Δυο 24χρονοι άφησαν την πόλη για να καλλιεργήσουν ρίγανη στο Λαντζουνάτο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Δυο 24χρονοι άφησαν την πόλη για να καλλιεργήσουν ρίγανη στο Λαντζουνάτο ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 

 

 


Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Ο XΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΑΚΡΟΚΑΝΗΣ είναι ένα ζευγάρι νέων από την Κυπαρισσία, μόλις 24 ετών, που αποφάσισαν όχι μόνο να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους μετά τις σπουδές σε Καλαμάτα και Αθήνα αντίστοιχα αλλά να ασχοληθούν και με τη γη, χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο αντικείμενο.

Δηλαδή πήγαν αντίθετα όχι μόνο στο ρεύμα της αστικοποίησης που σαρώνει τη χώρα αλλά και στην πραγματικότητα που θέλει τους νέους στην Ελλάδα να αδιαφορούν για τον πρωτογενή τομέα. Τι καλλιεργούν είναι εξίσου ενδιαφέρον με το πώς και το πού το καλλιεργούν.

Το προϊόν τους, λοιπόν, είναι η ρίγανη και συγκεκριμένα μια ελληνική ποικιλία η οποία θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως και συναντάται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Η Αλεξάνδρα και ο Χαράλαμπος ακολουθούν τη λογική της βιοκαλλιέργειας, συλλέγουν τη ρίγανη με το χέρι, τη μεταφέρουν για αποξήρανση χωρίς καμία παρέμβαση από μηχανήματα και στη συνέχεια την τρίβουν με παραδοσιακό τρόπο μέσα σε αρίλογους. Όλα αυτά συμβαίνουν στο Λαντζουνάτο, ένα μικρό, ορεινό χωριό καλά κρυμμένο ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Τριφυλίας.

«Δεν είναι καθόλου εύκολη η ενασχόληση με τη γη. Κι εμείς στην αρχή ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί και διστάζαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μας να τελεσφορήσει».

«Είμαστε ένα ζευγάρι που οι ρίζες του είναι στενά συνδεδεμένες με τις παραδόσεις. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε σε μια πανέμορφη πόλη της Τριφυλίας, την Κυπαρισσία, μια κωμόπολη με περίπου 5.000 κατοίκους που συνδυάζει βουνό και θάλασσα και είναι για όλα τα γούστα, με πολλές επιλογές και αξιοθέατα. Χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη. Η Άνω Πόλη είναι το γραφικό μέρος της, που περιλαμβάνει τα παλιά σπίτια και τα καλντερίμια, ενώ η Κάτω Πόλη αποτελείται από νεόκτιστα σπίτια, την παραλία και το λιμάνι με τα όμορφα μαγαζιά της.


Facebook Twitter
 Η Αλεξάνδρα και ο Χαράλαμπος ακολουθούν τη λογική της βιοκαλλιέργειας, συλλέγουν τη ρίγανη με το χέρι, τη μεταφέρουν για αποξήρανση χωρίς καμία παρέμβαση μηχανημάτων και στη συνέχεια την τρίβουν με παραδοσιακό τρόπο μέσα σε αρίλογους.

Πέρα από το κάστρο, ένα από τα σημεία που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος που θα έρθει στην πόλη μας είναι ο παλιός νερόμυλος που βρίσκεται 2-3 λεπτά έξω από την Κυπαρισσία, στο χωριό Μύλους. Αναστηλώθηκε με αγάπη, μεράκι και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Η αναστήλωση δεν είναι μόνο κτιριακή· ο παλιός μηχανισμός συντηρήθηκε και λειτουργεί; με τη βοήθεια υπόγειας δεξαμενής με νερό ο νερόμυλος αλέθει πάλι το σιτάρι ντόπιων καλλιεργητών. Το νερό ξανακυλά, ακολουθώντας την παλιά διαδρομή του, και, αφού ολοκληρώσει το έργο του, ανακυκλώνεται.

Μια επίσκεψη πρέπει να γίνει και στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, το οποίο έχει ως στόχο τη διατήρηση, προβολή και διαφύλαξη κάθε είδους παραδοσιακού υλικού ή πνευματικού δημιουργήματος των κατοίκων της Τριφυλίας. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας και κατά καιρούς φιλοξενούνται σε αυτό εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του. Στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο κτίριο του παλιού Επαρχείου.

Στη περιοχή μας έχουμε πολλά τοπικά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσεις. Είμαστε ένας αρκετά αγροτικός τόπος, με πολλούς παραγωγούς και μεγάλη γκάμα προϊόντων: ελαιόλαδο, ελιές, σύκα, κρασί, σταφίδα, μέλι, τυριά αλλά και αρωματικά φυτά όπως η ρίγανη, που την καλλιεργούμε εμείς.

Ξεκινήσαμε ως χόμπι να μαζεύουμε ρίγανη και τελικά έγινε τρόπος ζωής για εμάς. Αγαπάμε και σεβόμαστε τη φύση γιατί χωρίς αυτήν δεν θα ήμασταν τίποτα. Προσπαθούμε να παράγουμε τα προϊόντα μας με όσο το δυνατό λιγότερες παρεμβάσεις. Γι' αυτό στοχεύουμε στην ποιότητα και όχι τόσο στην ποσότητα του προϊόντος μας.

Έχουμε την καλλιέργειά μας στο Λαντζουνάτο, ένα μικρό χωριό της Τριφυλίας σε υψόμετρο 700 μ. Καταγόμαστε από κει και, όπως καταλαβαίνεις, το επισκεπτόμαστε πολύ συχνά, εξού και το όνομα της εταιρείας "Lantzounato Herbs". Η ζωή στο χωριό κυλάει ξέγνοιαστα, με αργούς ρυθμούς, μακριά από τη φασαρία των πόλεων, και παράλληλα συνδυάζει την αγνότητα και την αρμονία του τόπου. Η αγνότητα του τόπου πιστεύουμε ότι ενισχύει σημαντικά το επίπεδο της γεύσης της ρίγανής μας.

FaceboTwitter
 Η Κυπαρισσία είναι μια πόλη για όλα τα γούστα, με πολλές επιλογές και αξιοθέατα. Χωρίζεται στην Άνω και την Κάτω Πόλη.

Στο χωριό μας βρίσκεται και το ιστορικό κάστρο Σαφλαούρο. Η θέση του αποτελεί στρατηγικό σημείο με θέα το χωριό αλλά και τα βουνά της Τριφυλίας. Είναι φράγκικης προέλευσης και χρονολογείται κάπου στα τέλη του 13ου, αρχές 14ου αιώνα. Η ονομασία του πιθανότατα προέρχεται από τους Σταυροφόρους κατακτητές της Μεσσηνίας.

Το κίνητρο για την επαγγελματική μας πορεία μάς δόθηκε εκεί, μέσα από τις όμορφες αναμνήσεις που είχαμε με τις γιαγιάδες μας. Από μικρή κιόλας ηλικία περνούσαμε τα καλοκαίρια μας μαζί τους, μαζεύαμε ρίγανη από τα διαφορά μέρη των βουνών, όπου κάναμε βόλτες. Η συνήθεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα να αγαπήσουμε πολύ αυτό το βότανο. Μας ώθησε να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση και να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να γευτεί αυτό το μοναδικό προϊόν.

Η καλλιέργειά μας έχει τη λογική της βιοκαλλιέργειας, καθώς γίνονται όλα χειρωνακτικά, χωρίς κανένα μηχάνημα. Με αυτόν τον τρόπο η ρίγανή μας δεν τραυματίζεται κι έτσι έχουμε ένα φυσικό προϊόν 100%. Σε συνάρτηση με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεται η καλλιέργειά μας, η ρίγανη αποκτά έντονη γεύση, άρωμα και καταπράσινο χρώμα, κάτι που την κάνει ξεχωριστή και μοναδική.

Η ρίγανή μας είναι μια ελληνική ποικιλία (origanum Vulgare) που θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως και συναντάται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές. Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις "όρος" και "γάνος", και σημαίνει "η λαμπρότητα του βουνού". Εκτός από την απίστευτη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα, έχει και πάρα πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Περιέχει βιταμίνες A, C, E και Κ, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, νιασίνη καθώς επίσης και φαινολικές ουσίες, όπως πτητικό αιθέριο έλαιο, καρβακρόλη, ροσμαρινικό οξύ και θυμόλη. Οι ουσίες αυτές διαθέτουν αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

FacebookTwitter
 Όλα αυτά λαμβάνουν στο Λαντζουνάτο, ένα μικρό, ορεινό χωριό, καλά κρυμμένο ανάμεσα στα ψηλά βουνά της Τριφυλίας.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως άρτυμα σε πολλά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, όπως σαλάτες, ψάρια, κρέας και πουλερικά, ανεβάζοντας το επίπεδο ποιότητας και γεύσης τους, είτε ως αφέψημα, βοηθώντας στο κρυολόγημα, στον βήχα αλλά και σε πολλές λοιμώξεις.

Θέλουμε να αυξήσουμε τα προϊόντα μας στο μέλλον. Σκεφτόμαστε να ασχοληθούμε με αφεψήματα όπως είναι το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η λουίζα και το φλισκούνι, αλλά και με τα αιθέρια έλαια αυτών.

Δεν είναι καθόλου εύκολη η ενασχόληση με τη γη. Κι εμείς στην αρχή ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί και διστάζαμε να πιστέψουμε ότι μπορεί μια μικρή επιχείρηση σαν τη δική μας να τελεσφορήσει. Παρ’ όλα αυτά, και χωρίς καμία προηγούμενη εμπειρία, με πίστη και όραμα, έχοντας παράλληλα τη στήριξη των δικών μας ανθρώπων και με βασικό γνώμονα την αγάπη μας για τη φύση καταφέραμε να υπερνικήσουμε κάθε συστολή και να επιτύχουμε το τωρινό αποτέλεσμα. Τώρα, πραγματικά, νιώθουμε χαρούμενοι και ικανοποιημένοι με την προσπάθειά μας. 

Στους νέους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα θα λέγαμε ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή. Όποιος αγαπά τη φύση, έχει μεράκι του την ενασχόληση με αυτή και απολαμβάνει κάθε σπιθαμή της, θα καταφέρει να πετύχει όσα ονειρεύεται. Η αγορά, φυσικά, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, π.χ. το υψηλό κόστος των υλικών και του εξοπλισμού που χρειάζεται κάθε επιχειρηματίας-αγρότης αλλά και η έλλειψη εργατικών χεριών.

Σίγουρα η ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας και η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων να μορφωθούν και να εξελιχθούν τους απομακρύνουν από τη φύση, τους κάνει να στρέφονται σε αλλά επαγγέλματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η ασχολία με τη γη είναι μικρότερης σημασίας εργασία. Καθετί που κάνουμε χρειάζεται την κατάλληλη γνώση και τεχνική. Ένας άνθρωπος, λοιπόν, που θέλει να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα, πέρα από την αγάπη για τη φύση που οφείλει να διαθέτει, πρέπει να απευθυνθεί και στους κατάλληλους ανθρώπους, με τις κατάλληλες γνώσεις, για να τον βοηθήσουν. Καθετί χρειάζεται αγάπη, μεράκι και τους κατάλληλους ανθρώπους!

Θα μπορούσε να μετακομίσει κάποιος στην Κυπαρισσία από μια μεγαλούπολη. Σίγουρα είναι δύσκολο να φύγεις από τις μεγαλουπόλεις και να αφήσεις όλες τις ανέσεις τους, αλλά η ποιότητα ζωής στις μικρές πόλεις δεν συγκρίνεται. Κάθε αλλαγή και δύσκολη, όπως λένε, αλλά το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει όποιον αποφασίσει να έρθει σε αυτή την υπέροχη πόλη. LIFO.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages