Φοβισμένοι οι καταναλωτές και οι λαικές άδειες.. - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Φοβισμένοι οι καταναλωτές και οι λαικές άδειες..

Σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής έφτασαν να πουλάνε τα κηπευτικά τους οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, μετά τις φήμες που διέσπειραν οι γερμανικές αρχές ότι οι θάνατοι που σημειώθηκαν από διατροφικό σκάνδαλο στη χώρα τους οφείλονταν σε ισπανικά αγγούρια. Λίγο αργότερα, αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα δεν ήταν από την Ισπανία, αλλά από τις φύτρες γερμανικών φασολιών, όμως η ζημιά για τις χώρες της Μεσογείου που παράγουν κηπευτικά είχε ήδη γίνει. Δε μειώθηκαν απλώς οι εξαγωγές τους, αλλά και η εσωτερική κατανάλωση. Χθες, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, οι τιμές ήταν πεσμένες κατακόρυφα, ενώ οι ντόπιοι παραγωγοί μάς είπαν: «Ο κόσμος έχει φοβηθεί τόσο, που δεν αγοράζει ούτε τα δικά μας».
Γιάννης Αλεξόπουλος, Κυπαρισσία-«Ούτε να τα μαζέψουμε δεν έχει αξία»
«Οι τιμές είναι τόσο χάλια, που ούτε να τα μαζέψουμε δεν έχει αξία, αλλά, για να μη χαλάσει το φυτό, τα κόβουμε και τα πουλάμε όσο μπορούμε φθηνότερα. Και οι εξαγωγές σταμάτησαν, αλλά και εδώ φοβάται ο κόσμος. Εγώ στη λαϊκή φέρνω αγγούρια χρόνια. Ο κόσμος, παρόλο που με γνωρίζει, φοβάται. Όσο και να κατεβάσουμε τις τιμές, δεν αγοράζουν ντομάτες, αγγούρια και γενικά κηπευτικά, όσο αγόραζαν πριν από ένα μήνα. Κοιτάξτε! Ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές, 60 λεπτά! Μισή τιμή από πέρυσι».
Νίκος Στριμπάκος, Φιλιατρά-«Βρε, ποια Ισπανία; Από τα Φιλιατρά είμαστε!»
«Δεν έχουν πέσει απλώς οι τιμές, αδιάθετα είναι. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Τους λέμε ότι τα αγγούρια είναι από τα Φιλιατρά, αλλά νομίζουν ότι είναι από την Ισπανία. Βρε, ποια Ισπανία - λέμε εμείς - από τα Φιλιατρά είμαστε! Τίποτα. Ο κόσμος έχει φοβηθεί, φοβάται το αγγούρι, την ντομάτα, φοβάται τα πάντα. Ήταν και η οικονομική κρίση, έχουμε φτάσει σε σημείο να πουλάμε πολύ κάτω από το κόστος. Παρότι έχουν γίνει έλεγχοι και έχει αποδειχθεί ότι τα προϊόντα μας είναι μια χαρά. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Έτσι όπως πάμε, θα εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες».
Μαρία και Κώστας Σαρίδης, Μεσσήνη-«Οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα»
«Για να ψωνίσει ο κόσμος θέλει πολύ χαμηλές τιμές, λόγω κρίσης. Καμιά φορά, τα πράγματα τα παίρνουμε και πίσω. Εγώ δεν πιστεύω ότι ο κόσμος φοβάται τα μεσσηνιακά προϊόντα. Πρέπει να δίνουμε φθηνά, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα. Και δίνουμε πολύ φθηνά. Όσο για τα αγγούρια, ο κόσμος παίρνει, αλλά δεν απορροφούνται από την Αθήνα. Και η Γερμανία σταμάτησε να αγοράζει αγγούρια, παρότι το πρόβλημα δεν ήταν από αυτά».
Νίκος Σκλάβος, Ελαία-«Και είναι η πιο ακριβή καλλιέργεια»
«Θέλουν να καθαρίσουν τα βιολογικά από τη μέση. Δεν μπορεί να μην έχει πεθάνει κανένας Ισπανός και να πεθαίνουν μόνο Γερμανοί. Τελικά, όμως, είπανε ότι είναι από κάποιο φασόλι γερμανικό. Και λοιπόν; Τη ζημιά την πάθαμε; Οκτώ λεπτά το ζευγάρι φτάσαμε από το χωράφι. Και είναι η πιο ακριβή καλλιέργεια. Θέλει λιπάσματα τέσσερα ευρώ το κιλό. Με τις τιμές που πουλάμε, 5 προς 1 ευρώ, μπαίνουμε μέσα. Δε βγαίνει μεροκάματο απ’ αυτό. Άλλες φορές, τρεις νταλίκες την ημέρα έφευγαν με αγγούρια για Βουλγαρία από Ελαία και Γιαννιτσοχώρι. Και οι Έλληνες καταναλωτές φοβούνται, αν και μας ξέρουν 35 χρόνια και έχουμε μόνιμους πελάτες. Ο κόσμος, βέβαια, ψάχνει και αφορμή να κάνει οικονομία στην τσέπη του».
Απο το 'Θάρρος'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages