Εκτροχιάστηκε η συζήτηση για την ψηφοφορία θέσης αποθήκευσης των σκουπιδιών - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Εκτροχιάστηκε η συζήτηση για την ψηφοφορία θέσης αποθήκευσης των σκουπιδιών

Για το πρώτο θέμα της παύσης του ΧΑΔΑ Κυπαρισσίας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αναφέρθηκε στις επιταγές της Ε.Ε. για παύση των ΧΑΔΑ σε όλη την χώρα στην τοποθεσία Αλιμάκι- Λυκοχώρος λέγοντας ότι ‘η παύση του μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες τα σκουπίδια θα μεταφέρονται εκεί εως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ουισασιτκή διαχείριση απορριμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο’ για να αναλύσει το ιστορικό της υπόθεσης σε Ευρωπαικό επίπεδο αλλά και την παρουσίαση της ενδιάμεσης λύσης για επεξεργασία των σκουπιδίων και μετάφοράς τους σε συγκεκριμένο χώρο. Υποστήριξε ότι το θέμα των σκουπιδιών δεν έχει χρώμα και ουδείς αρνείται την ευθύνη των Κυβερνήσεων που έκρυβαν το πρόβλημα κάτω απο το χαλάκι των ευθυνών.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι ‘ότι η απόφασή μας πρέπει να είναι ομόφωνη καθώς συναρτάται με το θέμα της διαχείρισης’ για να προσθέσει ότι ‘η Ε.Ε. μας τραβά το αυτί ότι είμαστε απολίτιστοι παρά τα 3 Κοινοτικά πλαίσια που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν την διάθεση λύσεων μόνιμων και όχι λύσεων που διαιωνίζονται, γνωρίζουμε ότι η περιοχή των Ραχών έχει επιβαρυνθεί με την ευρύτερη περιοχή και οφείλουμε να δούμε τις ευθύνες που μας αναλογούν απο τις διερχόμενες Κυβερνήσεις αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση’.
ΚΑΥΤΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
Στη περιγραφή του επιλογής θέσης εναπόθεσης απορριμάτων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, όπου παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό για το ζήτημα με τη μέθοδο της μπαλετοποίησης των σκουπιδιών με την τελική της μορφή των συμπιεσμένων και στραγγισμένων πακέτων τα οποία οδηγούνται σε αποθήκευση προσωρινού χώρου, λόγω απουσία κεντρικής λύσης σε επίπεδο Πελοποννήσου. Εστίασε στο γεγονός ότι ‘η περιοχή μας πρέπει να αναλογιστεί το κύρος της για το μέλλον που θέλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην περιφέρεια και επομένως πρέπει να δούμε συνολικά την ευθύνη μας’ αναφέροντας την απόφαση που ελήφθη για χωροθέτηση του σημείο εναπόθεσης που οφείλει να πραγματοποιήσει η Κυπαρισσία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως μονόδρομο για τον μεγάλο Δήμο που αύριο θέλει να είναι έδρα ενός μεγαλύτερου Δήμου.
Ο κ. Σαμπαζιώτης επεξήγησε ότι ‘η περιοχή ως το 2010 πρέπει να κοιτάξει το μέλλον και πολιτικά οφείλαμε για παράδειγμα εδώ και 8 με 10 χρόνια να είχε ολοκληρωθεί ο Βιολογικός καθαρισμός που τώρα υλολοποιούμε στην πράξη και με τον ίδιο τρόπο που λύσαμε αυτό το καυτό πρόβλημα, πρέπει να αποφασίσουμε θετικά για την εξέλιξη του θέματος καθώς η απόφασή μας θα αξιολογηθεί απο τη περιφέρεια Πελοποννήσου εφόσον λάβουμε την τελική μας απόφαση’.
Ο κ. Πάνος Τσίγγανος είπε ‘ότι ο χώρος εναπόθεσης είναι το Αλιμάκι στον παλιό σκουπιδότοπο που μπορει να τεκμηριωθεί επιστημονικά και επομένως μπορεί να αξιολογηθεί απο την περιφέρεια και ο χώρος έπαυσε ως ΧΑΔΑ όχι όμως ως χώρος απόθεσης μετά την αποκατάστασή του ώστε απόψε να δώσουμε πραγματική λύση στο πρόβλημα με έκδοση περιβαλλοντικών μελέτών’, ενώ ως 2η εναλλακτική λύση μπορεί να προταθεί άλλη περιοχή.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΡΙΠΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ Ο ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι ‘η ανάλυση του Δήμαρχου ήταν περιεκτική με το νέο τρόπο διαχείρισης ωστόσο αποτελεί λύση ανάγκης προσπαθώντας να μπερδέψει την κατάσταση χωρίς να ορθώσει απο τη πρώτη στιγμή το πολιτικό θάρρος για την υλοποίηση της θέσης’ για να προσθέσει ότι ‘είναι πολιτική τρίπλα για τη μεταφορά των σκουπιδιών στο Αλιμάκι ενώ γνωρίζουν ότι η θέση αυτή έχει αποκλειστεί απο τη Περιφέρεια υλοποιώντας μια δεύτερη θέση κοντά στην πόλη’ αφήνοντας αιχμές για παραπληροφορημένους δημοτικούς συμβούλους που υποδεικνύουν λάθος θέσεις. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρώτη θέση που υποδείχτηκε κοντά στα όρια των 2 Δήμων με την Αυλώνα καταλογίζοντας ευθύνες στην Ν.Α. για την μη εξεύρεση λύση τα τελευταία χρόνια απουσία σύνταξης μελετών για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θέτοντας ερωτηματα για ειλημμένες αποφάσεις απο πολιτικές αποφάσεις απο τη πλευρά της Περιφέρειας. Προέβη σε κριτική για την εξεύρεση γρήγορης λύσης με ιδιαίτερες πολιτικές αποφάσεις, καταλήγοντας ότι ‘η πρόταση αυτή αποτελεί πρόταση παγίδα’ δηλώνοντας ότι θα την καταψηφίσει. Υπενθύμισε ότι ο πλέον κατάλληλος χώρος είναι αυτός που υποδείχτηκε στα Φιλιατρά για την αποθήκευση των απορριμάτων βάση των μελετών των ειδικών και σε αυτή την πρόταση αποτελεί χρέος μας για το μέλλον των παιδιών μας, προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις εφόσον υπάρξουν αρνητικές αποφάσεις.
ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Τελικά απο τον Πρόερδο του Σώματος κ. Τσίγγανο έγινε η παρουσίαση των θέσεων Αλιμάκι και Μεταλλεία στην τοποθεσία Καραμπάτη η οποία τέθηκε σε ψηφοφορία μετά απο μια θυελλώδη συνεδρίαση. Η πρόταση που υπερίσχυσε ήταν με 8 ψήφους η θέση Αλιμάκι ή λυκοχώρος, με 4 ψήφους η τοποθεσία Μεταλλεία, ενώ ένας σύμβουλος της μειοψηφίας ζήτησε να υπάρξει καταληκτική ημερομηνία η 31/12/2010. Η αντιπολίτευση ζήτησε αναβολή του θέματος με 5 ψήφους πρόταση η οποία καταρρίφθηκε. Στο κατάλογο ομιλητών που άνοιξε ο υπογράφων αναφέρθηκε στο θέμα των ελάχιστων περιθωρίων που απαιτείται για το ζήτημα υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαική νομοθεσια υπερισχύει της Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages