ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Στον ερωτισμό της ποίησης του Κωστή Παλαμά «μυήθηκαν» το βράδυ της Τετάρτης οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, τιμώντας τα 161 χρόνια από τη γέννηση (13 Ιανουαρίου 1859) του μεγάλου μας ποιητή, με ομιλητή το λογοτέχνη Κώστα Κόλλια-Ερανιώτη.
Ο έρωτας είναι διάχυτος σε όλη την έκταση του ποιητικού έργου του Παλαμά, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι ευρέως γνωστό. Τα ερωτικά του ποιήματα είναι μάλιστα περισσότερα από τα ποιήματα κάθε άλλης θεματικής κατηγορίας.
Κατά την εκδήλωση φωτίστηκε αυτή η πλευρά του έργου του πολυγραφότατου Έλληνα λογοτέχνη και πνευματικού ανθρώπου, ο οποίος στα ποιήματά του ύμνησε τον έρωτα σε κάθε έκφανσή του, σαρκικό ή πλατωνικό, ακόμη και πέρα από τα όρια της «ευγενείας» και του πεζού «καθωσπρεπισμού» του γραπτού λόγου, καθώς από λυρικά ηδονικός γινόταν μέχρι και εμμονικά πρόστυχος!
Οι μεταλλάξεις του ποιητή γίνονται ευκρινείς στον αναγνώστη των έργων του και τον ακροατή των ποιημάτων του, καθώς όσο περνούν τα χρόνια της δημιουργικής γραφής του ο έρωτας καταλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος στην αποτύπωση της έμπνευσής του και ο ίδιος, εκ τούτου, γίνεται πιο τολμηρός, υμνώντας τον έρωτα κι εκφράζοντας το πάθος μα συνάμα και τον πόθο για το γυναικείο σώμα, τη σάρκα και την κολασμένη ηδονή.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βασιλείου Λύκου, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στον Κωστή Παλαμά, καθώς και στον ομιλητή της βραδιάς.
Ακολούθως ο Κώστας Κόλλιας-Ερανιώτης, αφού αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, σκιαγράφησε την προσωπικότητά του και ανέδειξε την ερωτική ποίησή του, η οποία είχε έμπνευση τη γυναίκα, πότε ως άγγελο και πότε ως δαίμονα!
Παράλληλα αναφέρθηκε σε άγνωστες πτυχές της ζωής του Κωστή Παλαμά στην Κυπαρισσία, όπου ήταν έπαρχος ο αδερφός του, και τις ερωτικές του βόλτες στις γειτονικές πόλεις Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.
Ποιήματα απήγγειλαν η Ματίνα Μιχαλακοπούλου και η Δώρα Πανταζοπούλου και με την αισθαντική φωνή τους απέδωσαν τον πόθο και το πάθος του Παλαμά. Παράλληλα, προβλήθηκαν σε βίντεο απαγγελίες της Ειρήνης Παναγοπούλου σε μουσική υπόκρουση κιθάρας από τον Γρηγόρη Κόλλια. Την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού είχε ο Γιώργος Μακρής.
του Ηλία Γιαννόπουλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages