Εκδήλωση για την ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο με άρωμα Μικράς Ασίας ως τη Μεσσηνία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Εκδήλωση για την ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο με άρωμα Μικράς Ασίας ως τη Μεσσηνία

 


Ταξίδι στην ιστορία 94 χρόνια πίσω και σύνδεση με τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας

Μοναδικές στιγμές έζησαν όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση για την ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο και τη σύνδεσή της με τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας (1930 – 1940) που διεξήχθη την Παρασκευή το βράδυ στο αλώνι της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στο Σιδηρόκαστρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών αναφέρει σχετικά: «Μοναδικές στιγμές ζήσαμε χθες  στην εκδήλωση για την ταπητουργία στο Σιδηρόκαστρο και τη σύνδεσή της με τη Σπάρτη της Μ. Ασίας 1930-1940, με συνδιοργανωτές τη Δημοτική Κοινότητα Σιδηροκάστρου Δ. Τριφυλίας και την Εστία Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Ν. Μεσσηνίας. Εντυπωσίασε ο χορευτικός Όμιλος Λεύκιππος με τους χορούς του.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαρία Λιακάκη ξετύλιξε την ιστορία της ταπητουργίας και την έρευνα για απογόνους του ταπητουργού, από πληροφορίες που άντλησε από το βιβλίο του αείμνηστου Σιδηροκαστρίτη Παναγιώτη Κωνσταντινίδη “Το Σιδηρόκαστρο στην Ιστορία”. Ταξιδέψαμε 94 χρόνια πίσω, όταν ο Μικρασιάτης Ιορδάνης Ελμαλόγλου ήρθε για να διδάξει στις νεαρές Σιδηροκαστρίτισσες τα μυστικά του χαλιού. Ήταν μία εκδήλωση που δεν είχε προηγούμενο και ανοίγει νέα σελίδα στο χωριό μας και στην ιστορία του.

Η πρόεδρος της Εστίας Πολιτισμού Μικρασιατών και Ποντίων Φωτεινή Κοτσογλανίδη συγκίνησε το κοινό με την αναφορά της στην αλησμόνητη Μ. Ασία των Ελλήνων και τα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου του 1922. Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αθανάσιος Κυριαζής μίλησε για το Σιδηρόκαστρο και την προσφορά του στον πολιτισμό.

Παρέστησαν ο πολιτευτής Ηλίας Γιαννόπουλος, η πρόεδρος των Γυναικών Σιδηροκάστρου η Εστία, ο γραμματέας του Εξωραϊστικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου “Δημοσθένης Κάκκαβας”, Κανέλλος Κακάσης και ο ιερέας Ιωάννης Κρεστενιώτης.

Η έρευνα για την ταπητουργία θα συνεχιστεί από τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών, ο οποίος δια της προέδρου πρότεινε φεστιβάλ ταπητουργίας και υφαντουργίας το 2025.

Εκτέθηκαν κειμήλια των οικογενειών Ευανθίας, Μαρίας και Παναγιώτας Μανωλοπούλου, Σταθούλας Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνας Θανασά, Μαρίας Περ. Λιακάκη, Μαρίας Καζαντζίδη, κειμήλια του προέδρου Θανάση Κυριαζή και κειμήλια της Φωτεινής Κοτσογλανίδη, προέδρου Μικρασιατών.

Χαιρετισμό έστειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος”.

Του Ηλία Γιαννόπουλου tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages