Ελιά: Πρώιμη θερινή καρπόπτωση σε ελαιώνες από ρυγχίτη και αναγκαίες επεμβάσεις - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ελιά: Πρώιμη θερινή καρπόπτωση σε ελαιώνες από ρυγχίτη και αναγκαίες επεμβάσεις


 Γνωστός σε πολλούς και ως «μπίμπικας» ο ρυγχίτης είναι ένα μικρό καστανόχρωμο σκαθάρι που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις ελαιοκαλλιέργειες. Σε έντονες προσβολές μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι. Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου καλούν τους παραγωγούς να προβούν σε τακτικούς ελέγχους και προληπτικές επεμβάσεις κατά του εντόμου.

Γνωστός σε πολλούς και ως «μπίμπικας» ο ρυγχίτης (Rhynchites cribripennis) είναι ένα μικρό καστανόχρωμο σκαθάρι μεγέθους  περίπου 0,5 εκ., με χαρακτηριστικό ρύγχος. Μετά το τέλος της καρπόδεσης τρέφεται με τους καρπούς οι οποίοι εμφανίζουν χαρακτηριστικές τρύπες μορφής «κρατήρα» στην επιφάνειά τους. Αργότερα το καλοκαίρι ωοτοκεί στους καρπούς όπου οι προνύμφες προσβάλλουν τον πυρήνα. Μπορεί να προξενήσει κατά τόπους πολύ σημαντική πρώιμη θερινή καρπόπτωση.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου συστήνουν τακτικούς ελέγχους της πυκνότητας του πληθυσμού των ακμαίων στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών αμέσως μετά την καρπόδεση. Έλεγχος γίνεται νωρίς το πρωί τινάζοντας λεπτά κλαδιά πάνω σε λευκή επιφάνεια. Απαιτείται καταπολέμηση όταν καταρρίπτονται περισσότερα από 3 – 4 ακμαία. Συστήνεται προληπτική επέμβαση στους ελαιώνες που σημειώθηκε προσβολή τα τελευταία δύο χρόνια.

Έως 16 Μαΐου οι επεμβάσεις κατά της καρπόβιας γενιάς του πυρηνοτρήτη

Στο δίκτυο παγίδευσης πρώιμων περιοχών η πτήση ακμαίων της καρπόβιας γενιάς ξεκίνησε στο 3ο δεκαήμερο του Απριλίου. Παρατηρούνται οι πρώτες ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς. Οι προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα και κατευθύνονται προς τον πυρήνα. Κατά τη διαδρομή τους ανοίγουν στοά που μπορεί να ζημιώσει τον ποδίσκο του καρπού και να προκληθεί πρώιμη καρπόπτωση (καρποί 4-6 χιλ. “πιπζρι”, 8-10 χιλ. “καλογρί”).

Στους προσβεβλημένους καρπούς που δεν πέφτουν πρόωρα οι προνύμφες τρέφονται μέσα στον πυρήνα. Συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού οι ώριμες προνύμφες ανοίγουν στοά εξόδου τραυματίζοντας τον ποδίσκο και τότε προκαλείται όψιμη καρπόπτωση. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν.

-Σε ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών συστήνεται καταπολέμηση της καρπόβιας γενιάς με εγκεκριμένα εντομοκτόνα. Συνιστώμενες ημερομηνίες επέμβασης : 14 – 16 Μαΐου. Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

-Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον ρυγχίτη.

Σχολαστικοί ψεκασμοί σε λαιμό και κορμό δέντρων για ωτιόρυγχο

Μικρό σκαθάρι με νυκτόβια δραστηριότητα. Την ημέρα κρύβεται στο έδαφος και ανεβαίνει στα δέντρα μετά το σούρουπο. Προκαλεί χαρακτηριστικά πριονωτά περιφερειακά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο τους ή πτώση μέρους των τρυφερών βλαστών.

-Συστήνεται έλεγχος και αντιμετώπιση στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών, ιδιαίτερα όπου υπάρχει ιστορικό προσβολής. Συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη γίνεται ψεκάζοντας σχολαστικά το λαιμό και τον κορμό των δέντρων.

Σε ασθενικά και ηλικιωμένα δέντρα οι προσβολές από κοκκοειδή (ψώρες)

Όταν τα κοκκοειδή αναπτύσσουν πυκνούς πληθυσμούς, προσβάλουν και προκαλούν ζημιές κυρίως σε ασθενικά, παραμελημένα και ηλικιωμένα δέντρα.

Η πολλίνια (Pollinia pollini) προκαλεί σημαντική εξασθένιση στα δέντρα. Το ενήλικο θηλυκό, γκρίζου χρώματος αναπτύσσεται στις σχισμές και στα σκασίματα του φλοιού των λεπτών κλαδιών (πληγές από φυσικά αίτια ή από άλλα έντομα ή χειρισμούς όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλείται ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση και μειωμένη καρποφορία καθώς εμποδίζει την κανονική έκπτυξη των οφθαλμών. Όταν εγκατασταθεί σε ένα ελαιώνα παρουσιάζονται έντονα ξηράνσεις λεπτών κλαδιών στις ποδιές των δέντρων.

-Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται με καλλιεργητικούς χειρισμούς για τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση των προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης). Κατάλληλο κλάδεμα περιορίζει τα κοκκοειδή εξασφαλίζοντας καλό αερισμό και φως στα δέντρα.

-Η χημική αντιμετώπιση είναι αποτελεσματική όταν συμπληρώνει τους καλλιεργητικούς χειρισμούς. Στις πρώιμες περιοχές σε ελαιώνες που παρουσιάζονται έντονες προσβολές κοκκοειδών συστήνεται άμεση αντιμετώπιση με εγκεκριμένα σκευάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages