40.000 τόνους η παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία ενισχύει την τοπική οικονομία-VIDEO - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

40.000 τόνους η παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία ενισχύει την τοπική οικονομία-VIDEO


 ΤΟΥΣ 40.000 τόνους σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανέλθει φέτος η παραγωγή καρπουζιού στην Τριφυλία, καθώς από τα τέλη Μαίου κορυφώθηκε σταδιακά η συγκομιδή στην κύρια περιοχή καλλιέργειας του είδους, τόσο σε Τερψιθέα, Αγρίλι αλλά και στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Κοινή πεποίθηση όλων φέτος είναι η άριστη εξαγωγική δραστηριότητα για το ποιοτικά ανώτερο καρπούζι που κερδίζει όλο και περισσότερες αγορές. Εξαγωγέας από την Ηλεία που βρίσκεται στη Τριφυλία σε ερώτησή μας τόνισε ότι πράγματι η περιοχή είναι πρώιμη με άριστες κλιματολογικές συνθήκες, έτοιμα για συγκομιδή ώστε να έχουμε σωστή ροή εξαγωγών με αυξημένη ζήτηση κυρίως από ανατολικές χώρες όπως και από Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία, πολωνία και αλλού. Πρόσθεσε ότι η επένδυση στις ποικιλίες καρπουζιού αξίζει τον κόπο καθώς καταναλώνεται άμεσα στην Ευρώπη, ενώ σε ότι αφορά την πρωιμότητα η Τριφυλία δείχνει να παράγει το καλύτερο καρπούζι στην Ευρώπη με τιμές ικανοποιητικές προς το παρόν για τους παραγωγούς.

ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ο μεγαλύτερος παραγωγός στο Αγρίλι Φιλιατρών Κώστας Μαλάμος που χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια είπε ότι από τις 20  Μαίου κόπηκε το πρώτο καρπούζι στη περιοχή σε έκταση 40 στρεμμάτων, ενώ τα πρώτα καρπούζια είναι εύγεστα, με φοβερό σχήμα, αλλά κυρίως μεγάλη παραγωγή. Οι τιμές είναι θετικές καθώς προσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, ενώ οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές. Υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί δεν το βάζουν κάτω καθώς το καρπούζι αποτελεί βαρόμετρο για την περιοχή, αναγνωρίσιμο σ όλη την Ευρώπη χωρίς να έχει κύριο ανταγωνιστή σε όλη την Μεσόγειο. Εξήγησε ότι το κύριο πλεονέκτημα του καρπουζιού είναι ότι τονώνει την τοπική οικονομία, ενώ η άριστη ποιότητα επιτυγχάνεται χάρη στην τεχνογνωσία καθώς το καρπούζι είναι απαλλαγμένο από ασθένειες, από φάρμακα και παθογόνα καθώς παράγεται με άριστες συνθήκες θρέψης και καρπόδεσης.

ΝΕΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΕΛΚΥΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος επανέλαβε ότι εκτός από πρώιμο η περιοχή εξάγει ποιοτικό καρπούζι με ασφαλή τρόπο, ώστε να είναι τραγανό, χωρίς παθογόνα με πλούσια σάκχαρα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Φέτος οι συνθήκες καρπόδεσης και θρέψης κινήθηκαν ικανοποιητικά με αποτέλεσμα μετά την άψογη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων να εξάγουμε φέτος περίπου 40.000 τόνους προιόντος ώστε όχι μόνο να μείνει στις αγορές που έχει κατακτήσει αλλά κυρίως να επεκταθεί. Στη Τριφυλία καλλιεργούνται νέα υβρίδια διαφόρων χρωμάτων, σχημάτων, άσπερμα, καθώς είναι ελκυστικά στην αγορά με αποτέλεσμα η καλλιέργεια μαζί όλα τα θερμοκηπιακά είδη που παράγονται στον τόπο μας να αποτελούν κινητήριο μοχλό για την τοπική οικονομία.

KYPARISSIA TV VIDEO: https://youtu.be/GOB2hQdoa6Q

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages