ΤΟ ΘΕΜΑ: Ακραία καιρικά φαινόμενα και ελαιοκαλλιέργεια - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΘΕΜΑ: Ακραία καιρικά φαινόμενα και ελαιοκαλλιέργεια

Πέρυσι ήταν οι Ωκεανίς, Χιόνη, Φοίβος, Υπατία, Τηλέμαχος, Σοφία, Ραφαήλ, Πηνελόπη, Ορέστης, Ξενοφών/ Ζορμπάς, Νεφέλη, Μίνωας, Ζηνοβία, κ.ά. Φέτος έχουμε μια άλλη σειρά αρχαίων προσωπικοτήτων, τον Ηφαιστίωνα -αρχαίου στρατηγού, του πιο στενού φίλου του Μεγάλου Αλέξανδρου- σήμερα. 
Μετά από τις καταστροφικές ξηρασίες και τις αφύσικα υψηλές χειμωνιάτικες θερμοκρασίες των προηγουμένων ετών, πέρυσι και εφέτος τα κλιματικά φαινόμενα αντιστράφηκαν. Ποιές είναι οι ωφέλειες και οι κίνδυνοι ζημιών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες του χειμώνα; Πέραν από τις ζημιές σε δρόμους, γέφυρες, κτήρια, ακόμη και τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ποιά είναι τα συν και πλην για την ελαιοκαλλιέργεια από αυτές τις κακο / καλο – καιρίες; Ο ομότιμος καθηγητής δενδροκομίας του ΑΓΠ και μέλος της επιστημονικής εταιρείας 4 Ε, Σταύρος Βέμμος, απαντά στα ερωτήματα. Η υπερβολική χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει σπασίματα κλάδων και να ζημιώσει το φυτικό κεφάλαιο. Τέτοιες ζημιές αναφέρθηκαν αρκετές την φετεινή χρονιά στην Εύβοια και άλλες περιοχές. Στη περίπτωση αυτή χρειάζονται οι κατάλληλες επεμβάσεις κλαδέματος για την επαναφορά των δένδρων στην κανονική βλάστηση και παραγωγή. 
Οι χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο του ληθάργου των δένδρων της ελιάς (το χειμώνα) μπορεί να είναι ωφέλιμες όταν δεν είναι υπερβολικά χαμηλές. Oι παρατεταμένες χαμηλές θερμοκρασίες (πάνω από τους 0°C) ευνοούν τη διαφοροποίση των ανθοφόρων οφθαλμών, την έξοδο των οφθαλμών από το λήθαργο, με αποτέλεσμα την πλουσιότερη ανθοφορία, καρπόδεση και υψηλότερη παραγωγή. Επομένως λογικά αναμένεται υψηλότερη παραγωγή στους ελληνικούς ελαιώνες το 2019 λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να μειώσουν τις διαχειμάζουσες μορφές του δάκου με αποτέλεσμα τη μείωση του αρχικού πληθυσμού του την άνοιξη. Όταν όμως οι θερμοκρασία είναι χαμηλότερη του -2°C μπορεί αρχικά να προκαλέσει ζημιές σε καρπούς που δεν έχουν ακόμα συλλεχτεί (συρρίκνωση και υποβάθμιση της ποιότητας), ξήρανση κορυφών των ετήσιων βλαστών, ελαφρό σχίσιμο φλοιού των μικρών βλαστών και μερική ή ολική πτώση των φύλλων. Το σχίσιμο του φλοιού διευκολύνει την είσοδο του βακτηρίου Pseudomonas savastanoi που προκαλεί την καρκίνωση στην ελιά. Όταν οι συνθήκες αυτές συνδυαστούν με ισχυρούς και κρύους ανέμους οι ζημιές είναι μεγαλύτερες με έντονη φυλλόπτωση.olivenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages