Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση του προγράμματος, ύψους 1,8 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του μηχανολογικού εξοπλισμού του κλαδικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών Καρπών ΣΥΚΙΚΗ, έχει πλέον αρχίσει.
Όπως αναφέρει ο διευθυντής της συνεταιριστικής επιχείρησης των Μεσσήνιων παραγωγών, Γιώργος Αγγελόπουλος: «Ο φάκελος που αφορά το πρόγραμμα “Καινοτομία και δράση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων” κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2022 και εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Από τις αρχές του 2023, τρέχουμε με έντονους ρυθμούς για την υλοποίηση του προγράμματος».
Το πρόγραμμα αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος, «αφορά κατά 40% κτηριακές εγκαταστάσεις και κατά 60% μηχανολογικό εξοπλισμό και στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα του Συνεταιρισμού, μέσα από την απόκτηση νέων γραμμών παραγωγής που βοηθούν στη μείωση του κόστους τυποποίησης».
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, «μέχρι τώρα, οι στόχοι που έχουμε θέσει για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί και θεωρούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι πολύ πριν από την ημερομηνία λήξης των προθεσμιών που έχουν τεθεί. Μέσω της δράσης, θα πετύχουμε μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς ολοκληρώσαμε την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών».
Χρονοβόρα διαδικασία
Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, «μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, τόσο οι εγκαταστάσεις μας όσο και τα απεντομωτήρια θα αποκτήσουν πλήρη ενεργειακή αυτάρκεια, χάρη στην ενέργεια που θα παραχθεί. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) απαντά ότι μπορεί να χρειαστεί πολύ μεγάλος χρόνος, που θα αγγίζει την πενταετία, για να γίνει η σύνδεση».
Και προσθέτει: «Αν γίνει, όμως, αντιδιαστολή με τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση του προγράμματος τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Από τη μία πλευρά, το υπουργείο ζητά την ολοκλήρωση του προγράμματος σε δύο χρόνια. Από την άλλη, ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει ότι μπορεί να χρειασθούν πέντε χρόνια για τη σύνδεση. Εμείς, μπροστά σε αυτό το πρόβλημα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να θεωρείται ολοκληρωμένη η δράση των φωτοβολταϊκών με την απόδειξη ολοκλήρωσης φυσικού και οικονομικού περιεχομένου».
Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελόπουλος, «από την στιγμή που ο Συνεταιρισμός έχει εγκαταστήσει το φωτοβολταϊκό δεν μπορεί να χρεωθεί τις καθυστερήσεις που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Σε μια εποχή αναζήτησης λύσεων για το ενεργειακό κόστος, που παράλληλα μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα, θα ήταν άδικο να χαθεί μία λύση για το τίποτα».
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, είναι η καχυποψία που απορρέει από το παρελθόν και εμπόδιζε τις συνεργασίες – μέχρι πρότινος
Στην ίδρυση ενός νέου Ελαιουργικού Συνεταιρισμού, ο οποίος ξεκινά με 200 έως 250 τόνους παραγωγής, προχώρησαν δεκαεννέα παραγωγοί της Τριφυλίας, στον Νομό Μεσσηνίας.
Πρόεδρος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού είναι ο Θανάσης Κολιτσίδας. Όπως εξηγεί, μιλώντας στην «ΥΧ», «η σκέψη υπήρχε από παλιά, αλλά πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες για συνεργασία. Σε αυτό το ξεκίνημά μας είμαστε 19 παραγωγοί και περιμένουμε να προστεθούν και άλλοι στην πορεία».
Σύμφωνα με τον κ. Κολιτσίδα, η ίδρυση και η λειτουργία συνεταιριστικών σχημάτων είναι μονόδρομος. «Όπως εξελίσσονται, πλέον, τα πράγματα δεν μπορεί κάποιος να προχωρά μόνος του», δηλώνει με νόημα.
Η νέα προσπάθεια έρχεται να επιλύσει ένα σημαντικό πρόβλημα: Την απουσία συνεταιρισμού σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την περιοχή της Τριφυλίας. «Επιπλέον, η συνεργατικότητα μας δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε καλύτερη τιμή στο προϊόν, χάρη στη μαζική αποθήκευση του ελαιόλαδου», σημειώνει ο κ. Κολιτσίδας. Και προσθέτει: «Στα πλεονεκτήματα του Συνεταιρισμού περιλαμβάνονται ακόμη η μειωμένη φορολογία, καθώς και η πρόσβαση σε πολλά επιχειρηματικά προγράμματα».
Τυποποίηση
Στόχος όλων είναι και η τυποποίηση του προϊόντος. «Η τυποποίηση θα δώσει άλλη προοπτική», επιβεβαιώνει ο πρόεδρος.
Και εξηγεί: «Θα υπάρξει ένα πλάνο, τόσο για την εσωτερική αγορά όσο και για τις αγορές του εξωτερικού. Το ελαιόλαδο που παράγουμε είναι άριστο και για να πετύχουμε αυτή την ποιότητα προσέχουμε πάρα πολύ πώς καλλιεργούμε. Προκειμένου, δε, να πετύχουμε μελλοντικά την τυποποίηση του προϊόντος, έχουμε ως στόχο και την απόκτηση δικού μας ελαιοτριβείου-τυποποιητηρίου. Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση, ώστε να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας».
Ο μεγαλύτερος εχθρός του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον κ. Κολιτσίδα, είναι η καχυποψία που απορρέει από το παρελθόν και εμπόδιζε τις συνεργασίες – μέχρι πρότινος. «Τώρα, όλα αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν για όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος», υπογραμμίζει.
Και καταλήγει: «Στην πορεία, φαίνεται ότι αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες παραγωγοί εγκαταλείπουν και δίνουν τα κτήματα σε άτομα που είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες, παίρνοντας κάποια ποσοστά. Δυστυχώς και οι νέοι εγκαταλείπουν, αφού δεν υπάρχουν, πλέον, κίνητρα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου