Παρέμβαση για το πράσινο απο Οικολογική Κίνηση στη Τριφυλία - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Παρέμβαση για το πράσινο απο Οικολογική Κίνηση στη Τριφυλία

Τρίτη 24/2/2009
Η Οικολογική Κίνηση Τριφυλίας παρεμβαίνει για θέματα πράσινουν τονίζοντας ότι: 'Λίγα λεπτά παρατήρησης, αρκούν σε κάποιον, για να εντοπίσει την έλλειψη αισθητικής που επικρατεί στις πλατείες της επαρχίας. Τα περίπτερα μετεξελίχθηκαν σε μίνι μάρκετ και λούνα πάρκ μαζί, τα πάρκα κατέληξαν να γίνουν τουαλέτα για τους περαστικούς ενώ ακαλαίσθητες υπαίθριες πέργκολες κατακλύζουν περιμετρικά κάθε πλατεία. Και το χειρότερο; Οι πολίτες έχουν πεισθεί ότι αυτό αποτελεί μορφή αισθητικής ανάπλασης και πολιτισμικής ανάπτυξης.Στο μόνο δηλαδή που διαφέρει μια πλατεία της επαρχίας από μια άλλη της Αθήνας, είναι τα αδέσποτα ζώα.

Ευτυχώς, ακόμα δεν μας έχουν πασάρει τα αδέσποτα της πρωτεύουσας και ξέρετε γιατί… στους Ολυμπιακούς νομιμοποιήθηκε η εξολόθρευση τους… (σσσς αυτό είναι ένα άλλο εθνικό μυστικό). Θυμόμαστε τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού που τα βγάζαμε στις .....πλατείες, γιατί ήταν γεμάτες από πράσινο και είχε δροσιά. Κάντε σήμερα μια βόλτα στις πλατείες των πόλεών σας και θα δείτε ποσά δέντρα έχουν απομείνει. Ελάχιστα, και το πλέον σοβαρό δεν είναι η ίδια η κοπή τους αλλά η αιτία της. Δεν κόβονται γιατί ήταν άρρωστα ή για να αντικατασταθούν με άλλα που είναι κατάλληλα να βρίσκονται σε πλατεία, αλλά για να κατασκευασθούν κιόσκια στα οποία θα φιλοξενούνται θαμώνες στους οποίους η προσφερόμενη δροσιά θα προέρχεται από ανεμιστήρες. Και βέβαια δεν πιστεύουμε πως ευσταθεί η ευκαιριακή εκδοχή ότι: «όλα αυτά τα υπαίθρια μαγαζιά εξυπηρετούν τις ανάγκες του χειμώνα» γιατί η πραγματικότητα της επαρχίας δείχνει τις πόλεις βουτηγμένες στη μοναξιά της πληθυσμιακής ελαχιστότητας, καθώς οι λίγοι που έχουμε απομείνει, δεν καταφέρνουμε ούτε Σάββατο βράδυ να γεμίσουμε τους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών αυτών.Άρα ως προς τι όλες αυτές οι κατασκευές πάνω στις πλατείες; Μήπως νομίζουμε πως έτσι θα προσελκύσουμε επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν στις πλατείες μας το πράσινο έχει αντικατασταθεί από μια κατασκευή; Οι κλιματολογικές συνθήκες αλλάζουν, τα δάση της Ελλάδας καίγονται, όλοι οι αρμόδιοι αδιαφορούν ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, οι παραλίες χτίζονται με τεράστιες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και οι κοντόφθαλμοι τοπικοί άρχοντες και επιχειρηματίες κόβουν χωρίς ίχνος οικολογικής, εικαστικής ευαισθησίας τα δέντρα από τους Δημόσιους Χώρους.
Δίχως περιβαλλοντική μελέτη και αισθητική κουλτούρα, έτσι απλά, αποφασίζουν ότι αποτελούν εμπόδια καθώς πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της Πόλης θα αλλάξει επενδύοντας σε ξύλινες άχαρες κατασκευές. Αποτυπώνουμε αυτές τις σκέψεις, όχι γιατί είμαστε ενάντια στους καταστηματάρχες, που είναι οι πλέον χτυπημένοι από την οικονομική κρίση, άλλα γιατί αισθανόμαστε την ανάγκη να φωνάξουμε: ΌΧΙ άλλο κόψιμο δέντρων, όχι άλλη αισθητική αναρχία στους Δημόσιους Χώρους, αλλά ΝΑΙ στη σωστή και οργανωμένη ανάπτυξη των πόλεων μας.Είναι δυνατόν, να θέλουμε να κάνουμε την όμορφη επαρχία μας αντίγραφο του αστικού τοπίου της Αθήνας; Αναρωτιόμαστε, δεν υπάρχει ούτε ένας Δημόσιος- Νομαρχιακός-Δημοτικός Φορέας, που θα ασχοληθεί επιτέλους ουσιαστικά με την αισθητική των Δημοσίων Χώρων, κίνηση που θα δώσει χαρακτήρα, θα εξωραΐσει τις πόλεις και θα συμβάλλει στην οικονομική ευημερία των τοπικών επιχειρήσεων; Δεν υπάρχει κανένας να αναλάβει, έστω, και με καθυστέρηση ετών την πολιτική αυτή ευθύνη ώστε να δημιουργηθούν όμορφες πλατείες με πράσινο που θα μπορούν να ελκύσουν τον περαστικό επισκέπτη ;Ας αφυπνισθούμε όλοι μας. Η ουσία της ανάπτυξης βρίσκεται στη διατήρηση του πρασίνου στους δημόσιους χώρους, το δε πράσινο και η περιποίησή του είναι δείκτης όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και πολιτισμού ενός τόπου.Επειδή σε κεντρικούς δρόμους και σε πλατείες αυξάνονται και πληθύνονται τα κομμένα δέντρα, γιατί "κρύβουν" ή ενοχλούν καταστήματα, και επειδή, η αυθαίρετη κοπή δέντρων σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους, είναι ενέργεια παράνομη και μας αφορά όλους, για τους λόγους αυτούς:Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε απέναντι σ΄αυτή την κακογουστιά που έχει κατακλύσει ετούτη τη χώρα, πολύ δε περισσότερο όταν όλοι με τραγικό τρόπο έχουμε κλειστεί στα σπίτια μας, καθώς μας έχουν πείσει ότι ο Δημόσιος Χώρος δεν είναι δική μας δουλειά και μας προτρέπουν να αποδεχθούμε μοιρολατρικά τα πράγματα γιατί έτσι είναι και τίποτα δεν μπορεί να τα αλλάξει.
Εμείς κάνουμε την αρχή και φωνάζουμε: ΟΧΙ άλλα κοψίματα Δέντρων στην πλατεία Φιλιατρών, τη γνωστή μέχρι τώρα όχι μόνο για το ωραίο Ενετικό Σιντριβάνι της αλλά και για το πράσινό της. Κύριοι Δημοτικοί Άρχοντες αναλάβετε τις ευθύνες σας, οργανώστε την Χωροταξική Μελέτη της Πλατείας μας, συμβουλευτείτε Ειδικούς. Κάντε επιτέλους κάτι. Πριν είναι πολύ αργά και γίνει η πλατεία μας πλατεία Αμερικής. Οικολογική Κίνηση Τριφυλίας. Επικοινωνία: mailto:oikologiatrifylia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages