Ανησυχητική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Πελοπόννησος στον δείκτη ξηρασίας της 1ης Ιουλίου 2025, όπως αυτός καταγράφηκε από την ομάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus CCS. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μεγάλα τμήματα της περιοχής βρίσκονται σε κατάσταση έντονης ή και ακραίας ξηρασίας, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση της εδαφικής υγρασίας στο υπέδαφος, περιοχές των νομών Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Ηλείας κατατάσσονται στα επίπεδα 4 (έντονη) και 5 (ακραία) ξηρασίας. Οι συνθήκες αυτές προκαλούν παρατεταμένο υδατικό στρες στις γεωργικές καλλιέργειες, επηρεάζοντας την απόδοση και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής.

Η ξηρασία του Ιουλίου είναι αποτέλεσμα ενός θερμού και ξηρού Ιουνίου, με υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλές βροχοπτώσεις, που επιδείνωσαν δραματικά τη συγκράτηση υγρασίας στο υπέδαφος. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην ανάλυση του δείκτη SSMI (Standardized Soil Moisture Index), ο οποίος συγκρίνει την παρούσα εδαφική υγρασία με τις μέσες τιμές της περιόδου 1991–2020.
Οι περιοχές που εμφανίζονται με τις χειρότερες επιδόσεις, και συγκεκριμένα στην Πελοπόννησο, είναι:
- Νότια και Ανατολική Αρκαδία (επίπεδο 5 – ακραία ξηρασία)
- Ανατολική Αργολίδα (επίπεδο 4-5 – έντονη έως ακραία ξηρασία)
- Δυτική και Νότια Μεσσηνία (επίπεδο 4 – έντονη ξηρασία)
- Κεντρική και νότια Ηλεία (επίπεδο 5 – ακραία ξηρασία)
Η ξηρασία επηρεάζει άμεσα τη διαθεσιμότητα νερού για αρδευτικές ανάγκες, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών, ειδικά στις περιοχές με χαμηλή εδαφική υγρασία σε βάθος 28–100 εκατοστών, που αποτελεί το κρίσιμο στρώμα για την ανάπτυξη της βλάστησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου