ΣΤΟΥΣ 42.000 ΤΟΝΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΡΟΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΣΤΟΥΣ 42.000 ΤΟΝΟΥΣ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΠΡΩΙΜΟ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΠΡΟΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
ΟΙ πρώτες ποσότητες θερμοκηπιακού καρπουζιού συγκομίστηκαν στην περιοχή του Μαράθου καθώς σύντομα ξεκινά η διοχέτευση του είδους στην εγχώρια αγορά με αρκετά καλές τιμές, αυξημένες αποδόσεις που συνδυάζονται με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Το καρπούζι Τριφυλίας κερδίζει τις αγορές όπως επισήμαναν σε δηλώσεις τους παραγωγοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και διακινητές. Ο παραγωγός εξαγωγέας Μπάμπης Παπαδόπουλος από την Τερψιθέα τόνισε ότι για πρώτη φορά έγινε πανελλαδική συγκομιδή στο κτήμα ενός νέου παραγωγού από τη περιοχή με νέες ιδέες, μαζί με άλλες μονοκαλλιέργειες. Φέτος η ποιότητα του είδους ήταν εξαιρετική με την τεράστια συμβολή της Διεύθυνσης Αγροτικής οικονομίας ενώ φέτος ο Μάραθος παρουσίασε το πιο πρώιμο καρπούζι που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρώπη. 
ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ 
 Ο Παραγωγός Κώστας Κόκκαλης από τον Μάραθο που έγινε η πρώιμη συγκομιδή αφορά 8 στρέμματα με τη πρώτη φύτευση στις 17 Δεκεμβρίου φτάνοντας στο επίπεδο αυτό αλλάζοντας νοοτροπία και καλλιέργεια με καινοτόμες ιδέες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόσθεσε ότι οι τιμές είναι ικανοποιητικές υπογραμμίζοντας ότι τα εργατικά έξοδα σε άλλες μονοκαλλιέργειες παραμένουν ακριβά με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται το κόστος παραγωγής. Εκτίμησε ότι υπάρχει μέλλον για το καρπούζι αλλά κυρίως θέληση ενώ οι νέοι θέλουν να μείνουν στο τόπο τους με τα εφόδια της υποστήριξης και αρωγής από τις υπηρεσίες. 
ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΙΔΕ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ 
Ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος μίλησε για το μεράκι των παραγωγών με το πιο πρώιμο καρπούζι στην Ευρώπη αλλά εστίασε στην ποιότητα του προιόντος που είναι μοναδική καθώς έχει εμπορική αξία με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες. Το καρπούζι έχει περιεκτικότητα σε σάκχαρα που πρέπει, είναι συμπαγές με σπόρια και έτοιμο για την κατανάλωση υιοθετώντας την λογική της άριστης ποιότητας. Φέτος καλλιεργήθηκαν περισσότερα στρέμματα με εκτιμώμενη παραγωγή πάνω από 42.000 τόνους αρκεί το προιόν να τοποθετηθεί σωστά στην αγορά, αναγνωρίζοντας το μεράκι του παραγωγού ο οποίος συμμετείχε σε ευρωπαικά προγράμματα επιμόρφωσης εφαρμόζοντας υψηλή τεχνογνωσία καθώς το καρπούζι είναι και ασφαλές για το καταναλωτή χωρίς υπολείμματα φαρμάκων με άριστη μέριμνα για το περιβάλλον. Τέλος ο διακινητής Γιάννης Πολίτης υποστήριξε ότι η εικόνα είναι θετική για φέτος με εξαιρετικό προιόν ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα πέρα από τις συνθήκες σωστής πιστοποίησης και εξαγωγικής διάρκειας του καρπουζιού. Εξήγησε ότι εξαγωγές θα γίνουν σε Ρουμανία, Πολωνία, Γερμανία ενώ υπάρχει ζήτηση τόσο στην εσωτερική όσο και αγορά της Ευρώπη ενώ η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι άψογη καθώς όλοι έχουν να αποκομίσουν οφέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages