Υπεψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2025, κατά την Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο νέος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 334 εκατομμύρια ευρώ είναι ο μεγαλύτερος της περιφέρειας και αποτελεί μέρος, όπως αναφέρθηκε, ενός “ρεαλιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού για την επόμενη χρονιά”.
Κραυγή αγωνίας για τη Μεγαλόπολη
Το θέμα της Μεγαλόπολης προτάχθηκε στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Νίκος Κουτουμάνος αναφέρθηκε στην αστυνομική βία που υπήρξε στο πρόσφατο συλλαλητήριο, αλλά και στις ανακοινώσεις για νέες επενδύσεις. «Ακολούθησε σειρά εξαγγελιών, προσπαθείτε να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα. Ανακοινώσατε 86 εκ ευρώ αποκλειστικά για την Μεγαλόπολη, 15 εκ για νέα επένδυση στην κοινότητα Βαλτετσίου με 28 νέες θέσεις εργασίας. Αναπληρώνουν τις 500 θέσεις εργασίας που χάνονται τώρα; Πρόκειται για σχέδια για μεγάλους επιχειρηματίες και όχι για εργαζόμενους. Μας οδηγήσετε σε ένα έγκλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο. Είναι τεράστιες ευθύνες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος στην Μεγαλόπολη δεν έχει μνήμη χρυσόψαρου. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. έστω και τώρα να μην κλείσει η 4η μονάδα και τα ορυχεία.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Τάσος Αδαμόπουλος καταδίκασε οποιαδήποτε χρήση βίας. Και στη συνέχεια μίλησε για την προσπάθεια να ανοίξουν προγράμματα και το ειδικό πολεοδομικό. «Εγκρίθηκαν 167 επενδυτικών σχεδίων, έχουμε εντάξεις ύψους 50.000.000 ευρώ. Και άλλα 30-35 εκατομμύρια ευρώ τις επόμενες ημέρες. Αυτό για τους 4 δήμους της απολιγνιτοποίησης. Θα δημιουργηθούν περί τις 800 θέσεις εργασίας.»
Ο Μανώλης Μάκαρης στήριξε τον δίκαιο αγώνα των φορέων και πολιτών της Μεγαλόπολης και καταδίκασε τη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία. Ζήτησε την παράταση ως το 2028 για τη 4η μονάδα της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.
Ο Δημήτρης Κουτσούλης τόνισε ότι «η εικόνα που είδαμε στην αντιμετώπιση των πολιτών της Μεγαλόπολης ήταν απαράδεκτη. Το 2019 ο κ. Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την απολιγνιτοποίηση. Το 2023 ζήτησε να τον ξαναεμπιστευτεί η περιοχή. Και το 2023 έστειλε τα ΜΑΤ για να σταματήσει ο κόσμος να μιλάει. Δημογραφικά φέτος τα δημοτικά σχολεία της Μεγαλόπολης δέχτηκαν πολύ λίγους μαθητές. Έχει φύγει πολύς κόσμος από την περιοχή. Στην ημερίδα προσπάθησαν να παρουσιάστηκαν έναν παράδεισο για την Μεγαλόπολη. Στηρίζουμε το ψήφισμα και να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης. Να βρει ο κόσμος δουλειά.»
Ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι «Έχει γίνει μεγάλο λάθος από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και την ευκολόπιστη πρώην δημοτική αρχή. Ποτέ δεν είχε γίνει στην Πελοπόννησο αυτή η παρέμβαση της αστυνομίας. Απρέπεια, είναι εγκληματική ενέργεια. Δεν μπορούν οι δυνάμεις καταστολής να τα βάζουν αναίτια με τους πολίτες. Να μην συζητήσουμε με Μητσοτακικούς όρους για την μεταλιγνιτική περίοδο.».
Ο Χρήστος Κουλουράς από την Επιτροπή Φορέων Μεγαλόπολης είπε ότι για την περιοχή προβλέπεται μόνο ανεργία, ερημοποίηση και οικονομικός μαρασμός. Η μόνη απάντηση ήταν βίαιη αστυνομική καταστολή. Στη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη υπήρξε εμπαιγμός. Δεν υπάρχει ούτε δίκαιη, ούτε μετάβαση πρέπει να γίνει για το ΣΔΑΜ.
Ζήτησε να μην κλείσουν τα ορυχεία, μετατροπή συμβάσεων σε μόνιμες θέσεις εργασίας, να μην επιτραπεί να μετατραπεί η Μεγαλόπολη σε χαβούζα της Πελοποννήσου με την καύση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων».
Ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι καταδικάζουμε τα επεισόδια, αλλά δεν έγινε εν γνώσει μας ούτε μπορούσαμε να τα σταματήσουμε. Δεν είμαστε θιασώτες να κάνουμε συνέδριο στην Τρίπολη και να απαγορεύεται η πρόσβαση με ΜΑΤ στην διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Για την Μεγαλόπολη είναι η πρώτη φορά που έγινε διαβούλευση για το νέο ΕΑΠ και προχωρά η ΟΧΕ. Ξεκινά η υλοποίηση του Κόμβου Βιοκονομίας. Προεγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, προχωρά η υλοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου στην Μεγαλόπολη. Αποκαθίστανται τα εδάφη και αποδίδονται.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου