Η δημόσια υγεία στην Πελοπόννησο συνεχώς υποβαθμίζεται και...ιδιωτικοποιείται - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Η δημόσια υγεία στην Πελοπόννησο συνεχώς υποβαθμίζεται και...ιδιωτικοποιείται

 


ΝΕΕΣ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 

“Γνωρίζετε ότι από την Παρασκευή το απόγευμα έως τη Δευτέρα το πρωί εάν συμβεί έμφραγμα του μυοκαρδίου οπουδήποτε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πρέπει να μεταφερθεί ο ασθενής στην ΑΘήνα να γίνει επείγουσα αγγειοπλαστική; Αυτό ανεβάζει τη θνητότητα (...) Σας το λέω επειδή ο μη γένοιτο μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε”. Την απογοητευτική και επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών αυτή επισήμανση έκανε στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ο επικεφαλής της παράταξης “Πρώτα η Πελοπόννησος”, Μανώλης Μάκαρης, τονίζοντας ότι, ως καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, γνωρίζει καλά τι λέει... 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγιναν γενικότερες αναφορές για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου Λακωνίας, Μαργαρίτας Σπυριδάκου, για μετακινήσεις γιατρών από το Νοσοκομείο Μολάων στο Νοσοκομείο Σπάρτης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στην πρώτη νοσηλευτική μονάδα. Σύμβουλοι της περιφερειακής αρχής δικαιολόγησαν τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Σπάρτης, Εύη Παπαγεωργίου, για τις μετακινήσεις των γιατρών από  τους Μολάους στη Σπάρτη, τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να λειτουργεί με πληρότητα μια νοσηλευτική μονάδα από το λειτουργούν με κενά και οι δύο νοσηλευτικές μονάδες. Ωστόσο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι οι μετακινήσεις γιατρών δεν λύνουν τα προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων, αντίθετα προκαλούν γενικότερη υποβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας, γιατί το ιατρικό προσωπικό θα συνεχίσει να μειώνεται όσο δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν αυξάνονται οι μισθοί και δεν βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίες. Ο δε επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Κουτουμάνος, εκτίμησε ότι με την πολιτική όλων κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών αναπόφευκτα η κατάσταση θα οδηγεί κάποια στιγμή στη λειτουργία ενός μόνο κεντρικού νοσοκομείου, αυτού της Τρίπολης, για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

Ο Μανώλης Μάκαρης ζήτησε την ίδρυση στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τριτοβάθμιας νοσηλευτικής μονάδας, ώστε να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες και να μην χρειάζεται ασθενείς να διακομίζονται εκτός Περιφέρειας. 

Ο πρώην περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι οι δομές υγείας πρέπει να περιέλθουν στις αρμοδιότητες των αιρετών περιφερειών. 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, τόνισε πως συμφωνεί απόλυτα να περιέλθουν στις αρμοδιότητες των περιφερειών τα θέματα των δομών δημόσιας υγείας και πως αυτή είναι και η θέση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η οποία έχει διατυπωθεί στον υπουργό Υγείας. Ο κ. Πτωχός πρόσθεσε ότι πως το συγκεκριμένο θέμα “είμαι μια από τις πολύ μεγάλες τομές που μπορεί να γίνουν”. 

Στ.Μ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages