Προετοιμάζονται για ανατιμήσεις στο ψωμί οι αρτοποιοί, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή της φρατζόλας που διαμορφώνεται στα 1,20 ευρώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1,40, ενώ κάποιοι φούρνοι έχουν προχωρήσει ήδη στις πρώτες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού. «Υπάρχει μία μικρή διαφορά όχι πολύ μεγάλη, ένα 10% – 12% παραπάνω», «Παίρνεις δηλαδή μισή φρατζόλα μπορεί να φτάσει και το 1,30 ας πούμε», ανέφεραν καταναλωτές σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Αιτία των ανατιμήσεων το ενεργειακό κόστος, αλλά και οι αυξήσεις στα άλευρα.
«Δυστυχώς μετά από πάρα πολύ καιρό η ενέργεια έχει ανέβει πάνω από 120%. Από ‘κει που πληρώναμε 8 λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πληρώνουμε 19 λεπτά. Το αλεύρι έχει ακριβύνει, οι πρώτες ύλες, βούτυρα, λάδια, σουσάμι. Είναι αναπόφευκτο να ανεβάσουμε τις τιμές», ανέφερε ο πρόεδρος Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών, Παναγιώτης Σαχινίδης, στο ertnews.
Σε χαμηλότερες τιμές με το πέρασμα του χρόνου αισιοδοξούσαν οι εταιρείες επεξεργασίας καφέ – η πραγματικότητα έδειξε όμως ότι έκαναν λάθος, καθώς απέναντι στην κατάσταση της αγοράς επέλεξαν την αντιστάθμιση κινδύνου, με τους καταναλωτές να πληρώνουν τελικά το τίμημα.
Οι εταιρείες που συνήθως παίρνουν θέσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων για να προστατευτούν από τις διακυμάνσεις των τιμών, άλλαξαν πορεία όταν οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται πέρυσι, στοιχηματίζοντας ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία αργότερα.
Με τις ελλείψεις όμως στην προσφορά να παραμένουν σε απροσδόκητα επίπεδα, οι τιμές συνέχισαν να βαίνουν την ανιούσα, με αποτέλεσμα κολοσσοί όπως η JDE Peet’s NV και η Starbucks Corp. να αναγκάζονται να μετακυλήσουν τις αυξήσεις στους καταναλωτές, συμπαρασύροντας και όλους τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου