Στη ματαίωση της τρίτης δημοπρασίας για μονάδες αποθήκευσης προχώρησε η ΡΑΑΕΥ, σύμφωνα με το ypodomes.com, καθώς διαπιστώθηκαν αμφισημίες στην εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, η διαδικασία – που αναμένεται να επαναληφθεί κατόπιν έκδοσης νέας προκήρυξης – θα γίνει στις 15 με 20 Ιανουαρίου.
«Υπήρχε ένα λάθος στη διακήρυξη και γι’ αυτό θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός έως τις 20 Ιανουαρίου. Σε αυτή τη φάση αλλάζουμε τα τεύχη» τονίζει και διευκρινίζει πως η διαδικασία δεν θα έχει περαιτέρω χρονικές καθυστερήσεις.
Γιατί ματαιώθηκε
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, κατά τη διενέργεια της ανταγωνιστικής διαδικασίας και ειδικότερα κατά το στάδιο υποβολής αιτήσεων συμμετοχής και ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους επί των όρων της προκήρυξης, διαπιστώθηκε ότι υφίστανται αμφισημίες ως προς την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού εκ μέρους των ενδιαφερομένων, η οποία ενδέχεται να επιφέρει τη μη ενιαία υπαγωγή των αιτήσεων των συμμετεχόντων και των Σ.Α.Η.Ε. στους κανόνες της προκήρυξης.
Όπως επισήμανε ο κ. Αιβαλιώτης, κατά τα λοιπά δεν αλλάζει τίποτα στα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού, ο οποίος υπενθυμίζεται πως αφορά αυτόνομες μπαταρίες διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και σε Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Γορτυνία και Οιχαλία.
Δημοπρατούμενη ισχύς
Η δημοπρατούμενη ισχύς είναι 200 MW, ενώ ειδικά για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας, η συνολική κατακυρούμενη ισχύς δεν μπορεί να υπερβεί τα 50 MW, αθροιστικά για το σύνολό τους. Για τους δύο προηγούμενους διαγωνισμούς που έτρεξε η ΡΑΑΕΥ η δημοπρατούμενη ισχύς ήταν στα 400 MW για τον πρώτο και 300 MW για τον δεύτερο.
Όσον αφορά την επιδότηση για το CAPEX έχει καθοριστεί στις 200.000 ευρώ/μεγαβάτ. Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς είναι 145.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος (€/MW/έτος).
Οι επενδυτές που θα επιλεγούν μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα λάβουν την ενίσχυση σωρευτικά υπό μορφή επενδυτικής επιχορήγησης, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής των υποστηριζόμενων έργων και ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας των έργων, για περίοδο 10 ετών. Το συνολικό ποσό της ετήσιας λειτουργικής ενίσχυσης ανά ενισχυόμενο σταθμό αποθήκευσης καθορίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εσόδων αναφοράς, που προσδιορίζονται μέσω της σχετικής ανταγωνιστικής διαδικασίας και των καθαρών εσόδων από τη συμμετοχή του έργου στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και προσαρμόζεται μέσω μηχανισμού κινητροδότησης της αποδοτικής συμμετοχής των ενισχυόμενων έργων στις αγορές κατά τη φάση λειτουργίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου