ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΧΕΛΩΝΑΣ ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΤΑ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΜΕ ενωτικό μήνυμα συνύπαρξης ανθρώπου και θαλάσσιας χελώνας αλλά με βασική παράμετρο την προστασία του περιβάλλοντος την οποία σέβονται οι φορεις και οι κάτοικοι της Δημοτικής ενότητας Αυλώνας εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα απο τους 10 Προέδρους της περιοχής μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων για το θαλάσσιο είδος καθώς δεν μπορει μόνο μια οργάνωση να μονοπωλεί το ενδιαφέρον για το θαλάσσιο είδος παραμερίζοντας τους ανθρώπους που ζουν εκει αλλά κυρίως το μέλλον του τόπου. Πιο αναλυτικά στο ψήφισμα που έγινε στη συνεδρίαση που διεξήχθη στην ΕΛαία στο Πολιτιστικό κέντρο μετά την εισήγηση του Προέδρου του Σιδηροκάστρου εκφράστηκε ως ακολούθως:
Συνδιάσκεψητων (10) Κοινοτικών Συμβουλίων της Δ. Ε Αυλώνος Δήμου Τριφυλίας.
Θέμα Συζήτησης: Παραλία Βουνάκι - Αγιαννάκη – Ελαίας, συνύπαρξη χελώνας –ανθρώπου μοχλός ήπιας ανάπτυξης.
Κατ’αρχάς χαιρετίζω αυτήν την αθρόα προσέλευση όλων των προέδρων και των τοπικών συμβούλων των τοπικών κοινοτήτων των 10 χωριών της Δημοτικής Ενότητος Αυλώνος του Δήμου Τριφυλίας,που με μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία συμμετέχουν σε αυτή τη συνεδρίαση.
Η παρουσία μας εδώ απόψε σηματοδοτεί την αναγκαιότητα ολόκληρης της περιοχής σύσσωμης, να υψώσει στεντώρια φωνή διαμαρτυρίας και αν χρειαστεί συμμετοχή και παρουσία για την προστασία της γης μας, της παραλίας μας, για ορθολογιστική διαχείριση με ήπια ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Πέραν των άμεσα ενδιαφερομένων κοινοτήτων (Ελαίας –Αγαλιανής – Καλού Νερού) όλες οι ορεινές κοινότητες συνδράμουν, συμμετέχουν καιόλοι μαζί καταγγέλλουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η πανέμορφη παραλία μας, θαέλεγα μοναδική στην Ελλάδα, δεν είναι βιλαέτικανενός ούτε θα την αφήσουμε στις μεθοδεύσεις και κινδυνολογίες τρίτων. Υπάρχειδιαχρονικός διακαής πόθος και ευχή να γίνουν κινήσεις προς την ορθολογιστική ήπια ανάπτυξη που θα προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, παρασέρνοντας προς την ίδια κατεύθυνση και τον ορεινό όγκο του τ. Δήμου Αυλώνος με αιχμή του Δόρατος την πανέμορφη Νέδα μας. Προς αυτό τουλάχιστον αποσκοπούσαν και οι πρόσφατες μελέτες του ΣΧΟΟΑΠ, Δ.Ε Αυλώνος και το πρόγραμμα ΝΑΤURA καθώς και οι προθέσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης που μιλούσαν για συνύπαρξη κ ήπιαανάπτυξη.
Μαζευτήκαμε αυθόρμητα, χωρίς υστεροβουλίες και συμφέροντα να διατρανώσουμε την πρόθεσή μας να διαφυλάξουμε την περιοχή μας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον στα ζώα καιεννοώ την Καρέττα, αλλά και τον άνθρωπο. Η μακραίωνη συνύπαρξη μας με τα ευλογημένα (θα έλεγα) αυτά ζώα που ομορφαίνουν τον τόπο μας, δεν χρειάζονταν όψιμους προστάτεςμε αδιαφανή κίνητρα και αδιαφανείς προθέσεις μεθοδεύσεις και κινδυνολογίες ενάντια στον παράγοντα Άνθρωπο. Μας προσβάλει η ηγεμονική, απολυταρχικήσυμπεριφορά τους.
Πρόσφατα ασχολήθηκε και οτοπικός τύπος για τις καταγγελίες που έγιναν, για την δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος με την διαμόρφωση των δήθεν ‘’παράνομων’’ προσβάσεων προς τηθάλασσα, που έκαναν οι νέοι ιδιοκτήτες, στην ιδιοκτησίας τους, όπωςαναφέρεται στο Παραχωρητήριο του Δημοσίου στις 23 Σεπτεμβρίου 1953.
Εκεί λοιπόν, σαφώς επισημαίνεται και κανέναςμετέπειτα νόμος δεν το αναιρεί ότι: ‘’Στα τρία περίπου χιλιόμετρα ανα 500 μέτρα, υποχρεούται οιδιοκτήτης να αφήσει οδούς πρόσβασης προς την παραλία πλάτους 10 μέτρων. Για την ευχερήεπικοινωνία του κόσμου με την θάλασσα’’.
Οι οδοί πρόσβασης των 10 μέτρων έγιναν βάσειπαραχωρητηρίου με μεγάλη καθυστέρηση. Και άκουσον, άκουσον, το είπαν παράνομοκαι όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμα.
Βγήκαν πηχαίοι τίτλοι στον Τύπο και στο Ιντερνέτ σάλος με τις οδούς προσβάσεων, ανεύθυνοι χαρακτηρισμοί και καθοδηγούμενηκατακραυγή προς όλους και για όλα εν’ αγνοία μας χωρίς την άποψή μας, τον παντελήπαραγκωνισμό μας.
Την Καρέττα κύριοι εσείςτην ανακαλύψατε τα τελευταία 15 - 20 χρόνια, εμείς ζούμε μαζί της αιώνες. Τααγαπάμε, τα φροντίζουμε αυτά τα ζώα, τα θέλουμε και ως «κράχτες» ας μαςεπιτραπεί η έκφραση για την όποια ήπιατουριστική ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικό θέμα και άξονα την συνύπαρξη. Είναι αστείο αν όχι σκόπιμο να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους υπερβολέςκαι καμπάνιες, απευθυνόμενοι σε αδαείς,δημιουργώντας με επικοινωνιακές παρεμβάσεις αντιπαλότητες και κακό προηγούμενο. Εμείς εδώ σήμερα κάνουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση στον Δήμο Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Υπουργείο αλλά και προς τους Οργανισμούς αυτούς πουμας αντιμετωπίζουν ως “ΙνδιάνουςΙθαγενείς”, ότι δεν πρέπει, ούτε έχουν το δικαίωμα να μας υποτιμούν, να μας αγνοούν, να μαςπαρακάμπτουν, να μας προκαλούν, να μας προσβάλουν και να ενεργούν ως τροχοπέδηακόμα και ως προς το αυτονόητο, όπως οι προσβάσεις, τονίζουμε δε με απόλυτησαφήνεια ότι ΔΕΝ θα τους το επιτρέψουμε ως Τοπική Κοινωνία.
Καλούμε λοιπόν τον Δήμο να ενημερώσει το Σώμα(Δημοτικό Συμβούλιο) να πάρει αποφάσεις άμεσα ενημερώνοντας παράλληλα όλους τους αρμόδιους φορείς. Να καλέσουμε όλους τουςεμπλεκόμενους Οργανισμούς με την Καρέττα, να συνεργαστούμε χωρίς αντιπαλότητεςόπως προείπαμε με κύριο άξονα και κεντρικό θέμα τη συνύπαρξη χελώνας καιανθρώπου, ήπια παρέμβαση, ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής χωρίς οριζόντιεςαποκλίσεις, ειδικότερα τώρα που η χώρα περνά δύσκολες εποχές υποθηκεύοντας τηζωή και το μέλλον των παιδιών μας.
Οι προσβάσεις προς την θάλασσα μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους. Ήταν απαραίτητες, έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, ‘’εξυπηρετούν την ευχερή επικοινωνία τουκόσμου με τη θάλασσα ‘’ όπως προέβλεπε το Παραχωρητήριο, συντελούν στηνσυνέχεια της συνύπαρξης χελώνας και ανθρώπου. Θεωρούμε πως ουδεμία σχέση έχουν με την παρενόχληση ήτην αποτροπή της ωοτοκίας και τις όποιες κινδυνολογίες. Όλα τα άλλα τακροκοδείλια δάκρυα, οι ποταμοί μελάνης που χύνονται για δήθεν προστασία της χελώναςαπό τους ανθρώπους, είναι αδικαιολόγητα, κρύβουν σαφώς απροσδιόριστεςσκοπιμότητες εναντίον μας που ίσως κάποιοι να επιθυμούν την περιοχή μας ως «Νεκρή Ζώνη».
Είδαμε στην Εφημερίδα ‘’Ελευθερία’’ τις 1ηςΙουνίου 2011 για την πρώτη ωοτοκία της χελώνας με 106 αυγά που έγινε στηνπεριοχή μας. Το σχόλιο ότι προστάτεψαν τα αυγά από αλεπούδες, σκύλους καιτροχοφόρα μας βρίσκει απόλυτασύμφωνους και να παρθούν και άλλαεπιπρόσθετα μέτρα από το Δήμο. Δεν κατανοούμε το σχόλιο ‘’ενοχλούνταιτα αυγά από τους ανθρώπους ‘’, το θεωρούμε υπερβολή και κάτι υπαινίσσεται.Την κινδυνολογία αυτή τη βρίσκουμε παρατραβηγμένη για τους κατοίκους τηςπεριοχής μας που ζουν και μεγαλώνουν με τις χελώνες.
Έχουμε παρακολουθήσει όλοι μας τα συμπαθή αυτά αργοκίνητα ζώα κατά την έξοδό τους από το νερό στηδιαδικασία της ωοτοκίας. Τα βρίσκουμε αρκετά ευφυή, γνωρίζουν ενστικτωδώςκάνοντας τέλειες επιλογές στο που πρέπει να εναποθέσουν τα αυγά τους, εκεί που η φύση τους τα οδηγεί,όπως το έκαναν εδώ και χιλιετίες χωρίς τις «προστάτιδες δυνάμεις» που όλουςεμάς τους υπόλοιπους μας αντιμετωπίζουν ως καταστροφείς και παρείσακτους.Φημολογείται ότι κάθε φωλιά που περιέχει κατά μέσον όρο περί τα 80 αυγά, πουγεννά κάθε χελώνα, μοιράζονται σε 4-5 φωλιές δικής τους επιλογής από 15-20 αυγά η κάθε μία, συνήθως σε περιοχέςλουομένων ή όπου ο Οργανισμός αυτός επιλέγει. Κατά πόσον αυτό είναι σύννομο ήαποσκοπεί σε κάτι άλλο μη ορατό σήμερα δε γνωρίζουμε. Εμείς νομικοί δενείμαστε.
Ζητούμε την ενεργοποίηση του Δήμου μας πάνω σε αυτό τον τομέα να δραστηριοποιήσει την νομική τουυπηρεσία να ελέγξουν αν αυτοί οι Οργανισμοί νομιμοποιούνται πέραν από το να μαρκάρουν και να διασφαλίζουν τις φωλιές των χελωνών, στο οποίο συμφωνούμε, αντέτοιου είδους μετακινήσεις και επιλογές είναι επιζήμιες για την μεγαλύτερηαπόσταση που έχουν να διανύσουν μέχρι το νερό τα χελωνάκια. Αυτόματα προβάλουνπολλά ερωτηματικά για τη σωστή καταγραφή του πληθυσμού των ζώων που μαςεπισκέπτονται, ή κάποιοι ενδέχεται να παραποιούν σκοπίμως στοιχεία και για πιολόγο.
Γνωρίζουμε ότι οιΟργανισμοί αυτοί έχουν κάποιους ισχυρούς υποστηρικτές. Καλό θα είναι ναγνωρίζουμε τα ποσά που διατίθενται για αυτό το σκοπό και εάν έχουν σχέση με τονπληθυσμό των ζώων. Επίσης προτείνουμε ο Δήμος μας να απαιτήσει συνεργασία μεντόπιους δημότες παρατηρητές που αφιλοκερδώς θα συμμετέχουν στην σωστήκαταγραφή του πληθυσμού των ζώων.
Κλείνοντας συμπατριώτες θέλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι σήμερα κάνουμε το πρώτο δύσκολο βήμα γιατην ανάδειξη των προβλημάτων και την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής μας.Είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε αλλά και να συνεργαστούμε. Αυτό αςγίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση ότι θέλουμε να αναδείξουμε όλοι μαζί ενωμένοι την περιοχή του τέως Δήμου Αυλώνος.
Μέλη της 4μελούς Επιτροπής
1. Κανελλόπουλος Απόστολος(Πρόεδρος Κοινότητος Ελαίας)
2. Μπάλτας Ηλίας ( « « Αγαλιανής)
3. Παπαηλιού Σπύρος ( « « Καλού Νερού)
4. Μητρόπουλος Πάνος ( « « Σιδηροκάστρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages