Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση του θαλάσσιου μπλοκ νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου για έρευνα υδρογονανθράκων, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily. Εν μέσω ανησυχιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη για την έλευση νέας (μίνι) ενεργειακής κρίσης και τιμές ρεκόρ που καταγράφονται στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση σπεύδει να κρατήσει «ζεστό» το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους φυσικούς πόρους της χώρας.
Η προετοιμασία του διαγωνισμού για το θαλάσσιο οικόπεδο «Νότια της Πελοποννήσου» ακολουθεί το πρόσφατο ενδιαφέρον που εκδήλωσε η Chevron, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου διεθνώς, για έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή.
Μάλιστα, τη Δευτέρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Chevron, Κλέι Νεφ, στο Κάιρο στο πλαίσιο του συνεδρίου EGYPES 2025.
Ένα από τα θέματα που πιθανόν να εξεταστούν στη συνάντηση θα αφορά το μέγεθος της περιοχής για την οποία ενδιαφέρεται ο αμερικάνικος κολοσσός. Το μπλοκ «Νότια της Πελοποννήσου» έχει οριστεί στα 11.000 τετρ. Χιλιόμετρα ωστόσο η Chevron φέρεται να ενδιαφέρεται για μεγαλύτερη έκταση στα ελληνικά ύδατα.
Οι όροι των νέων διαγωνισμών («Νότια της Πελοποννήσου» και δίπλα για το μικρότερο μπλοκ «Α2») εκτιμάται πως θα είναι παρόμοιοι με εκείνους για τις περιοχές στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου κάνει έρευνες η Exxon Mobil σε συνεργασία με την Helleniq Energy.
Η Διακήρυξη του διαγωνισμού θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς υποφακέλους: α) νομιμοποιητικά έγγραφα, β) έγγραφα οικονομικής ικανότητας, γ) έγγραφα τεχνικής ικανότητας και δ) ανταγωνιστικά στοιχεία και θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 90 ημέρες.
Όπως ορίζεται από τη διεθνή πρακτική, η σύμβαση θα προσδιορίζει τρεις φάσεις έρευνας. Η πρώτη φάση αφορά την πρόσκτηση 2D σεισμικών δεδομένων, η δεύτερη τρισδιάστατων μετρήσεων και η τρίτη τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Βαρύ πρόγραμμα
Βαρύ αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του κ. Σκυλακάκη στην Αίγυπτο όπου έχουν προγραμματιστεί επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Καρίμ Μπαρντάουι, και τον αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Τζον Άρντιλ.
Μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα λάβει η κοινοπραξία Exxon Mobil – Helleniq Energy την απόφαση σχετικά με το αν θα προβεί σε ερευνητική γεώτρηση στα μπλοκ της Κρήτης.
Σε πρόσφατο συνέδριο, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου έδειξε να είναι αισιόδοξη για την απόφαση των εταιρειών.
Η ίδια ανέφερε ότι είναι πιθανό μέσα στο 2025 να δούμε την πρώτη ερευνητική γεώτρηση, το πιθανότερο στην περιοχή της Κρήτης, που θα μας δώσει μια αρχική εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Βρισκόμαστε σε κρίσιμο χρονικό σημείο και αναμένουμε τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις των εταιρειών, πρόσθεσε η ίδια.
Η αυξημένη κινητικότητα στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, δηλαδή την αξιοποίηση φυσικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δικαιολογείται εν μέρει από τους νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ενέργειας.
Αντικατοπτρίζει, επίσης, τη στροφή της κυβέρνησης σε μια πιο αργή πράσινη μετάβαση, όπως υποστηρίζεται και από άλλες χώρες της Ευρώπης, και σε μια προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ενεργειακή ανεξαρτησία.
Το εγχείρημα όμως είναι δύσκολο καθώς σε κάθε έρευνα υπάρχει 10% πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο.
Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης, εφόσον κερδίσει τον διαγωνισμό η Chevron, θα χρειαστεί δύο χρόνια ερευνών, έπειτα 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις, ενώ 3 με 4 χρόνια ακόμα για να φτιαχτεί το εργοστάσιο άντλησης του φυσικού αερίου. Συνολικά, δηλαδή απαιτούνται 5-6 χρόνια, εφόσον εντοπιστεί ικανοποιητική ποσότητα καλής ποιότητας, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο.
* Από businessdaily.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου