ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΠΟΔΑΡΙΚΟ με αυξημένη ζήτηση έκανε φέτος το Τριφυλιακό υπαίθριο καρπούζι, καθώς η ζήτηση –απ’ το εξωτερικό- είναι µεγαλύτερη από την αντίστοιχη πέρυσι, η οποία, επίσης, ήταν υψηλή, µε τους Φιλιατρινούς να χαρακτηρίζουν την περσινή χρονιά ως την καλύτερη από το 2003. 
Η µεγαλύτερη φετινή ζήτηση στην εγχώρια αγορά έγκειται στην υψηλή θερµοκρασία στις καταναλώτριες χώρες, που συµβάλλει στην απορρόφηση του προϊόντος, στη φετινή οψιµότητα για τα ιταλικά καρπούζια και για τα ελληνικά θερµοκηπιακά, και στην ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα που διαφαίνεται ότι θα έχει φέτος το υπαίθριο καρπούζι στην Πελοπόννησο. Βέβαια, η καθυστέρηση της συγκοµιδής για µεγάλο µέρος της θερµοκηπιακής καλλιέργειας στην Ελλάδα (λόγω κυρίως των χαµηλών θερµοκρασιών και της απουσίας ηλιοφάνειας κατά την ανθοφορία) εγείρει ανησυχίες σε αρκετούς παραγωγούς για ενδεχόµενη σύµπτωση υπαίθριων και θερµοκηπιακών καρπουζιών. 
ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΝ ΦΙΛΑΙΤΡΑ ΚΑΙ ΤΕΡΨΙΘΕΑΗ παραγωγή ελάχιστων ποσοτήτων αυτή την περίοδο από τα θερµοκήπια έχει επιφέρει υψηλότερες τιµές (κατά 5-10 λεπτά) σε σχέση µε πέρυσι για τα καρπούζια θερµοκηπίου, που πωλούνται από τους παραγωγούς έναντι 60-80 λεπτών το κιλό ανάλογα µε την ποιότητα στην Πελοπόννησο (75-80 τα οβάλ, χωρίς σηµάδια, που προορίζονται για την εσωτερική αγορά και γύρω στα 65 λεπτά η τιµή εξαγωγής). Επίσης, σε αυτές τις τιµές οδήγησε και η αυξηµένη φετινή ζήτηση, όπως προαναφέρθηκε. 
«Φέτος έχουν εµφανιστεί και καινούριοι έµποροι από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που πληρώνουν τοις µετρητοίς», λέει στην Agrenda ο παραγωγός από τα Φιλιατρά Μιλτιάδης Αθανασόπουλος.Ένας, ακόµα, λόγος που έχει συµβάλλει στη φετινή ζήτηση είναι και η διαφαινόµενη υψηλή ποιότητα των υπαίθριων καρπουζιών της Πελοποννήσου. 
Σημειώνεται ότι στα Φιλιατρά, που αποτελεί την πιο πρώιµη περιοχή για το υπαίθριο καρπούζι πανευρωπαϊκά, η ποιότητα φαίνεται εξαιρετική, καθώς από τη στιγµή που οι παραγωγοί ξεσκέπασαν τα υπαίθρια (εδώ και έναν µήνα) -κατά το περισσότερο κρίσιµο στάδιο της καλλιέργειας δηλαδή- δε σηµειώθηκαν βροχοπτώσεις, χαλάζι, αέρας και υγρασία. Ως εκ τούτου, τα καρπούζια είναι αψεγάδιαστα και αναµένονται περισσότερο υψηλά Brix σε σχέση µε πέρυσι (τώρα είναι στα 11 Brix). Αντιθέτως, πέρυσι µόλις οι παραγωγοί ξεσκέπασαν την υπαίθρια καλλιέργεια, σηµειώθηκαν βροχές και χάθηκε µέρος της παραγωγής. Σηµειώνεται ότι την περσινή χρονιά, που η ζήτηση ήταν χαµηλότερη, η τιµή παραγωγού για το υπαίθριο καρπούζι όταν ξεκίνησε η συγκοµιδή του (21 Μάη), ήταν 50 λεπτά το κιλό (για τα στρογγυλά) και 60 (για τις βαρέλες). 
Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
∆εν µπορεί να περιµένει το καρπούζι προκειµένου να κοπεί από τη στιγµή που θα φτάσει τα σωστά σάκχαρα (τουλάχιστον 9-11 Brix), καθώς αν περιµένει, θα το κάψει ο ήλιος, λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, παροµοιάζοντάς το µε την ετοιµόγεννη γυναίκα. Φέτος υπήρξαν περιοχές κοντά στον Πύργο που επλήγησαν από χαλάζι και ισχυρούς ανέµους, µε αποτέλεσµα σε κάποια κτήµατα να χαθεί το 75-80% της παραγωγής υπαίθριου καρπουζιού. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages