Βασίλης Ταλαμάγκας: Τα παιχνίδια σε βάρος των εθνικών συμφερόντων-Δεν πήραν τα μηνύματα της Ευρωκάλπης - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Βασίλης Ταλαμάγκας: Τα παιχνίδια σε βάρος των εθνικών συμφερόντων-Δεν πήραν τα μηνύματα της Ευρωκάλπης

 


VIDEO ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΞΥΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ
Οι ευρωεκλογές αποτελούν παρελθόν και η Ελλάδα θα ενσκήψει,  εκ νέου,  στη διαχείριση των καίριων προβλημάτων στα εθνικά θέματα. Ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Βασίλης Ταλαμάγκας μίλησε στον Ι. Μποζίκα τόσο για τα μηνύματα της Ευρωκάλπης, τα κοινωνικά ζητήματα ενώ μας έστειλε και άρθρο για την διμερή σχέση με την Τουρκία που όπως αναφέρει είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Το άρθρο του" Είναι νωπή ακόμα η διαρροή από την Τουρκία,  ότι η γειτονική χωρα θα «χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο» μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας σε μια κίνηση «οφθαλμόν αντί οφθαλμού».

Με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο  ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα  οι γνωστές ελληνικές θέσεις- συμβατές με το διεθνές δίκαιο –  σε ό,τι αφορά το Αιγαίο.

Α. Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ορίζεται πως ό,τι βρίσκεται στα τρία μίλια από την Τουρκία (π.χ. νησίδες, βραχονησίδες) είναι τουρκικό και ό,τι βρίσκεται πέραν των τριών μιλίων είναι ελληνικό, όπως π.χ. οι βραχονησίδες Ιμια. Και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο είναι επακριβώς καθορισμένα, συνεπώς δεν υπάρχει έδαφος για την τουρκική θέση περί «γκρίζων ζωνών» (δηλαδή βραχονησίδων με ασαφή κυριαρχία).

Β. Η Ελλάδα δύναται μονομερώς να καθορίσει την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της αρεσκείας της, δηλαδή σχεδόν σε όλο το Αιγαίο Πέλαγος. Και σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αποφασίζει και για τα θαλάσσια πάρκα της αρεσκείας της και εκτός χωρικών  υδάτων.

Η αντίδραση της Τουρκίας οφείλεται  κυρίως σε δύο λόγους:  Κατ αρχάς θεωρεί ότι δεν συνάδει με τη Διακήρυξη των Αθηνών (7 Δεκεμβρίου 2023) στην οποία αναγράφεται «να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει… το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης» και δεύτερον πιστεύει ότι η Ελλάδα προσπαθεί εντέχνως να επεκταθεί στο Αιγαίο με στόχο τη δημιουργία του Αιγαίου ως «ελληνικής λίμνης».

Υπάρχει και ένα ζήτημα που οι Τούρκοι διπλωμάτες το θέτουν διαρκώς .

Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών (αιολικά πάρκα) πάνω σε βραχονησίδες από πανίσχυρα επιχειρηματικά συμφέροντα .

Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να δώσει «πατήματα» στην Τουρκία , αφού οι γείτονες θεωρούν ότι αυτά τα ζητήματα « είναι κατεξοχήν ζητήματα για συνεργασία και κοινές δράσεις μεταξύ δύο γειτόνων σε σχέση με την ανοικτή θάλασσα και όχι για μονομερείς πρωτοβουλίες».

Αναφέρουν μάλιστα τη συνεργασία Μαλαισίας και Φιλιππίνων, το 1996, για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, την προστατευόμενη περιοχή στη Θάλασσα Σουλού,  «οπου  συνήφθη μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Το λάθος από την  Ελληνική πλευρά εντοπίζεται στο ότι δεν ακολουθεί στιβαρή πολιτική .

Αν θέλει να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα σε  Ελληνικές βραχονησίδες θα το πάει μέχρι τέλους .

Δυστυχώς η Ελληνική κυβέρνηση βάζει στο παιγνίδι επιχειρηματικά συμφέροντα με αιολικά πάρκα –  χωρίς να έχει αποφασίσει την σκληρή γραμμή σε οποιαδήποτε Τουρκική πρόκληση .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages