Έρευνα: 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι η ζωή του χειροτερεύει – Τι λένε πολίτες από την Πελοπόννησο - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Έρευνα: 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι η ζωή του χειροτερεύει – Τι λένε πολίτες από την Πελοπόννησο


 Μια βαθιά ανησυχητική εικόνα για την ελληνική κοινωνία το 2025 σκιαγραφεί η νέα έρευνα κοινής γνώμης του ΕΝΑ (Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών). Σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής κοινωνικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, η ποιότητα ζωής δεν βελτιώνεται: Η πλειοψηφία εκτιμά ότι η ποιότητα ζωής παραμένει στάσιμη ή επιδεινώνεται, χωρίς θετική επίδραση από τις  κυβερνητικές πολιτικές.

Στην Πελοπόννησο: «Ζούμε με το άγχος, όχι με αξιοπρέπεια»

Ο anagnostis.org μίλησε με κατοίκους της Αργολίδας και άλλων περιοχών της Πελοποννήσου, οι οποίοι επιβεβαιώνουν το κλίμα που αποτυπώνεται στην έρευνα.

«Δεν είναι ότι δεν δουλεύουμε. Είναι ότι δουλεύουμε και δεν φτάνουν, ούτε για τα βασικά», λέει η κα Κατερίνα, 47 ετών, υπάλληλος σε μικρό κατάστημα στο Ναύπλιο«Δεν έχουμε χρόνο για ξεκούραση, ούτε χρήματα για διακοπές, ούτε προοπτική για κάτι καλύτερο».

Ο κ. Γιάννης, 62 ετών συνταξιούχος από την Ερμιονίδα, σημειώνει: «Με 700 ευρώ σύνταξη και τα φάρμακα να τρέχουν, τι ποιότητα ζωής να μιλήσουμε; Μας λένε για ανάπτυξη, αλλά εμείς πίσω πάμε».

Ανασφάλεια και απονομιμοποίηση θεσμών

Η έρευνα του ΕΝΑ καταγράφει επίσης κυρίαρχο συναίσθημα η ανασφάλεια: Οι περισσότεροι δηλώνουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και απελπισίας, πολύ πιο έντονα από συναισθήματα αισιοδοξίας.

Ειδική αναφορά γίνεται στον τομέα της Υγείας.

«Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη ή λεφτά στην άκρη, η περίθαλψη είναι τυχερό παιχνίδι», λέει η κα Μαρία από το Άργος, μητέρα τριών παιδιών.

Η σιωπηρή πίεση της μεσαίας τάξης

Η κοινωνική έρευνα αναδεικνύει ότι το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται νοικοκυριά που ενώ εργάζονται, αδυνατούν να αποταμιεύσουν, να καλύψουν έκτακτες ανάγκες ή να προγραμματίσουν το μέλλον τους. Εργασιακή απογοήτευση και σκέψεις παραίτησης: Ένα σημαντικό ποσοστό έχει σκεφτεί να παραιτηθεί εντός του 2025, κυρίως λόγω χαμηλών αποδοχών και κακού εργασιακού κλίματος.

Επίσης καταγράφεται ακρίβεια στη στέγη και στην ενέργεια.

«Δεν είναι ότι πεινάμε. Είναι ότι νιώθουμε μόνιμα εγκλωβισμένοι. Πληρώνουμε τα πάντα, δεν δικαιούμαστε τίποτα», σχολιάζει ο Δημήτρης, 39 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος από την Τρίπολη.

9+1 κυρίαρχα συμπεράσματα της φετινής έρευνας:

Κυρίαρχο συναίσθημα η ανασφάλεια: Οι περισσότεροι δηλώνουν συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και απελπισίας, πολύ πιο έντονα από συναισθήματα αισιοδοξίας.

1 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 04

Η ποιότητα ζωής δεν βελτιώνεται: Η πλειοψηφία εκτιμά ότι η ποιότητα ζωής παραμένει στάσιμη ή επιδεινώνεται, χωρίς θετική επίδραση από τις  κυβερνητικές πολιτικές.

2 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 13

Απουσία συλλογικής προσδοκίας βελτίωσης: Πάνω από τους/τις μισούς/-σες δεν αναμένουν σημαντική μεταβολή στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση στους επόμενους 12 μήνες.

3 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 32

Η ευζωία ορίζεται κυρίως ως δυνατότητα ζωής χωρίς οικονομικές ανησυχίες, ως πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και ως ποιοτικός χρόνος με οικείους.

4 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 06

Ανισότητες στην πρόσβαση σε μια «τουριστική» ποιότητα ζωής: Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να απολαύσουν τη χώρα όπως οι τουρίστες, αναδεικνύοντας χάσματα στο πως προσλαμβάνεται η ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών.

5 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 17 1

Ακρίβεια στη στέγη και στην ενέργεια: Το κόστος ενοικίου ή δανείου θεωρείται δυσβάστακτο, όπως και οι λογαριασμοί ενέργειας, με έξι στους δέκα ωστόσο να τους πληρώνουν έγκαιρα.

6 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 39
7 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 42
8 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 41

Εργασιακή απογοήτευση και σκέψεις παραίτησης: Ένα σημαντικό ποσοστό (35%)  έχει σκεφτεί να παραιτηθεί εντός του 2025, κυρίως λόγω χαμηλών αποδοχών και κακού εργασιακού κλίματος.

9 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 26

Δυσπιστία προς το ΕΣΥ και στροφή σε ιδιωτική ασφάλιση: Η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι περιορισμένη, αλλά και η προσφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση εμφανίζεται χαμηλή.

10 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 44
11 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 45
12 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 47

Περιορισμένη δυνατότητα για ψυχαγωγία και διακοπές: Το 65% δεν έχει προγραμματίσει διακοπές για το καλοκαίρι και το 64% δηλώνει πως δεν έχει οικονομική δυνατότητα για ψυχαγωγία και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.

13 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 53
14 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 51

Το δυστύχημα στα Τέμπη αφήνει ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα: Πάνω από το 70% εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης, με αξιοσημείωτη συμμετοχή στις αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

15 Έρευνα ΕΝΑ Ποιότητα Ζωής των Ελλήνων compressed page 58

Πώς φτάσαμε ως εδώ – Και τώρα τι;

Η εικόνα που καταγράφει η έρευνα του ΕΝΑ δεν είναι στιγμιαία. Αντανακλά μια συσσωρευμένη απογοήτευση ετών.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα: «Η φετινή αποτύπωση της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα αναδεικνύει έναν κοινωνικό ορίζοντα φορτισμένο με συναισθήματα αβεβαιότητας, απογοήτευσης και αποστασιοποίησης από την κρατική μέριμνα. Η καθημερινότητα των πολιτών συνδέεται περισσότερο με την οικονομική επισφάλεια και την πίεση της επιβίωσης, παρά με βιώματα σταθερότητας ή προόδου.

Ταυτόχρονα, αποτυπώνεται η έντονη απόσταση ανάμεσα στο φαντασιακό της ευτυχίας, όπως προβάλλεται θεσμικά και επικοινωνιακά, και στην εμπειρία της καθημερινής ζωής των πολιτών. Ενώ η ευτυχία αναγορεύεται σε πολιτικό πρόταγμα και εθνικό branding, η πλειοψηφία νιώθει πως η καθημερινότητά της ταυτίζεται περισσότερο με την «μιζέρια» και όχι με την «ευημερία», όχι ως ψυχική στάση αλλά ως αποτέλεσμα πραγματικών όρων διαβίωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages