Τυποποίηση ελαιολάδου: Μάγκες Ιταλοί, κορόιδα Έλληνες - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Τυποποίηση ελαιολάδου: Μάγκες Ιταλοί, κορόιδα Έλληνες

Ο Γιώργος Σεφέρης μπορεί να προσφέρει μια νότα αισιοδοξίας στο ποίημά του «Άρνηση», λέγοντας ότι κάποια στιγμή «πήραμε τη ζωή μας λάθος, κι αλλάξαμε ζωή», όμως σε ό,τι αφορά το μεσσηνιακό ελαιόλαδο εδώ και δεκαετίες όλοι βλέπουμε το λάθος, αλλά κανείς δε δέχεται να το αλλάξει. Έτσι, από τους 40.000 – 50.000 τόνους που παράγουμε στο νομό, ανάλογα με την ελαιοκομική περίοδο, ελάχιστο είναι αυτό που εξάγουμε τυποποιημένο. Το 2013, για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τυποποιήθηκαν μόνο 1.400 τόνοι. Οι υπόλοιποι πουλήθηκαν χύμα – στη μεγάλη τους πλειοψηφία. Κι όμως, πρόσθετα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου ετησίως μπορεί να έχει η μεσσηνιακή οικονομία, εάν αυτός ο πλούτος αξιοποιηθεί κατάλληλα, δηλαδή σταματήσει να εξάγεται χύμα και ξεκινήσει να τυποποιείται και να αποκτά τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Με άλλα λόγια, τα έσοδα από τις εξαγωγές ελαιολάδου μπορούν, σύμφωνα και με την κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, να δώσουν επιπλέον χρήματα σε όλους τους συμμετέχοντες φορείς (παραγωγοί, τυποποιητές, κράτος).
Ωστόσο, και στην περίπτωση του ελαιολάδου, φαίνεται να χάνουμε το τρένο, καθώς αν και η παγκόσμια ζήτηση για το προϊόν έχει υπερδιπλασιασθεί τα τελευταία 20 χρόνια, το μερίδιο του ελληνικού τυποποιημένου ελαιολάδου έχει μειωθεί από 6% στη δεκαετία του ’90 σε 4% την τελευταία πενταετία. Εάν, μάλιστα, δεν αλλάξει κάτι, η Ελλάδα σε λίγα χρόνια δε θα έχει να ανταγωνιστεί μόνο την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και άλλες χώρες που εισέρχονται δυναμικά στις διεθνείς αγορές, όπως είναι η Τυνησία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Τουρκία. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και μια άλλη κλαδική μελέτη, η οποία υποστηρίζει ότι είναι μικρή ακόμη η αξία αγοράς στα προϊόντα ΠΟΠ στην Ελλάδα, παρ’ όλη την υψηλή τους ποιότητα. Αυτά προκύπτουν από σχετική μελέτη της IBHS ΑΕ που εξετάζει τα προϊόντα ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προελεύσεως) & ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης). Σύμφωνα με τον κ. Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectoral Studies Senior Analyst, σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας tovima.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει επίσημα 101 ελληνικά προϊόντα, με τα 74 από αυτά να είναι ΠΟΠ και τα 27 ΠΓΕ. Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι τα φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και όσπρια με 31 προϊόντα, τα 29 είναι ελαιόλαδα, τα 21 τυριά, τα 11 ποικιλίες ελιάς και τα 9 προϊόντα των υπολοίπων κατηγοριών. Όμως, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να επωφεληθεί ουσιαστικά από την προστιθέμενη αξία που μπορούν να αποφέρουν τα εν λόγω προϊόντα στον αγροτοκτηνοτροφικό της κλάδο. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση της Ε.Ε., συγκεντρώνοντας το 8,4% του συνολικού αριθμού προϊόντων, ωστόσο το μερίδιό της διαμορφώνεται σε επίπεδο χαμηλότερο του 5% επί της συνολικής αξίας της ευρωπαϊκής αγοράς. -tharrosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages