Στα Φιλιατρά το εργοστάσιο παλετοποίησης για τα σκουπίδια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Στα Φιλιατρά το εργοστάσιο παλετοποίησης για τα σκουπίδια

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ εκτάκτως το Δ.Σ. Κυπαρισσίας για την εξεύρεση λύσεων διαχείρισης των απορριμάτων της Διαχεισριτικής ενότητας Τριφυλίας καθώς σύντομα εκπνέουν οι προθεσμίες για την αποκατάσταση των υφιστάμενων Χ.Α.Δ.Α.
Ο Δήμαρχος της πόλης κ. Γιώργος Σαμπαζιώτης ανέφερε ότι την Πέμπτη οι Δήμαρχοι απο το Δώριο μέχρι την Χώρα που ανήκουν στην εν λόγω ενότητα θα συναντηθούν με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την εξεύρεση χώρου παλετοποίησης- δεματοποίησης που θα λειτουργεί για τα επόμενα 2 χρόνια ώστε να εγκατασταθεί ο μπαλεοποιητής και να ξεκι΄νησει η σχετική διαδικασία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ‘στο χώρο που θα επιλεγεί στα 300 περίπου τ.μ. θα εγκατασταθεί το βιομηχανικό κτίριο που θα συντελείται η όλη διαδικασία όπου τα σκουπίδια θα οδεύουν σε μια χοάνη, μετά σε ομογενοποιητή ενώ τα στραγγίδια θα μεταφέρονται σε κόμπακτ βιολογικό καθαρισμό και ακολούθως η συμπιεσμένη μάζα θα μπαλετοποιείται, θα φυλάσσεται με ειδικές μεμβράνες ώστε να καλύπτεται και τελικα θα μεταφέρονται στο σημείο εναπόθεσης αλλιώς θα οδηγούνται σε άλλο χώρο μέχρι να λυθεί το θέμα σε κεντρικό επίπεδο’.
Αναλύοντας τη μελέτη της επιστημονικής ομάδας για τη περιοχή μας υπογράμμισε ότι ‘ο ΧΑΔΑ Γαργαλιάνων διαθέτει σκληρό πέτρωμα, ο ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας εμφανίζει φαινόμενα σπηλαίωσης και κατολίσθησης του εδάφους, ο ΧΑΔΑ Αυλώνος δεν μπορει να λειτουργήσει ενώ ο ΧΑΔΑ Φιλιατρών κρίθηκε ως κατάληλλος για λόγους έκτασης, προσβασιμότητας και διαμορφωθέντος χώρου’. Υποστήριξε ότι ‘η μόνη λύση είναι στα Φιλιατρά σε έκταης κοντά στα όρια με τους Γαργαλιάνους απο τις περιοχές Μουζάκι- Χριστιάνοι είναι ο μόνος χώρος που πληρεί τα κριτήρια απαιτώντας περίπου 5 στρέμματα για το εργοστάσιο, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε εβδομάδα θα παράγονται απο τους Δήμους 55 πακέτα και ετησίως θα αφορά 15.000 τόνους σκουπιδιών’. Μάλιστα στο χώρο παλετοποίησης μελλοντικά θα λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης, ενώ προκρίθηκε η απόθεση των δεμάτων να γίνει σε άλλο Δήμο για επιμερισμό των ευθυνών. Τέτοιος χώρος θα μπορούσε να είναι η Κυπαρισσία, εκτός του σημερινού ΧΑΔΑ, όπου ο Δήμαρχος και σύμβουλοι κατέθεσαν τουλάχιστον 4 προτάσεις για πιθανούς χώρους υποδοχής. Ο ένας εξ αυυτών βρόσκεται κοντά στα όρια Κυπαρισσίας- Αυλώνος κοντά στην αερογέφυρα Σιδηροκάστρου ενώ προτάθηκαν και άλλοι χώροι. Με αυτές τις προτάσεις θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον Περιφερειάρχη.
Ο κ. Πετρόπουλος επικεφαλής της αντιπολίτευσης εστίασε στην επιστημονική πρόταση για αποθήκευση των παλετών στον ιδιο χώρο με το εργοστάσιο, ενώ ο κ. Μπακούρος καυτηρίασε όπως ισχυρίστηκε την αδιαφορία των Κυβερνήσεων μετά το 1992 και των φορέων για την κατάσταση αδιαφορίας προς την επίλυση του θέματος. Παράληλλα σε ότι αφορά το κόστος του εργοαστασίου υπολογίζεται σε 250.000 ευρώ ετησίως με ανάλογη επιβάρυνση σε Δήμους. Καταλήγοντας ο Δήμαρχος της πόλης ήταν να τεθεί εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος χώρος σε αδειοδότηση μέσω Περιφέρειας και να ακολουθήσει η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποβάλλοντας τις προτάσεις που διαμορφώθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης. Πάντως η περιοχή στα όρια του Δήμου με την Αυλώνα φαίνεται να προκρίνεται για την αποθήκευση των παλετών με τη σύμφωνη γνώμη των Συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages