Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τηλεσκόπιο νετρίνων στη Πύλο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το τηλεσκόπιο νετρίνων στη Πύλο

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, η Ελλάδα και οι επιστήμονες του Διεθνούς Ινστιτούτου Αστροσωματιδιακής Φυσικής “Νέστωρ”, με έδρα την Πύλο, θα διεκδικήσουν την εγκατάσταση στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Μεσσηνίας, στο “Φρέαρ των Οινουσσών” (στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου) του νέου γιγάντιου υποθαλάσσιου διεθνούς τηλεσκοπίου νετρίνων.
(Να σημειώσουμε ότι τα νετρίνα είναι ένα από τα στοιχειώδη σωματίδια που δημιουργήθηκαν πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια με τη Μεγάλη Έκρηξη της δημιουργίας του Σύμπαντος. Κινούνται με την ταχύτητα του φωτός – 500 περίπου σε κάθε κυβικό εκατοστό – και διαπερνούν την ύλη και τα ουράνια σώματα. Οι επιστήμονες τα μελετούν γιατί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το παρελθόν και το μέλλον του Σύμπαντος. Στο “Φρέαρ των Οινουσσών” και σε βάθος 4.200 μέτρων λειτουργεί από το 2000 ένα μικρότερο τηλεσκόπιο, μέσω του οποίου 70 επιστήμονες από διάφορες χώρες, παρατηρούν την κίνηση των νετρίνων )
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες στην Πύλο προσκεκλημένος του επικεφαλής του Ινστιτούτου “Νέστωρ” καθηγητή Λεωνίδα Ρεσβάνη και των επιστημόνων του Ινστιτούτου. Σε ειδική εκδήλωση που έγινε το μεσημέρι ο καθηγητής Λεωνίδας Ρεσβάνης προσφώνησε τον κ. Παπούλια και παρουσίασε τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου.
Στη συνέχεια έγινε η προβολή σχετικού νοκυμαντέρ και ο δρ. Ίων Σιώτης, πρώην πρόεδρος του “Δημόκριτου” και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, παρουσίασε τον φάκελο της Ελληνικής υποψηφιότητας για την εγκατάσταση στο “Φρέαρ των Οινουσσών” του νέου μεγάλου τηλεσκοπίου παρατήρησης νετρίνων. Ακολούθησε ομιλία του καθηγητή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργου Γραμματικάκη με θέμα: “Νέστωρ: Ένα επίτευγμα της παράλληλης Ελλάδας”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα τη συμμετοχή του στην προσπάθεια διεκδίκησης από την Ελλάδα του νέου μεγάλου τηλεσκοπίου νετρίνων και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου “Νέστωρ”. Δέσμευση για την ενίσχυση του έργου του Ινστιτούτου ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Φίλιππος Τσιλίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος και ο δήμαρχος Πύλου Γιώργος Χρονόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages