Οι Ντρέδες της Τριφυλίας τιμήθηκαν σε μεγάλη εκδήλωση στην Ερμούπολη της Σύρου - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Ντρέδες της Τριφυλίας τιμήθηκαν σε μεγάλη εκδήλωση στην Ερμούπολη της Σύρου


 “Με μεγάλη επιτυχία, συναισθήματα συγκίνησης μα και υπερηφάνειας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 6 Σεπτεμβρίου 2024, η μοναδική εκδήλωση μνήμης και σεβασμού για τους θρυλικούς Ντρέδες στον αύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη της Σύρου.

Στο ίδιο σημείο ακριβώς που πριν 200 χρόνια έγινε η ονοματοθεσία της πόλης αυτής (Ερμούπολης), έλαβε χώρα μια συγκλονιστική πραγματικά εκδήλωση, αντάξια της ιστορίας και της προσφοράς των Ντρέδων στη Χώρα μας, την οποία συντόνισε με απόλυτη επιτυχία η γνωστή δημοσιογράφος Σεμνή Τριανταφυλλίδου.

Πρώτη στάση της εκδήλωσης η υποδοχή και ένα ζεστό καλωσόρισμα των σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς ακτινοβολίας που βρέθηκαν για την εκδήλωση στην Ερμούπολη, στο ξενοδοχείο Argini. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Πολυκρέτης.

Στη συνέχεια, σύντομη ξενάγηση στους ιστορικούς δρόμους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σε μια περιπατητική διαδρομή ως μεγάλη παρέα, μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως.

Κι εκεί διαδραματίστηκαν ιστορικές στιγμές, αφού η Σύρος υποδέχτηκε με μια ανοιχτή αγκαλιά τους ηρωικούς Ντρέδες, έδωσε και πήρε κομμάτια από την ιστορία μας, έμαθαν όλοι τι ήταν τελικά οι Ντρεδες και γιατί οφείλουμε να τους τιμούμε τόσο πολύ αλλά και πόσο κομβικός ήταν ο ρόλος τους στην απελευθέρωση της Χώρας μας.

Χαιρετισμοί, ομιλίες, τοποθετήσεις, ένα συγκλονιστικό Θεατρικό δρώμενο από τον Γιάννη Δεσύπρη, Πρόεδρο του Θεατρικού Ομίλου Σύρου ως Γεώργιο Σουρή, Παραδοσιακοί χοροί, τοπικά παραδοσιακά κεράσματα με άρωμα και γεύση Σύρου.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου, η Syros Art Gallery, ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής”, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του κορυφαίου κομματιού της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις και η εθιμοτυπία αναμνηστικών.

Στα τιμώμενα πρόσωπα προσφέρθηκε αριθμημένη μεταξοτυπία της προσωπογραφίας του πολέμαρχου των Ντρέδων Γιαννάκη Μέλλιου, φιλοτεχνημένη για πρώτη φορά από το ζωγράφο Σωτήριο Πηρούνια.

Να σημειώσουμε και την παρουσία, μεταξύ πολύ κόσμου που τίμησε την εκδήλωση, της εκλεκτής κ. Ρίτας Πικρού Μωραϊτάκη, που συγκίνησε με την παρουσία αλλά και το λόγο της, αμέσως μετά τη βράβευσή της, από τη Συντονιστική Επιτροπή με την ανώτατη τιμητική διάκριση «Το Μετάλλιο της Ορκωμοσίας των Ντρέδων» για τη συμβολή της.

Στη μαγική βραδιά παρόντες ήταν και απηύθηναν μήνυμα οι διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, Γεώργιος Σταματόπουλος (Γλύπτης – Χαράκτης), Αριστείδης Πατσόγλου (Γλύπτης – Χαράκτης), Πέτρος Γεωργαρίου (Γλύπτης) και Γεώργιος Πηρούνιας (Ζωγράφος).

Μεγάλη τιμή που οι σπουδαίοι αυτοί εικαστικοί βρέθηκαν στο νησί της Σύρου και κόσμησαν με τα έργα αλλα και την παρουσία τους τη ξεχωριστή βραδιά συνάντησης και μίξης πολιτισμών, ηθών και Ελλάδας.

Πολλές ευχαριστίες στον κ. Σταύρο Σταθόπουλο- Επιμελητή του Επετειακού Τόμου των Ντρέδων, “ΝΤΡΕΔΕΣ, στην πρώτη γραμμή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας και εμβληματικές δράσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορικής παρουσίας”, ο οποίος, ως γνήσιος απόγονος των Ντρέδων, ως αληθινός Ντρες των καιρών μας, έλαμψε κατά τη γλαφυρή ομιλία του για το ποιοι πραγματικά ήταν οι Ντρέδες και ποιος ο ρόλος τους στην Επανάσταση.

Ιδιαίτερα τιμητική και θερμή η παρουσία του Επισκόπου των Καθολικών Σύρου Σεβασμιωτάτου κ. Πέτρου Στεφάνου, του οποίου η συμβολή και η πνευματική αιγίδα προσέδωσε εξαιρετική εξωστρέφεια στο όλο εγχείρημα.

Παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, κ. Νικόλαος Σκευοφύλαξ εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο, ο κ. Σταύρος Κοής, ο κ. Ιωάννης Ρούσσης Πρόεδρος του Συλλόγου Τριφυλίων, ο κ. Ρένος Φρέρης, Κυκλαδίτης επιχειρηματίας και ο κ. Θεόδωρος Δρίβας, επιχειρηματίας από την Αυστραλία.

Η εκδήλωση περιελάμβανε και την εικαστική έκθεση “Συλλογή των Ντρέδων” αφιερωμένη στον αείμνηστο εικαστικό Σωτήρη Τζαμουράνη, σπουδαίο ζωγράφο της Μεσσηνιακής γης.

Να σημειώσουμε μάλιστα ότι φιλοξενούνται στην Έκθεση πολλά έργα σπουδαίων ζωγράφων, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία φιλότεχνου Συριανού κοινού.

Τελέσθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης, με 52 φιλοτεχνημένα εικαστικά έργα, από τη σύγχρονη Ντρεδοπούλα Μελίνα Μπουσίου, μόνιμη κάτοικο Ολλανδίας. Ο κόσμος που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να θαυμάσει εκπληκτικά έργα από σπουδαίους καλλιτέχνες αλλά και να ακούσει από τα χείλη των παρευρισκομένων καλλιτεχνών δυο λόγια για τα έργα τους.

Ολόκληρη η εκδήλωση αναμεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από το CycladesLive.gr.

Φόρος τιμής λοιπόν και αναγνώρισης από τη Σύρο στους Ντρέδες, στους σπουδαίους Ήρωες της Ελληνικής Παλιγγενεσίας σε μια εκδήλωση που γράφτηκε στην ιστορία και θα μείνει αναντίλεκτα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και την καρδιά όσων την παρακολούθησαν.

Πηγή: https://cycladeslive.gr/syros-ntredes-2024-me-megali-epitychia-i-ekdilosi-mnimis-kai-timis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages