Μεσσηνία: χρώματα, αρώματα και πλούσια ιστορία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Μεσσηνία: χρώματα, αρώματα και πλούσια ιστορία

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ nchiotopoulou@ekdotiki.gr
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και ορίζεται βόρεια από τον ποταμό Νέδα και τα Αρκαδικά Ορη, ανατολικά από τον Ταΰγετο, νότια από τον Μεσσηνιακό κόλπο και δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος.
Πρωτεύουσά της η Καλαμάτα, το εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο του νομού, και σημαντικό λιμάνι. Και ποιος δεν έχει ακούσει για τον καλαματιανό χορό, τις εύγευστες ελιές και το καλαματιανό παρθένο ελαιόλαδο; Είναι όμως και τα σύκα, η σταφίδα, το σταφύλι, το κρασί, τα πορτοκάλια και το παστέλι.Ο Ευριπίδης εξυμνεί τη Μεσσηνία ως «Καλλίκαρπο» με πολλά τρεχούμενα νερά, βοσκές και θαυμάσιο κλίμα.Η Κυπαρισσία, στο ανατολικό τμήμα, σφηνωμένη στα ριζά του κάστρου της, ατενίζει το Ιόνιο πέλαγος, τα Φιλιατρά με σπαρμένες εκκλησιές, οι Γαργαλιάνοι πάνω σε κατάφυτη πλαγιά, η Μαραθούπολη (Μαράθι όπως τη λένε οι ντόπιοι και όχι μόνο) με τα ταβερνάκια μπροστά στη θάλασσα να σερβίρουν φρέσκο ψάρι ατενίζοντας το νησάκι Πρώτη. Η Χώρα με πέτρινα σπίτια και κοντά σ’ αυτήν τα ανάκτορα του Νέστορα, που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και που η πόλη του ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του μυκηναϊκού κόσμου.
Πιο κάτω η Πύλος χτισμένη αμφιθεατρικά, στο νότιο άκρο του όρμου του Ναυαρίνου, με το Κάστρο της. Σε απόσταση αναπνοής η περίφημη παραλία Βοϊδοκοιλιά και η λιμνοθάλασσα όπου βρίσκουν καταφύγιο διάφορα πτηνά. Στο νοτιότατο άκρο της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου η Μεθώνη με το Κάστρο της, πιο κάτω το γραφικό ψαροχώρι Φοινικούντα και στο Μεσσηνιακό Κόλπο η Κορώνη και το Πεταλίδι.
Στην Κεντρική Μεσσηνία, το Μαυρομμάτι Ιθώμης, η αρχαία Μεσσήνη, το μοναστήρι της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, η Ανδρούσα. Και στη Μεσσηνιακή Μάνη, αντίκρυ στην Καλαμάτα ο Αλμυρός και από πάνω ο Ταΰγετος, η Μικρή και Μεγάλη Μαντίνεια, η Καρδαμύλη με πύργους και εκκλησιές, η παραλιακή Στούπα, οι Θαλάμες και η Πλάτσα.
Αξίζει δε να αναφέρουμε την ανάπτυξη που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με αφορμή τη δημιουργία της τουριστικής επένδυσης της Costa Navarino, ένα όνειρο ζωής του αείμνηστου Καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ο οποίος είχε όραμα, να καθιερωθεί η γενέτειρά του, η Μεσσηνία, ως ένας από τους ποιοτικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Μεσόγειο.
Ετσι κι έγινε, η Costa Navarino, από το Μάιο του 2010, αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκόσμιας φήμης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages