Σταθερά πάνω από 10 ευρώ το κιλό στα ράφια για το ελαιόλαδο-Δυσάρεστες προβλέψεις - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Σταθερά πάνω από 10 ευρώ το κιλό στα ράφια για το ελαιόλαδο-Δυσάρεστες προβλέψεις

 


Κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του ελαιολάδου με τις τιμές να είναι σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα τα μηνύματα για την νέα σοδειά δεν είναι θετικά , καθώς σε κάποιες περιοχές η καρπόδεση δεν έχει πάει καλά.

Σύμφωνα με το sedik.gr, ιδιαίτερα στην Κρήτη, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρημένη και μάλιστα σε αρκετές περιοχές έχει ήδη φτάσει στο κρίσιμο για δακοπροσβολές στάδιο, της πήξης του πυρήνα. Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας- που βέβαια σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια , φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανομοιομορφία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.

Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις Δυτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές. Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαμηλή η και μηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου ) όπου οι βροχές ήταν χαμηλότερες. Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει στην Δυτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής φαίνεται να είναι ακόμη η εικόνα στην Λακωνία και Χαλκιδική.

 Σε σουπερμάρκετ σήμερα η τιμή του ελαιολάδου ξεκινά από 10,90 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 18 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το βιολογικό έχει εκτοξευθεί στα 22,60 ευρώ ανά λίτρο. Βέβαια, από τους παραγωγούς τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται σήμερα μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από έναν μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ.

Ελαιόλαδο/INTIME
Ελαιόλαδο/INTIME

Οι τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Με βάση τις τιμές που δίδουν οι επιχειρήσεις και Συν/σμοι που απαντούν στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites, τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, στις 4 Ιούνιου παρουσιάζονται διεθνώς ως εξής (Πιν.1):

  • Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυμάνθηκαν από 7,00 έως 8,90 €/κ. Κατά περιοχές διαμορφωθήκαν ως εξής:
  • Στην Κρήτη, αυξήθηκαν ελαφρά οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,60-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο διατηρηθήκαν μεταξύ 7,00 – 8,50€/κ. και στα νησιά μεταξύ 7,10 €/κ και 8,50€/κ
  • Στην Ισπανία σημειώθηκε πτώση στις μέγιστες και ελαφρά αύξηση στις ελάχιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ 7,76€/κ και 9,00 €/κ.
  • Στην Ιταλία διατηρήθηκαν οι μέγιστες στα 9,50€/κ και οι ελάχιστες στα 8,10€/κ
  • Στην Τυνησία μετά από κάποια άνοδο στα 8,06 €/κ πριν δύο εβδομάδες, έπεσαν και πάλι στα 7,83 €/κ
sedik.gr
sedik.gr

Ισπανία: Στα ύψη παραμένουν οι τιμές του ελαιόλαδου – Τι προβλέπεται για την επόμενη χρονιά

Μικρή μείωση της τιμής του έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου είχαμε στην Ισπανία τις τελευταίες ημέρες. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το σύστημα Poolred, η τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένου ελαιολάδου στα τέλη Μαΐου έφτασε στα 7,987 ευρώ/κιλό, το παρθένου ελαιόλαδο στα 7,588 ευρώ/κιλό και το lampante στα 7,134 ευρώ/κιλό. Οι προηγούμενες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ήταν 8,076 ευρώ/κιλό, του παρθένου 7,631 ευρώ/κιλό και του lampante στα 7,006 ευρώ/κιλό.

Την τελευταία τριετία η παραγωγή έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω της κλιματικής αλλαγής, των καιρικών συνθηκών και της έλλειψης νερού. Στο μεταξύ, στις 5 Ιουνίου 2024, το ισπανικό απόθεμα νερού άρδευσης στους ταμιευτήρες βρίσκεται στο 65,7% της συνολικής χωρητικότητάς του.

Η μειωμένη παραγωγή οδηγεί σε λιγότερο και ακριβότερο ελαιόλαδο, με την τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου να έχει αυξηθεί σημαντικά από το 2019. Οι εστιατόρες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν χαμηλότερης ποιότητας λάδι για να μην αυξήσουν τις τιμές των πιάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages