Καταγγελίες για τρελό χορό εκατομμυρίων με… μίζες που αφορούν τους εργάτες γης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Καταγγελίες για τρελό χορό εκατομμυρίων με… μίζες που αφορούν τους εργάτες γης

 


Σοβαρές καταγγελίες από τον Αργύρη Πανταζή στον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση: «Αν δε χρηματίσεις τον υπάλληλο της Πρεσβείας… η αίτησή σου δεν προχωράει» – Πάνω από 1. εκατ. € έχουν πληρώσει οι παραγωγοί της Ιεράπετρας σε παράβολα και δικηγόρους, αλλά εργάτες γης δεν… έχουν δει

Τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο στους τομείς της παραγωγής κηπευτικών, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της μελισσοκομίας αναδείχθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιεράπετρα υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, παρουσία του δημάρχου Μανόλη Φραγκούλη και του βουλευτή Β’ Πειραιά της Ν.Δ. Γιώργου Βρεττάκου.

Κυρίαρχο αναδείχθηκε το πρόβλημα της δαιδαλώδους διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, στη συνάντηση που είχαν οι αγροτικοί φορείς της Ιεράπετρας με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση, στον οποίο έγιναν καταγγελίες, μεταξύ άλλων, ακόμη και για χρηματισμό κυκλωμάτων, που ζητούν χρήματα για να διευκολύνουν την επιτυχή έκβαση ενός αιτήματος αγρότη που ζητά κάποιον ξένο μετακλητό εργάτη γης, έχοντας πληρώσει πολλά χρήματα σε παράβολα και δικηγόρους.

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αν και γνωρίζω ότι το χαρτοφυλάκιό σας, κύριε Κελέτση, είναι η ζωική παραγωγή και η αλιεία, θα σας αναφέρω πολύ συνοπτικά τα πιο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν.

Θέλω να σας ενημερώσω, κύριε Κελέτση, ότι το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παραμένει άλυτο, παρότι έχετε ως κυβέρνηση κάνει συμφωνίες με τρεις ξένες χώρες. Εμείς μέχρι σήμερα μόνο από την Ιεράπετρα έχουμε ξοδέψει σε παράβολα και σε δικηγόρους πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ και δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε περισσότερους από 60 με 70 εργάτες στην Ιεράπετρα, ενώ χρειαζόμαστε ακόμα μερικές χιλιάδες. Με κάποιο μαγικό τρόπο οι αιτήσεις απορρίπτονται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των ελληνικών Πρεσβειών και τα χρήματα που έχουμε ξοδέψει σε παράβολα και δικηγόρους δε μας επιστρέφονται. Η κυβέρνηση, με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει κάνει καμία πρόοδο πάνω στο θέμα αυτό και θέλουμε να μας βοηθήσετε με τις παρεμβάσεις σας», είπε στον κ. Κελέτση ο κ. Γαϊτάνης.

Πάνω στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, δημοτικός σύμβουλος και μέλος της ΚΕΔΕ Αργύρης Πανταζής.

«Κύριε Κελέτση, είστε ικανοποιημένος από την αγροτική πολιτική που ασκεί η κυβέρνησή σας; Έχετε ελέγξει ποτέ τα “πόθεν έσχες” των υπαλλήλων των ελληνικών Πρεσβειών; Αν δεν το έχετε κάνει, κάντε το αύριο το πρωί. Υπάρχει κόσμος που παίρνει χρήματα. Που χρηματίζεται… Αν δεν τον προσκυνήσεις και αν δεν τον πληρώσεις, δε θα προχωρήσει η αίτησή σου για μετακλητό εργάτη γης. Υπάρχει απίστευτος βαθμός δυσκολίας. Αμέτρητα τα αιτήματα. Τα παρακολουθώ πολύ στενά, κ. υπουργέ, όσα κάνουν στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας. Όταν κάνεις πληθώρα αιτημάτων με μεγάλο κόστος και εισπράττεις μόνο άρνηση, τότε κάτι συμβαίνει. Άλλα χρήματα δίνουμε στα παράβολα και άλλα στους δικηγόρους, ενώ στο τέλος μένουμε χωρίς εργάτες. Θέλουμε χέρια στον πρωτογενή τομέα για να φάμε εμείς εκτός εποχής κηπευτικά και να φάνε και οι καταναλωτές. Το ρίσκο που αναλαμβάνουμε για την παραγωγή εκτός εποχής κηπευτικών είναι μεγάλο και θέλουμε υποστήριξη από την Πολιτεία και τους δημόσιους λειτουργούς της», είπε για το θέμα των εργατών γης ο κ. Αργύρης Πανταζής, ο οποίος έθεσε επίσης το μεγάλο θέμα της διαφοράς τιμής από το χωράφι στο ράφι.

«Αν σταματήσετε, κ. υφυπουργέ, στους πάγκους των σούπερ-μάρκετ της Ιεράπετρας σήμερα, θα βρείτε την τιμή της ντομάτας γύρω στα 2 ευρώ. Και αν προχωρήσετε μέχρι τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού “Ανατολή” στο Στόμιο, θα διαπιστώσετε ότι στη ράμπα του υπάρχει ένα μεγάλο φορτηγό, στην καρότσα του οποίου αδειάζουν χιλιάδες κλούβες σάπιας ντομάτας, που έχει μείνει απούλητη, ενώ κάποιες μικρές ποσότητες έχουν δοθεί σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους. Την ίδια ώρα περιμένουμε ακόμη να εισπράξουμε το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο το είδαμε, το είχαμε, το χαιρετήσαμε και το χάσαμε. Το θέμα έχει κολλήσει και η καθυστέρηση στο να γίνουν οι έλεγχοι σε κάποιες ύποπτες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλη. Στην Κρήτη και στην Ιεράπετρα υπάρχουν δικαιούχοι δύο ταχυτήτων. Άλλοι πληρώνονται και άλλοι όχι», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πανταζής, ενώ για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης υπενθύμισε ότι «στη συνάντηση που κάναμε στο Ηράκλειο με τον κ. Αυγενάκη, μας είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα είχε επιλυθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αλλά δεν είδαμε καμία λύση».

1

Πολλά τα ζητήματα που έθεσαν οι παραγωγοί – Οι δεσμεύσεις του υφυπουργού

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Νεκτάριος Παπαδάκης και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το Ζωικό Κεφάλαιο και την Αλιεία Μιχάλης Σπυριδάκης έθεσαν τα προβλήματα της αύξησης των ζωοτροφών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ενώ μίλησαν και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς της Ιεράπετρας, με τα εισβολικά είδη που καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία και τα αλιεύματα, οδηγώντας στην εγκατάλειψη του επαγγέλματος τους νέους αλιείς.

Συνοπτικά, μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η ανομβρία και οι συνέπειες αυτής, η λειψυδρία και η αναγκαιότητα να γίνουν έργα αποθήκευσης νερού, το αυξημένο κόστος παραγωγής, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς και η ανάγκη αύξησης ελέγχων στα εισαγόμενα προϊόντα και στις ελληνοποιήσεις αυτών. Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα αλιείας, όπως η παρουσία του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της περιοχής και όχι μόνο, που καταστρέφουν τον αλιευτικό εξοπλισμό και τρώνε τα αλιεύματα, μειώνοντας σημαντικά τον πληθυσμό τους. Έγινε ακόμη αναφορά σε θέματα κτηνοτροφίας και το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, ενώ έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη βόσκηση. Επιπλέον, στο μεταφορικό ισοδύναμο, στην κακή κατάσταση του οδικού δικτύου και σε θέματα που σχετίζονται με τον ΕΛΓΑ.

2

Ο κ. Κελέτσης τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα μελετών στον Δήμο για αρδευτικά έργα, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, προέτρεψε τους αγρότες να ενταχθούν σε Ομάδες Παραγωγών και κάλεσε τον ΤΟΕΒ να εξετάσει τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα για τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα. Κλείνοντας, τόνισε ότι οι αποφάσεις για τον αγροτικό και όχι μόνο τομέα λαμβάνονται κατά κύριο λόγο μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έστειλε μήνυμα συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Μανόλης Φραγκούλης ευχαρίστησε τον κ. Κελέτση για την παρουσία του στην Ιεράπετρα και του παρέδωσε γραπτό υπόμνημα με τα θέματα που απασχολούν την περιοχή, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Ιεράπετρας είναι κοντά στους παραγωγούς και από κοινού θα γίνουν παρεμβάσεις και θα διεκδικηθούν έργα στήριξης του κλάδου.
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages