Στην τρίτη της χρονιά μπαίνει φέτος η αρχαιολογική έρευνα στην Άνω Μεσσηνία, που ήδη ξεκίνησε, χωρίς τη στήριξη όμως, αυτή τη φορά, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία άλλαξε τις προτεραιότητές της και ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια χρηματοδότησε τις έρευνες φέτος αποφάσισε να μην το κάνει! Για το λόγο αυτό η ερευνητική ομάδα θα είναι φέτος μικρότερη. Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Ανάλογη αρχαιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, πάντα από το Πανεπιστήμιο και την Εφορεία, στην περιοχή της Πύλου, όπως επίσης ένα τρίτο πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται για φέτος, αφορά την ανασκαφική έρευνα στο Κάστρο Καλαμάτας…

Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, Ελένη Ζυμή
Η αρχαιολογική έρευνα στην Άνω Μεσσηνία γίνεται υπό την επίβλεψη της δρος Ελένης Ζυμή, μόνιμης επίκουρης καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία δήλωσε στην Kalamata Journal: “Στην Άνω Μεσσηνία η έρευνα ξεκινά στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες. Φέτος η ερευνητική ομάδα είναι μικρότερη , λόγω υποχρηματοδότησης. Έχουμε όμως μια χορηγία από την κ. Αλεξάνδρα Στασινοπούλου, που μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την έρευνά μας σε συνδιεύθυνση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας”.
Όπως επισήμανε, η έρευνα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιοχές κάθε χρόνο και φέτος οι αρχαιολόγοι θα “χτενίσουν” “θέσεις γύρω από την Καλλιρρόη, το Αγριλόβουνο και αν προλάβουμε θα φτάσουμε μέχρι το Διαβολίτσι”.
Αυτό που γίνεται, πρόσθεσε, είναι “επιφανειακή έρευνα, χαρτογράφηση των υφιστάμενων μνημείων και εντοπισμός των πιθανών νέων αρχαιολογικών θέσεων”.

Από την αρχαιολογική έρευνα στην Άνω Μεσσηνία την προηγούμενη χρονιά
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΛΙΤΣΗ-ΚΕΧΑΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ
Από την πλευρά της η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, αναφερόμενη στο ερευνητικό πρόγραμμα της περιοχής της Πύλου επισήμανε: “Το πρόγραμμα στην Πύλο, όπως και στο Κάστρο Καλαμάτας και στην Άνω Μεσσηνία, έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το συνδιευθύνουμε με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου, διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, κ. Ζαχαριά. Γίνονται κυρίως επιφανειακές έρευνες, όχι ανασκαφή-ανασκαφή. Γίνεται “χτένισμα” της επιφάνειας και εντοπίζονται πολύ σημαντικά στοιχεία. Έχουμε επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στο Λόφο του Κούκουρα, στην περιοχή του Πετροχωρίου, όπου βγαίνουν πολύ σημαντικά στοιχεία, που μάλλον ανάγονται στη Μυκηναϊκή Περίοδο. Ακόμα η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά τα στοιχεία του κάθε έτους συλλέγονται με πάρα πολύ συστηματικό τρόπο και με τη χρήση της πιο εξελιγμένης τεχνολογίας. Νομίζω ότι μπορούμε να σχηματίσουμε μια καλή εικόνα, η οποία μπορεί βέβαια να ενισχυθεί μελλοντικά, με σημειακές δοκιμαστικές έρευνες -που ήδη έχουν γίνει κάποιες στο Λόφο του Κούκουρα- και με το πανεπιστήμιο αλλά και από την ίδια την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που έχει κάνει σε κάποια σημεία. Μπορούμε, νομίζω, με τη μελέτη των δεδομένων να βγάλουμε κάποια σημαντικά συμπεράσματα για τη θέση εκεί”.
Στ.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου