Ελαιόλαδο: Δεν πωλείται εξαιτίας της φορολόγησης και μένει αδιάθετο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Ελαιόλαδο: Δεν πωλείται εξαιτίας της φορολόγησης και μένει αδιάθετο


 Τι θα ισχύσει φέτος με τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων – Μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες φοροαπαλλαγές

Φοβούνται με τις υψηλές τιμές του ελαιολάδου πολλοί ετεροεπαγγελματίες αγρότες να “κόψουν” όλο τους το ελαιόλαδο, για να μη φορολογηθούν υπέρμετρα κατά την επόμενη χρονιά, χαρακτηρίζοντας ως άδικο το γεγονός της φορολόγησής τους από το πρώτο ευρώ.

Αντίθετα, ως ευνοϊκό αλλά και ανεπαρκές χαρακτηρίζεται το μέτρο της έκπτωσης του 50% του φόρου για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που μπήκαν στη συμβολαιακή γεωργία ή είναι μέλη συνεργατικών σχημάτων. Στο μεταξύ, στις 30 του μήνα λήγει η προθεσμία για να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να δικαιούνται την έκπτωση αυτή.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για άλλη μια χρονιά μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διατηρούν το αφορολόγητο των 8.500 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ενώ για τους ετεροεπαγγελματίες ισχύει η ίδια κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε και πέρυσι. Για τη φετινή χρονιά, η ιδιομορφία που υπάρχει είναι για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο η μείωση του φόρου στο 50% εφόσον τηρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις: Η μία προϋπόθεση είναι να είναι μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων που έχουν εγγραφεί στο μητρώο των συνεταιρισμών. Ή διαφορετικά, εφόσον έχουν συνάψει σύμβαση με κάποιον έμπορο, στον οποίο θα πουλούν το 75% της παραγωγής τους. Βεβαίως μιλάμε για τα εισοδήματα του 2022. Και θα πρέπει η συγκεκριμένη σύμβαση να ανέβει στην ειδική πλατφόρμα mybusinessSuport έως τις 30 Ιουνίου του 2023 και να ανέβει από τον παραγωγό και να γίνει αποδεκτή από τον έμπορο ως προς τη γνησιότητά της»…

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης εξηγεί: «Τα εισοδήματα λοιπόν που προέρχονται από τη συγκεκριμένη σύμβαση διαχωρίζονται στο Ε3 αλλά κλικάρονται και με συγκεκριμένο κωδικό 0,35 και 0,36. Και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο να πληρώσουν μειωμένο φόρο κατά 50%»…

Στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες

Αναφορικά με τους ετεροεπαγγελματίες αγρότες, ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης λέει: «Φορολογούνται κανονικά όπως τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, από το πρώτο ευρώ με την ισχύουσα κλίμακα».

Τα κέρδη από ατομική αγροτική δραστηριότητα φορολογούνται αυτοτελώς με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς, δηλαδή, τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις.

Για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 και μετά, η κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους αποτελείται από πέντε κλιμάκια, με ανώτερο συντελεστή 44%, ο οποίος εφαρμόζεται για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ.

Έτσι, για τις πρώτες 10.000 ευρώ εισόδημα έχουμε τον συντελεστή φορολόγησης 9% (άρα φόρος στα 900 ευρώ).

Πάνω από τα 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22% (φόρος στα 3.100 ευρώ).

Πάνω από 20.000 ευρώ έως και 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 28% (φόρος στα 5.900 ευρώ).

Πάνω από τα 30.000 ευρώ έως και τα 40.000 ευρώ, ο συντελεστής πάει στο 36% (φόρος στα 9.500 ευρώ).

Ενώ πάνω από τα 40.000 ευρώ, ο συντελεστής φορολόγησης ανεβαίνει στο 44%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages