ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΕΜΠΛΕΞΑΝ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΡΑΙΑ

Ο ένας στον άλλον τα έριξαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που φέρονται ότι έκαναν στις ακτές της Μαραθούπολης, πέρυσι τον Ιούνιο. Ο μόνος, ο οποίος ομολόγησε πως ήξερε ότι θα έβγαζε στη στεριά λαθραία τσιγάρα ήταν ο ψαράς από τη Χώρα, κυβερνήτης του φουσκωτού σκάφους “Ηλίου Αρμα”. Το οποίο στις 23 Ιουνίου θα μετέφερε 100 χαρτοκιβώτια λαθραία τσιγάρα από το κύριο σκάφος μεταφοράς – «μάνα», που είχε δέσει 500 μέτρα από την ξηρά, νότια της νήσου Πρώτη.
Χθες, δεύτερη μέρα της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 7 παρόντων κατηγορουμένων: των 2 Πακιστανών οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι και συνελήφθησαν πάνω στο “Ηλίου Αρμα” μαζί με τον Χωραΐτη, των 2 φερόμενων ως αρχηγών από την Αττική οι οποίοι αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή με το κύκλωμα λαθρεμπορίας, του Χωραΐτη ψαρά και 2 Τριφύλιων από τη Σπηλιά και τους Γαργαλιάνους, οι οποίοι επίσης υποστήριξαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Σήμερα η δίκη συνεχίζεται με την πρόταση της εισαγγελέα Νικολίτσας Νικολοπούλου και τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΑΚΟΜΑ
Οι 2 Πακιστανοί κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι στη Μαραθούπολη είχαν έρθει λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή τους, που έγινε στις 23 Ιουνίου, μετά την καταδίωξη από τους λιμενικούς του φουσκωτού ταχύπλοου “Ηλίου Αρμα”. Τους έφερε ένας ομοεθνής τους, ο Αλί· ο άνθρωπος, ο οποίος ισχυρίστηκαν ότι τους έστειλε με το φουσκωτό να φορτώσουν κάποια πράγματα και για 2 ώρες μεροκάματο θα έδινε από 50 ευρώ στον καθένα. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν γνώριζαν τίποτα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ούτε το τι είχαν μέσα τα χαρτοκιβώτια που κουβάλησαν από το πλοίο – «μάνα» στο ταχύπλοο, γιατί ήταν κλειστά. Στις απολογίες τους «έκαψαν» τον κατηγορούμενο από τους Γαργαλιάνους και ιδιοκτήτη των ενοικιαζόμενων δωματίων όπου έμεναν αυτοί και ο φερόμενος ως ιθύνων νους (ο πρώην αστυνομικός) από το Πέραμα. Υποστήριξαν λοιπόν πως αυτός, ο Γαργαλιανιώτης, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος τους μετέφερε με το αυτοκίνητό του μέχρι την ακτή, όπου τους περίμενε το ταχύπλοο. Μέσα στο αυτοκίνητο -σύμφωνα πάντα με τους εν λόγω κατηγορούμενους- ήταν και ο ψαράς από τη Χώρα, που οδήγησε το σκάφος. Ενώ εκεί βρήκαν να τους περιμένει ο Αλί, ο οποίος τους έδωσε την εντολή να ανέβουν στο φουσκωτό. Επίσης, οι 2 Πακιστανοί αναγνώρισαν τον πρώην αστυνομικό, τον οποίο είχαν δει στα ενοικιαζόμενα, καθώς και τον έτερο φερόμενο ως αρχηγό από τη Ραφήνα. Ο οποίος, υποστήριξαν, ότι ήταν ο άνθρωπος που τους πήρε από το ΚΤΕΛ των Γαργαλιάνων με ένα μαύρο αυτοκίνητο και τους πήγε στα ενοικιαζόμενα του Γαργαλιανιώτη, μαζί με τον Αλί.
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΙΩΤΗ
Ο κατηγορούμενος από τους Γαργαλιάνους -ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην υπόθεση- ισχυρίστηκε πως όσα ακούστηκαν για το άτομό του είναι όλα ψέματα. Ποτέ δεν πήγε τους Πακιστανούς στην ακτή και ποτέ δεν είδε το “Ηλίου Αρμα”, ενώ για όσα υποστήριξε ο Χωραΐτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο …… είναι φίλος μου, δεν ξέρω τι έχει προκύψει μέσα στη φυλακή (σ.σ. είχε προφυλακιστεί για ένα μικρό διάστημα) και λέει αυτά για μένα». Αναφορικά με τους συγκατηγορούμενούς του από την Αττική υποστήριξε ότι τον πρώην αστυνομικό γνώρισε ως πελάτη στις αρχές Ιουνίου. Πήγε στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διατηρεί στη Μαραθούπολη και του έκανε συμφωνία να νοικιάσει το ισόγειο για τον ίδιο και το δεύτερο όροφο για κάτι Σύρους -οι οποίοι στη συνέχεια προέκυψαν Πακιστανοί. Οπως υποστήριξε ο εν λόγω κατηγορούμενος, ο συγκατηγορούμενός του από το Πέραμα θα έκανε εμπόριο καρπουζιού και θα εκμεταλλευόταν θερμοκήπια στην περιοχή για να καλλιεργήσει τουλίπες. Ετσι, υποστήριξε, δικαιολόγησε ο πρώην αστυνομικός τους 6 – 7 Πακιστανούς που πήγε να μείνουν στα ενοικιαζόμενα. Σχετικά με τη διαμεσολάβησή του για να κλείσουν δωμάτια οι Πακιστανοί σε άλλα ενοικιαζόμενα, μαζί και ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα, είπε ότι ναι μεν προσπάθησε αλλά δεν έβγαλε άκρη με τον συνάδελφό του. Ομως, στη συνέχεια ο συνάδελφός του με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έκλεισε συμφωνία με τον πρώην αστυνομικό και δέχτηκε να του παραχωρήσει και τα θερμοκήπιά του (σ.σ. είναι τα ενοικιαζόμενα στο Βαθυλάκωμα Μαραθούπολης, που ο ιδιοκτήτης τους έχει πεθάνει). Στην απολογία του ο Γαργαλιανιώτης υποστήριξε ακόμα ότι ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα έμεινε στο ισόγειο μαζί με τον πρώην αστυνομικό, ενώ αρνήθηκε ότι έδωσε ποτέ στον συγκατηγορούμενό του από τη Ραφήνα 4.000 ευρώ για να αγοράσει το “Ηλίου Αρμα”. Αναφορά στην απολογία του έκανε και για ένα άσπρο φορτηγό Scania, το οποίο ισχυρίστηκε ότι είχε πάει στα ενοικιαζόμενα ο πρώην αστυνομικός, αλλά δεν ήταν το άσπρο φορτηγό με το φορτίο των λαθραίων τσιγάρων.
ΒΟΥΝΟ ΜΕ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΣΜΙΓΕΙ…
Ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα -ο οποίος κατηγορείται ως αρχηγικό μέλος της φερόμενης εγκληματικής ομάδας των λαθρεμπόρων- ισχυρίστηκε ότι με μια γυναίκα καρκινοπαθή, τρία παιδιά και χωρίς λεφτά, δέχτηκε μια πρόταση να δουλέψει σε αγροτικές δουλειές στη Μαραθούπολη. Την πρόταση υποστήριξε την έκανε ένας φίλος του και κατεβαίνοντας στη Μαραθούπολη συνάντησε στα ενοικιαζόμενα του Γαργαλιανιώτη όλως τυχαίως τον πρώην αστυνομικό, με τον οποίο γνωρίζονταν από παλιά και είχαν να βρεθούν 7 χρόνια. Τη συνεννόηση για τα καρπούζια και τις τουλίπες υποτίθεται ότι θα την έκανε όπως υποστήριξε με το Γαργαλιανιώτη. Ο οποίος τον έπεισε να μπει το “Ηλίου Αρμα” στο όνομά του και να πάρει αμοιβή 2.000 ευρώ για να το επισκευάσει κιόλας, αλλά θα το πλήρωνε ο Γαργαλιανιώτης. Ο κατηγορούμενος από το Πέραμα ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσίασε το Γαργαλιανιώτη ως τον ενορχηστρωτή και τον εαυτό του ως το θύμα.
Ως θύμα πλεκτάνης παρουσίασε στην απολογία του τον εαυτό του και ο πρώην αστυνομικός από το Πέραμα, ο οποίος κατηγόρησε ακόμα και τον πρώην λιμενάρχη Πύλου για εμπάθεια προς το πρόσωπό του. Και αυτός προσπάθησε να επιβαρύνει τον Γαργαλιανιώτη κατηγορούμενο, ενώ υποστήριξε ότι οι λιμενικοί λένε ψέματα ότι αυτός ήξερε για το φορτηγό με τα λαθραία τσιγάρα. Ισχυρίστηκε δε πως το εν λόγω φορτηγό είχε δει να το οδηγεί ο Γαργαλιανιώτης στον κόμβο για τους Γαργαλιάνους, γυρίζοντας από τη θάλασσα. Το ίδιο φορτηγό, στο οποίο βρέθηκε φορτίο με λαθραία τσιγάρα, ισχυρίστηκε ότι το είχε πάει και στα ενοικιαζόμενα ο κατηγορούμενος από τους Γαργαλιάνους. Μάλιστα υποστήριξε ότι άκουσε τυχαία μια συνομιλία του Γαργαλιανιώτη, ο οποίος μιλούσε στο τηλέφωνο και ανέφερε πού θα είναι το φορτηγό. Ο ίδιος, ο πρώην αστυνομικός, αυτό ισχυρίστηκε ότι μετέφερε στους λιμενικούς: τη συνομιλία που άκουσε να έχει στο τηλέφωνο ο συγκατηγορούμενός του και όχι πως προσπάθησε να κλείσει συμφωνία μαζί τους· εξάλλου -ισχυρίστηκε- αυτός ένας απλός παραθεριστής ήταν, που έκανε το λάθος να κάνει διακοπές με μια εξωσυζυγική σχέση. Σχετικά με το πώς βρέθηκε η μηχανή μιας βάρκας που είχε πάει στα ενοικιαζόμενα πάνω στο “Ηλίου Αρμα”, ούτε ήξερε, ούτε κατάλαβε πότε την πήραν.
ΧΩΡΑΪΤΗΣ: «ΗΡΘΑ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ»
Ο ψαράς από τη Χώρα με το που ανέβηκε να απολογηθεί ξεκαθάρισε ότι πρόθεσή του είναι να ομολογήσει. Υποστήριξε πως ο Γαργαλιανιώτης συγκατηγορούμενός του ήταν φίλος του και γνώριζε πόσο χάλια είναι οικονομικά. Συνήθιζε λοιπόν να του δίνει διάφορα μεροκάματα και πέρυσι τον Ιούνιο του έκανε ένα τηλέφωνο. Οταν πήγε στα ενοικιαζόμενα -σύμφωνα με την απολογία του- ο Γαργαλιανιώτης τον γνώρισε στον πρώην αστυνομικό και συμφώνησαν να οδηγήσει το “Ηλίου Αρμα” για μια αμοιβή των 600 ευρώ. Η συμφωνία ήταν για 100 χαρτοκιβώτια λαθραία τσιγάρα και ο Χωραΐτης πριν τις 23 Ιουνίου οδήγησε μια φορά δοκιμαστικά το ταχύπλοο για να το μάθει και βγήκε ενδιάμεσα για μια μεταφόρτωση, που όμως ακυρώθηκε. Ξεκαθάρισε δε ότι οι κατηγορούμενοι από τους Γαργαλιάνους, τη Ραφήνα και το Πέραμα ήταν μια παρέα και αυτοί οι οποίοι ήξεραν τα πάντα για το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο ίδιος στην απολογία του εξήγησε ότι ο ιθύνων νους και αρχηγός ήταν ο πρώην αστυνομικός από το Πέραμα. Ηξερε, όπως υποστήριξε, πότε θα έρθει το πλοίο-«μάνα» και κανόνιζε τα πάντα. Ενώ ο κατηγορούμενος από τη Ραφήνα ήταν το δεξί χέρι και συνεργάτης του και ο άνθρωπος που μαζί με τον πρώην αστυνομικό από το Πέραμα του έδειξαν σε ποιο σημείο της ακτής βγάζουν τα λαθραία τσιγάρα και του έδωσαν το στίγμα του πλοίου-«μάνα».
Οσον αφορά τον κατηγορούμενο από τη Σπηλιά -ο οποίος ρυμούλκησε με το τρακτέρ του το ταχύπλοο και το έριξε στη θάλασσα- ο Χωραΐτης υποστήριξε πως γνώριζε ότι με αυτό θα γινόταν η μεταφόρτωση λαθραίων τσιγάρων. Ισχυρίστηκε δε ότι τη βραδιά που ακυρώθηκε η «δουλειά» ο κατηγορούμενος από τη Σπηλιά ήταν με το τρακτέρ στην ακτή και περίμενε με σβησμένα φώτα να τον τραβήξει στη στεριά, ενώ έριξε το φουσκωτό στη θάλασσα με το τρακτέρ του και όταν ο Χωραΐτης το δοκίμασε. Διευκρινιστικά για τον Γαργαλιανιώτη απάντησε ότι ήταν παρών στις συνεννοήσεις και ήξερε για το σχέδιο δράσης των λαθρεμπόρων, αλλά δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς ήταν ο ρόλος του. Ολα τα γνώριζαν και οι Πακιστανοί, όπως υποστήριξε.
Πάντως ο κατηγορούμενος από τη Σπηλιά -ο οποίος κατηγορείται για απλή συνέργεια στην υπόθεση- ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι ο ίδιος έριξε το φουσκωτό στη θάλασσα μετά από συνεννόηση με τον πρώην αστυνομικό και δεν ξέρει τίποτε άλλο. «Το ‘ριξα, το ‘δεσα κι έφυγα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ελευθερία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages