Συμμαχία Ηλείας- Μεσσηνίας για την Ολυμπία Οδό - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Συμμαχία Ηλείας- Μεσσηνίας για την Ολυμπία Οδό

22/11/2009
Τα οικονομικοκοινωνικά οφέλη, οι προοπτικές αλλά και τα προβλήματα όπως και η πάγια θέση για ανατολική χάραξη στο ύψος του Καϊάφα, ήταν ορισμένες από τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στη χθεσινή ημερίδα για την Ολυμπία Οδό που διοργάνωσε η Ν.Α. Ηλείας με θέμα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ - «ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ-ΤΣΑΚΩΝΑ» Επιπτώσεις - Προοπτικές-Προβλήματα για το νομό Ηλείας».
Έργο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και του νομού, χαρακτήρισε την Ολυμπία Οδό ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας, τονίζοντας την επίδρασή του στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Σημείωσε δε, τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε συνδετήριους κόμβους, ενώ για άλλη μια φορά υπογράμμισε την θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για ανατολική χάραξη της οδού στον Καϊάφα, όπως και τη συνέχιση του δρόμου προς την Τσακώνα. «Αταλάντευτη είναι η θέση μας για την προστασία του Καϊάφα όπως άλλωστε έχει εκφραστεί δύο φορές το Νομαρχιακό Συμβούλιο για ανατολική χάραξη. Απαιτούνται μελέτες για εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις γι' αυτό το θέμα, όπως και αταλάντευτη είναι η θέση μας να συνεχίσει απρόσκοπτα η Ολυμπία Οδός έως την Τσακώνα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πολλά τα οφέλη - απαιτείται προσοχή
Τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία, τα οφέλη, καθώς και τα προβλήματα που έχουν σημειωθεί παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια στην ομιλία του ο αντινομάρχης Ευγ. Μπαλκάμος, κάνοντας λόγο κυρίως για τα σημεία εκείνα που απαιτούνται νέα συμπληρωματικά και αναγκαία έργα, όπως στους κόμβους Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα για επίσπευση των απαλλοτριώσεων όπως και της ανατολικής χάραξης στο οικοσύστημα του Καϊάφα.Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι που αφορά στην Ηλεία των 87,5 χλμ. του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Αλφειός, θα κατασκευαστεί με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδες καθοδήγησης και διαχωριστική νησίδα ασφαλείας.
Περιμένουμε εναλλακτικές προτάσεις
Την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος έθεσε σε πρώτο πλάνο στην σύντομη εισήγησή του ο περιβαλλοντολόγος κ. Κλειδωνάς, σημειώνοντας και τη θέση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη για τον Καϊάφα. «Το θέμα του Καϊάφα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της υπουργού. Συνυπολογίζουμε στην τελική λύση το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η λύση που θα δοθεί θα βγει από κοινού, σε στενή συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς του νομού. Ήδη η υπουργός έχει ζητήσει νέο φάκελο του έργου με όλες τις εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μηδενικής λύσης», δήλωσε και υπογράμμισε πως κάθε πρόταση θα συνοδεύεται και από περιβαλλοντική εκτίμηση. Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δ. Ελλάδος κ. Ζεππάτος, κάνοντας μια αναφορά στις αρχικές ενστάσεις του ΤΕΕ πάνω στο έργο, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει από το υπουργείο επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, να γίνει άμεσα η μελέτη της ανατολικότερης χάραξης για να προστατευθεί απόλυτα ο Καϊάφας και οι οικιστικές ενότητες και να σταματήσει η πληρωμή διοδίων πριν την ολοκλήρωση αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages