Δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Νέους Αγρότες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Νέους Αγρότες

Εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα, από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, η πρόταση της ιταλικής Προεδρίας για ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση των Νέων Αγροτών. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας, Maurizio Martina, υπογράμμισε ότι «το θέμα των νέων γεωργών αποτελεί βασική προτεραιότητα της ιταλικής Προεδρίας. Η ενίσχυση των νέων αγροτών είναι προτεραιότητα ουσιαστικής σημασίας, όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα ηλικίας κάτω των 35 ετών αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο ποσοστό 8%. Οι πρωτοβουλίες που προτείνονται από την Ιταλία και πήραν την έγκριση του Συμβουλίου είναι: πρόσβαση σε κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει πρόσφατα μια αγροτική δραστηριότητα, δάνεια για αγορά γης με μηδενικό επιτόκιο και πρόγραμμα χρηματοδότησης για ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των νέων Ευρωπαίων γεωργών».
Το δε σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:
1. Θεωρεί ότι οι νέοι αγρότες και η ανανέωση των γενεών στη γεωργία είναι θεμελιώδους σημασίας για την αειφορία και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.
2. Σημειώνει με ανησυχία ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι πάνω από 23%, αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην επικράτεια της Ε.Ε.-28.
3. Αναφέρει ότι το ποσοστό των γεωργών της Ε.Ε. κάτω των 35 ετών είναι μόνο 7,5% του αγροτικού πληθυσμού, σε σύγκριση με περισσότερο από 30% πάνω από την ηλικία των 65 ετών.
4. Γνωρίζει ότι η ανανέωση των γενεών στη γεωργία αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα. Οι νεοεισερχόμενοι απαιτούνται για να πάρουν τη σκυτάλη από τους συνταξιοδοτούμενους αγρότες, να επενδύσουν και να εκσυγχρονίσουν τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους. Ωστόσο, σε μια κατάσταση όπου η καλή γεωργική γη είναι λιγοστή, εξαρτώνται επίσης από τη μεταβίβαση της γης από τις ήδη υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις. Οι νέοι αγρότες χρειάζονται ακόμη υποστήριξη για τις αρχικές επενδύσεις, την πρόσβαση σε δάνεια, γη, παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και κατάρτιση για να γίνουν πιο σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί.
5. Αναγνωρίζει ότι η προσφάτως εγκριθείσα ΚΑΠ 2014-2020 θα περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για τη στήριξη των νέων γεωργών, τόσο στον πρώτο όσο και το δεύτερο πυλώνα, και είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά με αποτελεσματικό τρόπο.
6. Αναγνωρίζει ότι, παρά τα μέτρα της ΚΑΠ που εγκρίθηκαν πρόσφατα, οι νέοι επιχειρηματίες στον τομέα της γεωργίας πρέπει ακόμα να ξεπεράσουν σημαντικά εμπόδια οικονομικής και κοινωνικής φύσης, καθώς και της αγοράς, προκειμένου να εισέλθουν στον τομέα.
7. Θεωρεί ότι, προκειμένου να απελευθερωθεί πλήρως το δυναμικό των νέων γεωργών και της ανανέωσης των γενεών, είναι θεμελιώδους σημασίας να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Ειδικότερα, όσον αφορά στην πρόσβαση σε πιστώσεις, γη και μεταφορά καινοτομίας και επαγγελματικής εμπειρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages