Στο «κόκκινο» τα έργα της Περιφέρειας στη Μεσσηνία: Καθυστέρηση πληρωμών ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Στο «κόκκινο» τα έργα της Περιφέρειας στη Μεσσηνία: Καθυστέρηση πληρωμών ενταγμένων έργων στο ΕΣΠΑ

 


Το κρίσιμο ζήτημα της καθυστέρησης των πληρωμών έργων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ) ή εθνικούς (ΠΔΕ) έρχεται στην επιφάνεια, μετά τη σημερινή δημοσιοποίηση απόφασης, που αφορά έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ στον δήμο Δυτικής Μάνης.

Σε αποδοχή της διακοπής εργασιών του έργου της βελτίωσης της παραλιακής οδού της Στούπας, μετά από σχετική δήλωση του αναδόχου του έργου, προχώρησε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Στη σχετική απόφαση (ακολουθεί ολόκληρη) σημειώνεται ότι αποφασίζεται η αποδοχή της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών του αναδόχου «λόγω καθυστέρησης πληρωμής, χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου, πέραν του ενός 1 μήνα από την υποβολή του 5ου Λογαριασμού του έργου».

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην απόφαση, ο ανάδοχος του έργου υπέβαλε για έγκριση τον
5ο Λογαριασμό ύψους179.922 ευρώ με ΦΠΑ 24%. Ο λογαριασμός εγκρίθηκε από την Διευθύνουσα
Υπηρεσία και διαβιβάστηκε προς εξόφληση στο Περιφερειακό Ταμείο της Περιφέρειας
Πελοποννήσου, ωστόσο, «παραμένει μέχρι και σήμερα ανεξόφλητος στο σύνολό του».

Το …ταμείον είναι μείον!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πιο πάνω έργο δεν είναι το μοναδικό που οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς ανάλογες διαδικασίες διακοπής εργασιών, λόγω καθυστέρησης πληρωμών, έχουν ακολουθηθεί και για άλλα έργα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα, δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος έργα του Νομού, μεγάλα ή μικρά, να μείνουν είτε ημιτελή, είτε στα χαρτιά.

Σημειώνεται, προκειμένου να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ότι στην απόφαση που αφορά τη διακοπή εργασιών στο έργο της Στούπας, γίνεται ειδική μνεία στο ζήτημα:

«Όπως διαπιστώνεται από τους αρμόδιους συλλόγους και φορείς των δημοσίων έργων, παρουσιάζεται σημαντική καθυστέρηση των πληρωμών των ενταγμένων στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 έργων από το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η απόφαση για τη διακοπή εργασιών του έργου της βελτίωσης της παραλιακής οδού της Στούπας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages