Αρνιά: ΓΙΑΤΙ η πανώλη και το παανάκριβο καλοκαίρι “φούσκωσαν” τις τιμές στα κρεοπωλεία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Αρνιά: ΓΙΑΤΙ η πανώλη και το παανάκριβο καλοκαίρι “φούσκωσαν” τις τιμές στα κρεοπωλεία

 


Αν και δεν είναι ακόμη γνωστές οι επιπτώσεις της πανώλης των αιγοπροβάτων στην τιμή του αρνιού, εντούτοις φαίνεται ότι οι επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων 10-20 ετών θα κάνουν και το αρνί… αρνάκι για τους Έλληνες. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ΓΔ Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή του αρνιού συγκλίνει με εκείνη του μέσου όρου της Ε.Ε., όταν πριν μερικά χρόνια η Ελλάδα θεωρείτο φθηνή χώρα στο αρνί.

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, προς τους καλοκαιρινούς μήνες, η τιμή του αρνίσιου κρέατος στην Ελλάδα ξεπερνά τη μέση τιμή της Ε.Ε. Συγκεκριμένα φέτος λίγο μετά το ελληνικό Πάσχα η τιμή του αρνιού στην χονδρική εκτοξεύτηκε στα 8,32 ευρώ το κιλό (832,30 ευρώ τα 100 kgr) έναντι 8,29 ευρώ το κιλό που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η τιμή χονδρικής του αρνιού στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους ανατιμήθηκε κατά 10% έναντι 1% που ήταν η μέση ανατίμηση στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι πλέον η χονδρική τιμή στο αρνί στην Ελλάδα κατά μέσο όρο τα τελευταία 2-3 χρόνια είναι κατά 4%-8% χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε., τα προηγούμενα χρόνια ήταν 15% έως 20% φθηνότερη.

Η ανοδική πορεία του αρνιού στην Ελλάδα, δεν είναι φετινό φαινόμενο. Η ανοδική του πορεία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής αρνιών και συνολικότερα του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας. Για παράδειγμα, οι εκμεταλλεύσεις προβατοειδών στη χώρα μας έχουν μειωθεί κατά 55% τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ η ζωοπαραγωγή τους κατά 16%.

Επιπλέον σε αυτό, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας, σχεδόν το 100% της εκτροφής προβάτων αφορά σε αμιγώς γαλακτοπαραγωγικά ζώα. Τα ζώα αυτά ως παραγωγής κρέατος δεν προσφέρουν περισσότερο από 4-5 κιλά κρέατος κατά μέσο όρο, όταν τα κρεατοπαραγωγικά ζώα προσφέρουν έως 20 κιλά κρέατος.

Γι’ αυτό σπανίζουν τα ελληνικά αρνιά το καλοκαίρι και οι ανάγκες της χώρας καλύπτονται με εισαγωγές αμνοεριφίων από το εξωτερικό, όπως αυτή που μας έφερε την πανώλη των προβάτων. Κάθε χρόνο πάνω από το 1 εκατ. «κεφάλια» προβάτων εισάγονται στη χώρα μας, τα μισά εκ των οποίων από την Ρουμανία. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο κ. Γίτσας πολλά από τα οποία, είναι «εκ-ρουμανοποιημένα» ή «εκ-βουλγαρισμένα» αρνιά και κατσίκια από την Τουρκία, το Αζερμπαιτζάν, τη Γεωργία, και άλλες ασιατικές χώρες.

Η χώρα για να καλύψει τις ανάγκες κρέατος σε αρνιά πληρώνει πλέον πάνω από 75 εκατ. ευρώ ετησίως σε εισαγωγές. Το ισοζύγιό της δε έχει καταστεί αρνητικό και 25 εκατ. ευρώ, από θετικό που ήταν πριν 5-10 χρόνια. Το 2023 εξάγαμε αρνιά (ζωντανά και κρέας) αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ετσι, οι τιμές του αρνίσιου κρέατος έχουν λάβει την ανιούσα, ενώ άγνωστες είναι ακόμη οι επιπτώσεις από την πανώλη των προβάτων στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λ. Γίτσας ωστόσο επικρίνει την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, η οποία ενώ θα έπρεπε να αποτελέσει μια συνήθη περίπτωση αντιμετώπισης ζωονόσου, έχει αναχθεί σε κυρίαρχο ζήτημα στα ΜΜΕ.

Η συνήθης αντιμετώπιση της ζωονόσου προβλέπει τον εντοπισμό του ζώου, τη θανάτωσή του και την τοποθέτηση της μονάδας ή της εκμετάλλευσης σε καραντίνα. Αντίθετα οι χειρισμοί της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με μαζικές θανατώσεις ζώων -και μάλιστα με την ταφή δεκάδων ή εκατοντάδων ζωντανών αρνιών- αφενός μεν δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στο κοινό, αφετέρου δε μειώνουν το ήδη μειωμένο ζωικό κεφάλαιο της χώρας.

Επίσης οι θανατώσεις ζώων μέχρι σήμερα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με την κατανάλωση αρνίσιου κρέατος στη χώρα μας. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα σφάζονται σχεδόν 10 εκατ. αρνιά ενώ μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πάνω από 10.000 ζώα με πανώλη που δεν ξεπερνούν το 0,1% της ετήσιας παραγωγής αρνιών.

Οι εικόνες θανάτωσης των ζώων σε καθημερινή βάση ωστόσο στα τηλεοπτικά κανάλια δεν αποκλείεται να αλλάξει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι θεωρούνται από τους μεγαλύτερους καταναλωτές αρνίσιου κρέατος στον κόσμο. Κατά μέσο όρο ο ‘Ελληνας καταναλώνει έξι κιλά αρνίσιου κρέατος το χρόνο.

powergame.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages