Συνεχιζόμενες παρανομίες και μη εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων για την προστατευόμενη θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, αλλά υπέρ του τουρισμού, διαπιστώθηκαν σε αυτοψίες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και στην Περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Την κατάσταση που επικρατεί στις δύο μεγαλύτερες περιοχές ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο εξακρίβωσαν εκπρόσωποι της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης, έπειτα από επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποίησαν από τις 17 έως τις 20 Ιουνίου 2025, κατόπιν των παρουσιάσεων του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET) - σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το WWF Ελλάς, στην 44η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης (Συμβούλιο της Ευρώπης).
Οι εμπειρογνώμονες βρέθηκαν στην Ελλάδα για την παρακολούθηση της εφαρμογής των Συστάσεων που έχει υιοθετήσει η Διαρκής Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης προς τη χώρα μας σχετικά με την προστασία της Caretta caretta και τις συνεχιζόμενες απειλές που αντιμετωπίζει το είδος στους μεγαλύτερους βιοτόπους αναπαραγωγής του στη Μεσόγειο.
Χρόνιες παραβιάσεις στο νησί του Ιονίου
Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση του Κόλπου του Λαγανά θα συμπληρώσει 40 έτη παρακολούθησης από τα αρμόδια όργανα της Σύμβασης της Βέρνης το 2026, εξακολουθούν να καταγράφονται σοβαρές και χρόνιες παραβάσεις, μεταξύ των οποίων:
● Παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες, όπως η παράνομη διάνοιξη δρόμου μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας Γέρακα και Δάφνης και οι παράνομες οικοδομικές εργασίες στο Μαραθονήσι, υπό το πρόσχημα της αποκατάστασης κτιριακού συμπλέγματος. Ειδικά για την υπόθεση στο Μαραθονήσι, μόλις τον περασμένο Μάρτιο με κατεπείγουσα επιστολή προς την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ζακύνθου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς επισήμαναν πως οι υπό εξέλιξη εργασίες στο Μαραθονήσι απειλούν με σοβαρότατη και άμεση υποβάθμιση την παραλία ωοτοκίας, μέσω της συμπίεσης της άμμου από τα βαριά μηχανήματα, της αλλοίωσης της γεωμορφολογικής σύνθεσης της παραλίας λόγω αναμενόμενης διάβρωσης από τις εκχερσώσεις, της καταστροφής των αμμοθινών και εν τέλει της σοβαρής όχλησης της ίδιας της διαδικασίας ωοτοκίας. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μείζων αυτή απειλή για το προστατευόμενο οικοσύστημα, ο MEDASSET και το WWF Ελλάς έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
● Ελλιπής εφαρμογή των μέτρων προστασίας και ειδικότερα παραβίαση των ορίων ταχύτητας στη θαλάσσια περιοχή, αυξημένα επίπεδα ηχορύπανσης και φωτορύπανσης, καθώς και ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες τις νυχτερινές ώρες.
● Παράνομη διέλευση τροχοφόρων σε προστατευόμενες παραλίες και στην περιοχή των αμμοθινών.
● Μη αποκατάσταση του παλαιού ΧΥΤΑ.
● Υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των παραλιών, χωρίς τήρηση του ανώτατου αριθμού επισκεπτών που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του ΕΘΠΖ.
● Καταστροφή των αμμοθινικών οικοσυστημάτων που αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη βιωσιμότητα των παραλιών ωοτοκίας.
● Μη απομάκρυνση παράνομων κτισμάτων στην περιοχή της Δάφνης.
● Μη απομάκρυνση των επίπλων παραλίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
● Οχληση από οργανωμένες δραστηριότητες, όπως η παρακολούθηση θαλάσσιων χελωνών, από πλήθος τουριστικών σκαφών, γεγονός που διαταράσσει τη φυσική συμπεριφορά του είδους.
● Ανεπαρκής φύλαξη και επιτήρηση, καθώς και μη τήρηση των διακρίσεων του θεσμικού πλαισίου ανά ζώνη του ΕΘΠΖ.
«Κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, καθώς και επιτόπιες αυτοψίες. Ωστόσο, η αποσπασματική συμμετοχή ή και απουσία ορισμένων από τους αρμόδιους φορείς είναι ενδεικτική για το σοβαρό πρόβλημα συντονισμού και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των διαφόρων προβλημάτων που συνδέονται με τη διαχείριση και προστασία του βιοτόπου. Συγχρόνως, παρά τα διαχειριστικά μέτρα που υλοποιεί η τοπική Μονάδα Διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η διαρκής υποτίμηση της σημασίας των προβλημάτων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περισσότερο διαιωνίζει παρά επιλύει το υφιστάμενο προβληματικό καθεστώς, διακυβεύοντας ακόμα περισσότερο την κοινώς επιδιωκόμενη προστασία της Caretta caretta», επισημαίνει ο MEDASSET.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των φωλιών του είδους που καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ και την τοπική Μονάδα Διαχείρισης αποτελεί μεν έναν θετικό δείκτη, αλλά δεν εξασφαλίζει την ισορροπία του πληθυσμού των θαλάσσιων χελωνών, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαρκή λήψη μέτρων προστασίας.
Κάθε χρόνο τα ίδια και στον Κυπαρισσιακό
Αντίστοιχα και παρά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος το 2018 που χαρακτηρίζει τον Κυπαρισσιακό Κόλπο Περιοχή Προστασίας της Φύσης, μια σειρά από παραβάσεις εξακολουθούν να καταγράφονται κάθε χρόνο, μεταξύ των οποίων:
● Κατασκευές παράνομων κτισμάτων κατά μήκος της προστατευόμενης παράκτιας ζώνης.
● Συνεχιζόμενη γεωργική χρήση και καλλιέργεια ξενικών ειδών στις παραλίες ωοτοκίας και στις αμμοθίνες, με αποτέλεσμα την καταστροφή των αμμοθινών και τη μη αποκατάστασή τους.
● Αλιεία πολύ κοντά στην ακτή, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εγκλωβισμού των θαλάσσιων χελωνών σε δίχτυα.
● Ανεμπόδιστη πρόσβαση οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας και στη ζώνη αμμοθινών.
● Μη απομάκρυνση των επίπλων παραλίας κατά τις νυχτερινές ώρες.
● Ανθρώπινη παρουσία κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω της ανεπαρκούς φύλαξης.
● Παράνομη κατασκήνωση στο προστατευόμενο δασικό οικοσύστημα.
● Φωτορύπανση που προκαλεί αποπροσανατολισμό των νεοσσών.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας στον Κυπαρισσιακό Κόλπο οι εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις πιέσεις που δέχεται ο πυρήνας του βιοτόπου, ενώ δόθηκε έμφαση στην απουσία των συναρμόδιων υπηρεσιών. Αν και το ΥΠΕΝ επικαλέστηκε την αύξηση των φωλιών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, κατέστη ξεκάθαρο ότι η παρατηρούμενη αύξηση οφείλεται στη μαζική προστασία φωλιών που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1992.
«Η Ζάκυνθος αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους τουριστικούς προορισμούς διεθνώς. Ωστόσο, η τουριστική δραστηριότητα οφείλει να συνυπάρχει αρμονικά με την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας και την προστασία ενός είδους παγκόσμιας σημασίας. Η περίοδος αιχμής για τον τουρισμό συμπίπτει με την κρίσιμη περίοδο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών. Ομοίως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος, παρά τη σημαντικότατη οικολογική του αξία, δέχεται κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από ανθρώπινες δραστηριότητες που ασκούνται χωρίς έλεγχο και σχεδιασμό. Η εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων όχι μόνο αποτελεί υποχρέωση για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά λειτουργεί και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας», σημειώνει ο MEDASSET. Με πληροφορίες από την efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου