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, καθώς επίσης και των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο) του Π.Κ.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.”

Η εισαγγελέας ζήτησε οι συγκεκριμένοι μάρτυρες να παραμείνουν στην Καλαμάτα και να μην οδηγηθούν μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες στην δομή της Μαλακάσας, για να βρίσκονται στη διάθεση της δικαιοσύνης ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages