"Ψήνεται" νομοσχέδιο για υποβάθμιση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας στην Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

"Ψήνεται" νομοσχέδιο για υποβάθμιση ή κατάργηση Κέντρων Υγείας στην Τριφυλία

 


ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ νομοσχέδιο μετά τις Ευρωεκλογές για υποβάθμιση και κατάργηση Κέντρων Υγείας με συνέπειες και για την Τριφυλία-Μεσσηνία.

Δυσανάλογο φορτίο σηκώνουν τα νοσοκομεία της χώρας, καθώς τα Κέντρα Υγείας παραμένουν αποψιλωμένα από προσωπικό και εξοπλισμό. Μοιραία, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΕΣΥ αποτελούν τη βαριά βιομηχανία των υπηρεσιών υγείας, ενώ στα Κέντρα Υγείας οι πολίτες απευθύνονται ως επί το πλείστον για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των υγειονομικών δομών, πέρυσι ο αριθμός των ασθενών που επισκέφθηκαν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα πανελλαδικά ξεπερνά τον πληθυσμό της χώρας (11,3 εκατομμύρια εξωτερικοί ασθενείς απευθύνθηκαν στα ΤΕΠ, εξωτερικά και απογευματινά ιατρεία).
Μια σημαντική λεπτομέρεια όμως είναι ότι σχεδόν οι μισοί εξ αυτών (4.612.052 ασθενείς) αναζήτησαν την περασμένη χρονιά επείγουσα ιατρική φροντίδα σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Μόνο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) 882.844 ασθενείς εξετάστηκαν από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). 

Προκαλεί έκπληξη εντούτοις το γεγονός ότι περίπου ισάριθμοι ασθενείς (855.039) προσήλθαν το περασμένο έτος στα Κέντρα Υγείας και στις λοιπές πρωτοβάθμιες δομές (ΤΟΜΥ και Περιφερειακά Ιατρεία) της Αττικής, ως έκτακτα περιστατικά. Οι αριθμοί όμως, όπως συμπεραίνει κανείς από τα όσα αναλύει στα «ΝΕΑ» ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, δεν αποτυπώνουν πάντα την πραγματική εικόνα.
«Μπορεί τα περιστατικά να καταγράφονται ως επείγοντα στα Κέντρα Υγείας, όμως στην πλειονότητά τους κατευθύνονται τελικά στα νοσοκομεία. Και αυτό γιατί οι δομές της Πρωτοβάθμιας δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Συνεπώς, το δεδομένο αυτό δεν αντανακλά την ικανότητα των Κέντρων Υγείας στη διαχείριση των επειγόντων. Σίγουρα όμως αποτυπώνει τον σημαντικό ρόλο τους ως πρώτου σημείου επαφής με το σύστημα». όπως αναφέρουν τα Νέα.
Σημαντικά κενά διογκώνουν το πρόβλημα 

Ενα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο που μαρτυρά τον αποδυναμωμένο ρόλο της Πρωτοβάθμιας είναι και το γεγονός πως ο αριθμός των πολιτών που απευθύνθηκαν σε μη νοσηλευτικές δομές για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους είναι σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με τα επείγοντα περιστατικά (4.002.719 επισκέψεις μόνο για συνταγογράφηση έναντι 3.305.112 επειγόντων). Η Τριφυλία άραγε τι θα χάσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages