ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2021 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 2014-2021

Το κάστρο της Κυπαρισσίας βρίσκεται στην κορυφή βραχώδους λόφου, στο βορειοανατολικό άκρο του ιστορικού πυρήνα της σημερινής πόλης. H επίκαιρη θέση ελέγχου της θάλασσας, αλλά και του περάσματος προς τις πεδιάδες της Τριφυλίας και της Άνω Μεσσηνίας, καθιστά το εν λόγω κάστρο ένα σημείο ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας, γεγονός που αποδεικνύεται, εξάλλου, και από την πολυτάραχη αναδρομή του στην τοπική ιστορία και παράδοση.
Η ιστορία του ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια, όταν και αναφέρεται στην Ελληνική Μυθολογία ως ”Κάστρο των Γιγάντων”, εξαιτίας της θεμελίωσής του σε πάνω σε ”Κυκλώπεια Τείχη” με τεράστιους ογκόλιθους.
Στο πέρασμα των χρόνων, πέρασε στην κατοχή και ιδιοκτησία πληθώρας κατακτητών, όπως οι Φράγκοι (1205), οι Παλαιολόγοι (1430), οι Οθωμανοί (1460) και οι Ενετοί (1685). Το Κάστρο περνάει τελικώς στα χέρια των Ελλήνων, άνευ μάχης, τον Μάρτιο του 1821.




Η επιρροή των εκάστοτε κατακτητών στο πέρασμα των αιώνων αποτυπώνεται στην ποικιλία κτισμάτων που περιλαμβάνονται εσωτερικά του Κάστρου, αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι λοιπόν, κάποιος μπορεί να θαυμάσει κτίσματα Βυζαντινά (όπως, ο τετράγωνος Πύργος του Πάνω- Κάστρου, ο Νότιος και ο Δυτικός Πύργος), κτίσματα Φράγκικα (όπως, ο Στρογγυλός Πύργος και ο Πύργος με τη Δεξαμενή) και κτίσματα Οθωμανικά (όπως, κατασκευές που είχαν σχέση με τη χρήση κανονιών, ο προστατευτικός τοίχος με τις πολεμίστρες και το Τζαμί στην είσοδο του Κάστρου).

Η τελευταία προσθήκη έγινε το 1970 και αφορούσε στην κατασκευή υπαίθριου αμφιθεάτρου στο πάνω μέρος του Κάστρου, το οποίο λειτούργησε για πολλά χρόνια ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ανακηρύχθηκε ως Αρχαίο Μνημείο το 1981.
(βοήθημα πηγής: https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=kyparisia )
Το Κάστρο της Κυπαρισσίας εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014 – 2020, με σχετικές αποφάσεις του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.
Ο βασικός πυλώνας αναστήλωσης του Κάστρου αφορά στη ”Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου”. Δικαιούχος του εγχειρήματος είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Οι οργανωμένες προσπάθειες υλοποίησής του είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2019 και εν τέλει εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Ο προϋπολογισμός του έργου ορίστηκε στα 1.565.712,71€ και το ενδεικτικό χρονικό διάστημα υλοποίησης της πράξης θα είναι από τον Ιούνιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2022.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν πληθώρα παρεμβάσεων και παρουσιάζονται συνοπτικά ως εξής:
– Καθαρισμός του πρανούς και αποψίλωση του ριζικού συστήματος βλάστησης από τη βραχόμαζα και τα θεμέλια των λιθοδομών.
– Καθαίρεση των αποκολλημένων τεμαχίων βράχου σε ζώνη 2 – 3 m κατάντι της έδρασης των λιθοδομών και καθαίρεση των επισφαλών λίθων των θεμελίων σε ύψος έως 1.20 m.
– Σφράγιση των ρωγμών της βραχόμαζας με τσιμεντένεμα. Πλήρωση των κοιλοτήτων της βραχόμαζας και των θεμελίων με νέα λιθοδομή. Βαθύ αρμολόγημα των λιθοδομών θεμελίωσης σε ύψος έως 1.20 m και παράλληλη εισπίεση ενέματος στις λιθοδομές θεμελίωσης των τειχών.
– Τοποθέτηση ανοξείδωτων αγκυρίων βράχου για τη συγκράτηση επισφαλών τεμαχίων, είτε απευθείας στο βράχο είτε σε δοκό έδρασης.
– Τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου με κείμενα (και σε γραφή Braille) και φωτογραφικό υλικό.
– Κιόσκι πληροφοριών με ψηφιακή εφαρμογή που θα έχει δυνατότητα εκφώνησης.
– Εκτύπωση ενημερωτικών φυλλαδίων (και σε γραφή Braille). Από το συνδυασμό 'Κυπαρισσία Μαζί'
Η αναρτητέα στο διαδίκτυο απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου μπορεί να αναγνωστεί εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages