Ηλεία: Εντυπωσιάζουν τα νέα ευρήματα στο Iερό του Ποσειδώνα στο Σαμικό μ φόντο τον Κυπαρισσιακό κόλπο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Ηλεία: Εντυπωσιάζουν τα νέα ευρήματα στο Iερό του Ποσειδώνα στο Σαμικό μ φόντο τον Κυπαρισσιακό κόλπο


 Σε νέα και πολύ ενδιαφέρουσα φάση μπαίνει η αρχαιολογική έρευνα στο Σαμικό του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, που υλοποιείται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, καθώς τα φετινά ευρήματα προμηνύουν συναρπαστική συνέχεια.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ , η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια, πλέον έχει εντοπιστεί η κάτοψη του ιερού του Ποσειδώνα, καθώς σώζονται τα θεμέλια σε όλο το μήκος του ναόσχημου κτιρίου, το οποίο φαίνεται πως είχε διαστάσεις 28 x 9,5 μέτρα.

«Από το 2018 αναζητούμε με γεωαρχαιολογική έρευνα τα κατάλοιπα του ιερού του Ποσειδώνα. Το 2022 βρέθηκε για πρώτη φορά το τμήμα μεγάλου κτιρίου και με τη φετινή έρευνα έχουμε πλέον εντοπίσει όλο το μήκος του. Είναι 28 μέτρα, πλησιάζει το Εκατόμπεδο, και το πλάτος του είναι λίγο κάτω από τα δέκα μέτρα (9,5μ.). Σώζονται τα θεμέλια του ναόσχημου κτιρίου και με τα φετινά ευρήματα ξέρουμε και την κάτοψή του», ανέφερε η κ. Κόλλια.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο εσωτερικός του σχηματισμός ενδεχομένως υποδηλώνει και την χρήση του ιερού του Ποσειδώνα ως πολιτικού κέντρου, αφού από τις πηγές προκύπτουν τέτοια στοιχεία.

«Ο ναός έχει  δύο μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Συνήθως οι αρχαίοι ναοί είχαν έναν, τον σηκό, όπου ήταν το άγαλμα του θεού. Υπάρχει μια υποψία ότι μπορεί να ήταν η μία αίθουσα για τη συνέλευση του κοινού των πόλεων της Τριφυλίας, διότι ξέρουμε από τις πηγές ότι η έδρα του ήταν στο ιερό του Ποσειδώνα και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον», εξήγησε.

Επιπλέον, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας αναφέρθηκε στο σημαντικό εύρημα της χάλκινης πλάκας με επιγραφή δίπλα στο ιερό.

«Δίπλα στη βάση ενός κίονα βρέθηκε χάλκινη πλάκα, η οποία με τη συντήρησή της έδειξε ότι καλύπτεται από μια επιγραφή και φαίνεται ότι είναι του 6ου αιώνα. Μόλις τη διαβάσουμε, γιατί ακόμα είναι υπό συντήρηση, θα μας δώσει πολλά στοιχεία διότι φαίνεται πως γράφει για το ιερό του Ποσειδώνα, το κοινό των Μακιστίων. Είναι αναγνώσιμη και πυκνή επιγραφή και σίγουρα θα μπορέσουμε να ταυτίσουμε με βεβαιότητα το ιερό του Ποσειδώνα και θα μας δώσει στοιχεία για το τι ήταν αυτή η αίθουσα», δήλωσε η κ. Κόλλια εκφράζοντας τις ευχαριστίες της προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη συμβολή της στον καθαρισμό του αποστραγγιστικού δικτύου με μηχάνημα, καθότι είναι ελώδης η περιοχή.

«Έχουμε τις βάσεις κιόνων και είναι εντυπωσιακές. Είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο που το ξέραμε από τις πηγές και έλειπε. Θα συμπληρώσει την ιστορία της περιοχής διότι ξέρουμε πως ήταν ένα πολιτικό κέντρο που κάποια στιγμή η Ήλιδα -όταν έγινε ισχυρή- το κατέστρεψε», σχολίασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages