Στην Τριφυλία, οι θερμοκηπιακές μονάδες που λειτουργούν με το σύστημα της υδροπονίας καταλαμβάνουν το 10% των εκτάσεων και, όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της τοπικής ΔΑΟΚ, Αντώνης Παρασκευόπουλος, βασικό στοιχείο για την επιτυχία των μονάδων υδροπονίας είναι «το νερό να είναι υψηλής ποιότητας και χαμηλής αγωγιμότητας».
Επιπλέον, εκτός από τη χαμηλή αγωγιμότητα, σημαντικό ρόλο παίζει η συγκέντρωση του νατρίου και του χλωρίου στο νερό. «Στην περιοχή μας, υπάρχουν πολλές γεωτρήσεις και επισημαίνουμε ότι στα παραλιακά σημεία, όπου τα νερά είναι υψηλής αγωγιμότητας, είναι πλέον ακατάλληλα για τις υδροπονικές καλλιέργειες», τονίζει, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, στις ημιορεινές περιοχές και πιο ανατολικά της παραλιακής ζώνης «τα νερά είναι κατάλληλα για την άρδευση των θερμοκηπίων με υδροπονική καλλιέργεια».
Μεγάλη ανάσα και προοπτική ανάπτυξης στην περιοχή, πάντως, θα προσφέρει η κατασκευή των δικτύων στα Φιλιατρά. Όπως εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος, κάτι τέτοιο «θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς μας να χρησιμοποιούν νερό από το φράγμα που είναι πολύ χαμηλής αγωγιμότητας και θα αρδεύονται έτσι 34.000 στρέμματα. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής και των στρεμματικών αποδόσεων. Έτσι, θα έχουμε οικονομία σε ενέργεια, νερό και λιπάσματα».
Εξοικονόμηση ύδατος
Στην «ΥΧ» μίλησε ο Όμηρος Σάμπαλης, ένας έμπειρος παραγωγός που καλλιεργεί με τη μέθοδο της υδροπονίας στη θερμοκηπιακή του μονάδα στα Φιλιατρά. «Στη μονάδα μου έχω κλειστό κύκλωμα και η οικονομία του νερού φτάνει στο 35% με 40% κατά μέσο όρο», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «οι υδροπονικές καλλιέργειες δεν νιώθουν ακόμα την πίεση από την έλλειψη νερού».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι η υδροπονία είναι, πλέον, μονόδρομος, έτσι όπως έχουν αλλάξει τα δεδομένα. «Βέβαια, πρέπει να δημιουργήσεις τις απαραίτητες συνθήκες για να πετύχεις τις οικονομίες που επιδιώκεις, αλλά αυτά δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου