ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

ΛΙΜΑΝΙ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Στο περιθώριο της ημερίδας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας τέθηκαν ενώπιον του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης τα ζητήματα της αποκατάστασης του Λιμανιού της Κυπαρισσίας, καθώς και οι εξελίξεις όσον αφορά στο Φιλιατρινό ΦράγμαΣυγκεκριμένα, η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη επεσήμανε καθυστερήσεις στο έργο, καθώς το πρόβλημα με την αποκατάσταση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας χρονίζει. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, παρά την κακοδιαχείριση των προηγούμενων κονδυλίων για το πρόβλημα, και παρόλο που έχουν δοθεί από το Υπουργείο τα χρήματα από το 2016, ποσού 2.300.000 ευρώ, ακόμα δεν έχει γίνει η αποκατάσταση του μώλου.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς έδωσε τις απαιτούμενες εξηγήσεις, λέγοντας ότι η σύμβαση του αναδόχου βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που έχει ζητήσει κάποια έξτρα δικαιολογητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος. Όπως εκτιμά, στις αρχές Φεβρουαρίου θα δώσει οριστική έγκριση το Ελεγκτικό Συνέδριο, οπότε μέσα στην άνοιξη- καιρού επιτρέποντος- θα ξεκινήσει ο εργολάβος να κάνει την αποκατάσταση στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.
ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟ ΦΡΑΓΜΑ
Κοζομπόλη: “Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, φράγμα που δεν έχει δίκτυα!”
Μαντάς: “Το Υπουργείο έχει τη μελέτη και πρέπει να το τρέξει- Σε δύο χρόνια θα γεμίσει το φράγμα και δεν θα έχουμε τι να κάνουμε το νερό”
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσαν βουλευτές και Περιφέρεια Πελοποννήσου για το Φιλιατρινό Φράγμα. Η Γιώτα Κοζομπόλη τόνισε το πρωτοφανές στα χρονικά, να έχει κατασκευαστεί φράγμα χωρίς τα απαραίτητα δίκτυα διοχέτευσης του νερού. Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Περικλής Μαντάς επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα έργο που άγγιξε τα 30.000.000 ευρώ και υπάρχει έτοιμη μελέτη για τα δίκτυα από τον Δεκέμβριο του 2016.
Διευκρίνισε ότι η περιφέρεια έχει την επίβλεψη του έργου, ενώ τη μελέτη έχει το υπουργείο που πρέπει να την τρέξει, καθώς όπως επεσήμανε “πρέπει η μελέτη δικτύων του φράγματος να ενταχθεί σε πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί σε ένα δύο χρόνια το φράγμα θα γεμίσει και δεν θα έχουμε τι να το κάνουμε το νερό!”
Τονίστηκε ακόμα ότι το Φιλιατρινό Φράγμα θα αρδρεύει 35.000 στρέμμματα και ειδικά σε εποχές που έχει ξηρασία θα συμβάλλει ιδιαίτερα στην παραγωγική δραστηριότητα. “Ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο για την Τριφυλία” το χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, παραθέτοντας ως παράδειγμα την φετινή ελαιοσυγκομιδή που καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της ξηρασίας, καθώς οι ελιές δεν ήταν έτοιμες τον Οκτώβριο και πως το φράγμα με τα νερά του θα λύσει τέτοιου είδους ζωτικά προβλήματα στην παραγωγή.
Φιλιατρινό Φράγμα σε αριθμούς: 8.000.000 κυβικά μέτρων νερού- 35.000 στρέμματα θα αρδευτούν- 30.000.000 ευρώ κόστισε το έργο
Nα υπενθυμίσουμε ότι το Ιούλιο του 2017 είχε επισκεφτεί το φράγμα και τις εγκαταστάσεις του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, και αναφέρθηκε στις δυνατότητες χρηματοδότησης της κατασκευής των δικτύων άρδευσης, μέσω του ΠΑΑ 2014-2020.
Το φράγμα αναμένεται να αρδεύσει 35.000 στρέμματα καλλιεργειών, καθώς στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί εκτεταμένες θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η ποσότητα νερού που μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί είναι 8.000.000 κυβικά μέτρων νερού! Οπότε και όταν φτιαχτούν και λειτουργήσουν τα δίκτυα, όλη αυτή η ποσότητα θα διοχετευτεί και θα καλύψει τις ανάγκες της Τριφυλιακής γης.
Μαίρη Περδικέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages