ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΛΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟΛΙΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ το πρόσφατο ρεπορτάζ μας για την έναρξη της παραγωγής μαυρολίσιου στην Τριφυλία καθώς η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται ήδη στα 4,10 ευρώ το κιλό, τιμή αυξημένη κατά 1 ευρώ πάνω από πέρσι με κύριο όγκο συγκομιδής την νότια Τριφυλία ώστε αρχές Νοεμβρίου να ξεκινήσει το κορωνέικο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Η τιμή είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς με τις πρώτες πωλήσεις να διεξάγονται πράξεις στο Κορυφάσιο και στη Χώρα, στα δυτικά τμήματα της Μεσσηνίας, καθώς η γηγενής ποικιλία μαυρολιά, αποτελεί σημαντικό έσοδο για τους κατοίκους της περιοχής. Το μαυρολίσιο ή αλλιώς πρώιμο ελαιόλαδο Μεσσηνίας παράγεται μόνο σε περιοχές στα δυτικά του νομού. Η συγκομιδή της τοπικής ποικιλίας έχει εναρκτήριο λάκτισμα στις αρχές Οκτωβρίου με διάρκεια συγκομιδής περίπου ένα μήνα. Εκτιμήσεις πάντως δείχνουν ότι οι τιμές των δύο ποικιλιών έχουν εξισωθεί λόγω της αυξητικής ζήτησης στο εσωτερικό για το καρπό της μαυροελιάς με την κορωνέικη που αποτελεί κύρια καλλιέργεια. 
Σε γενικές γραμμές το μαυρολίσιο με τιμή 4-4,10 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, προδιαθέτει για τιμές τουλάχιστον ίδιες και στο φρέσκο έξτρα παρθένο από κορωνέικη, στη Μεσσηνία, δηλαδή αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Υπενθυμίζεται δε ότι πέρσι, όσον αφορά στο νομό Μεσσηνίας, το έξτρα παρθένο πέρασε τα 4 ευρώ, μόνο στο τελείωμα της χρονιάς. «Φέτος η συγκομιδή μαυρολιάς στην περιοχή μας άρχισε γύρω στις 6-7 Οκτωβρίου», εξηγεί μιλώντας στο AgroNews ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η ανομβρία «σίγουρα θα μειώσει την παραγωγή, αφού το μέγεθος του καρπού είναι μειωμένο». Γ.ΜΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages