Ισχυρό Δήμο Τριφυλίας ζήτησε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ισχυρό Δήμο Τριφυλίας ζήτησε το Δ.Σ. Κυπαρισσίας

ΚΟΙΝΗ πρόταση για την δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου Τριφυλίας αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. Κυπαρισσίας σε μια συνεδρίαση όπου καταγράφηκαν οι απόψεις αυοτδιοικητικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής ακούγοντας την φωνή της περιφέρειας.
Τον λόγο αρχικά πήρε ο πρώην Δήμαρχος κ. Ηλίας Τσίγγανος ο οποίος υποστήριξε ότι ‘η Κυπαρισσία με αφορμή παραδέιγματα του παρελθόντος όπως η ΑΝΕΔΥΜ με την αγαστή συνεργασία τότε των Δημάρχων της Τριφυλίας προέβη σε μεγάλα βήματα προόδου μπορει τώρα να εκφράσει ηγετικό ρόλο, επομένως η πρότασή μου αφορά ένα ενιαίο Δήμο στα ορια της πρώην επαρχίας Τριφυλίας με αυτοδιοικητική αυτοτέλεια’ για να συνεχίσει λέγοντας ότι ‘η πόλη έχει υλοποιήσει βήματα προόδου με τις υπηρεσίες και την δυναμική που αναπτύσσει απο τα μεγάλα έργα ενω διαθέτει έμπειρο αυτοδιοικητικό προσωπικό’. Μάλιστα εξέφρασε την άποψη ότι τα Συμβούλια Περιοχής ήταν το πρώτο βήμα καλής συνεργασίας για την περιοχή όπου η πόλη έπαιξε τον πρωτεύοντα λόγο ύπαρξης και διαλόγου.
Ο Πρώην Δήμαρχος κ. Πάνος Τσάκος εστίασε στη ‘δύσκολη εφαρμογή του εγχειρήματος αλλά υπάρχουν τα εχέγγυα ώστε να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικός Δήμος αφού αποτελεί μια εξαίρεση με τις ιδίατερες γεωγραφικές, ιστορικές και κοινωνικές της προεκτάσεις’ προτείνοντας να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με όλους τους γειτονικούς Δήμους και κοινότητες, θέτοντας παράλληλα θέματα ζωτικής σημασίας όπως είναι η κίνηση που έγινε πρόσφατα για την κατακσευή φράγματος ή φραγμάτων στον Αρκαδικό ποταμό σε εκβολές του.
Ο πρώην επικεαφλής της μειοψηφίας στο Ν.Σ. κ. Ηλίας Τσιμπλής αναφέρθηκε στην ‘ανασύνταξη της Τριφυλίας σε ενιαίο’ σύμφωνα με τον οποίο αποτελεί την σωστή λύση με τον όρο ‘για 2 βασικά θεμέλια: την οικονομική αυτοτέλεια των Δ.Δ. και την ουσιαστική διοικητική αποκέντρωση’. Πρότεινε ‘να συμπεριληφθεί στο σχήμα η περιοχή της Ολυμπίας που αποτελεί όμορο ορεινό όγκο χωρίς να σταθούμε στο θέμα της έδρας δεδομένου ότι η περιοχή μας ως ζωτικός χώρος δεν χάνει σε καμία περίπτωση την αυτοτέλειά της’. Επισημανε ότι ‘βασικό κύτταρο ζωής είναι τα διαμερίσματα για την επιβίωση της υπαίθρου και εκεί πρέπει να εστιάσει ο Καποδίστριας 2 καθώς λόγοι κοινωνικό, αρχαιολογικοί, ιστορικοι, λόγοι νοοτροπίας επιβάλλουν την ενοποίηση του χώρου σε μια περιοχή στα όρια του παλιού Νομού Τριφυλίας’. Τουλάχιστον όπως είπε ας εμμείνουμε στα όρια ενός Μητροπολιτκού Δήμου στα όρια της πρώην επαρχίας.
ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Ο Δήμαρχος Αυλώνος κ. Γιάννης Φιλντίσης τόνισε ότι ‘με βάση το σχήμα που προτάθηκε συμφωνούμε για την ένωση με το Δήμο Κυπαρισσίας σε ένα ευρύτερο σχήμα, αλλά χρειάζεται οργάνωση στις υπηρεσίες και οι Δήμοι πρέπει να διαθέτουν ελάχιστη επάρκεια ώστε να αντπαοκριθούν στις αυξημένες ανάγκες που θα δημιουργηθούν’. Ο Πρώην Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Στρατικόπουλος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη πορεία της Τριφυλίας αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής υποβάλλοντας πρόταση για ενιαίο Δήμο απο το Δώριο ως τα Φιλιατρά και με την Είρα λόγω του Επικούρειου Απόλλωνα, ενώ ανέλυσε ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία της περιοχής. Ο Πρώην Κοινοτάρχης Σιδηροκάστρου κ. Κυριαζής εστίασε στο όραμα για Δήμο Αρκαδιάς με έδρα την Κυπαρισσία λαμβάνοντας υπόψη ότι ‘άλλοι θα πάρουν τις αποφάσεις αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη για ενιαία Τριφυλία χωρις να επαναληφθούν τα λάθη του παρλεθόντος και το κυριότερο χωρίς κομματικές επιδιώξεις, αφού η Κυπαρισσία ένωσε τον ορεινό με τον θαλάσσιο όγκο και η αναβίωση του Δήμο Αρκαδιάς με ισχυρά γεωγραφικά όρια θα αποτελέσει μια δυνατή ενότητα που θα διασφαλίσει το μέλλον της ανάπτυξης στην περιοχή’.
Ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Χριστιανούπολης κ. Γιώργος Παναγόπουλος υποστήριξε ότι ‘ολα τα κόμματα τάσσονται υπερ του Καποδίστρια και απαιτεί προσοχή με μεγάλο αγκάθι να αποτελεί η οικονομική αυτοτέλεια’ για να συμπληρώσει ότι ‘οι Χριστιάνοι για παράδειγμα προσφέρουν το ίδιο με όλους στο Δήμο Φιλαιτρών αλλά δεν αποδίδονται οι ίδιοι πόροι και όπως γνωρίζουμε αρκετά διαμερίσματα αντιδρούν και αρνούνται να δεχτούν την πρόταση του Δημάρχου Φιλιατρών για συνένωση με τους Γαργαλιάνους δημιουργώντας προβλήματα’ Η αναταραχή στη περιοχή όπως εκφράστηκε είναι δεδομένη.
Ο καθηγητής κ. Ζαχαρίας Κανελλόπουλος εξέφρασε την άποψη ‘να μην μείνει στα παχιά λόγια η μεταρρύθμιση που προωθείται απο τις Βρυξέλλες που ήδη ετοιμάζουν Καποδίστρια 3 και επομένως το όραμα της Τριφυλίας είναι σπουδαίο αλλά κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα πάντα και να μας επαναφέρουν στο διοικητικό μοντέλο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας’. Συμπλήρωσε ότι ‘ο Καποδίστριας 2 είναι η φούσκα της Ευρώπης με τους Νομούς να αυτοκαταργούνται απο τα ξένα κέντρα αποφάσεων’. Ο κ. Μπακούρος μίλησε για αιρετό Περιφερειάρχη με κατάργηση των Νομαρχιών αναφερόμενος σε συζητήσεις με κατοίκους και φορείς των Φιλιατρών που απαιτούν να ενσωματωθούν λόγω εξυπηρέτησης στην Κυπαρισσία.
Ο κ.Πετρόπουλος επέμεινε στη πρόταση για ενιαία Τριφυλία ενώ ο Δήμαρχος κ. Σαμπαζιώτης ανέλυσε το θέμα κατανομής των πόρων απο το υπουργείο Εσωτερικών σε 4 δόσεις για την χρηματοδότηση των νέων Δήμων με βάση τους όρους που έθεσε η ΚΕΔΚΕ προς τα αρμόδια υπουργεία ώστε η μεταρρύθμιση να ειναι ουσιαστική και χωρίς παρατράγουδα. Ενώ συνόψισε στη πρόταση για ενιαίο Δήμο Τριφυλίας με λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν σε επόμενη συνεδριαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages