ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΔΙΕΤΗ ΚΥΚΛΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑΛ ΣΤΑ ΤΕΙ ΜΕ ΔΙΕΤΗ ΚΥΚΛΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Ο υπουργός παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε περιοδεία του σε σχολεία και ΑΕΙ της Φλώρινας, 21 Μαρτίου 2017, ανακοίνωσε ότι είναι πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει εντός των ΤΕΙ διετή κύκλο σπουδών, που θα απευθύνεται στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ και θα παρέχει πιστοποίηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συγκεκριμένες επαγγελματικές κατευθύνσεις. 
Στη διήμερη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ, 7 και 8 Απριλίου στην Πάτρα, συζητήθηκε παρουσία του ΓΓ του ΥΠΠΕΘ, η δυνατότητα δημιουργίας διετούς διάρκειας κύκλου σπουδών, σε συνδυασμό με τρίτο κύκλο σπουδών στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η δημιουργία διετούς διάρκειας κύκλου σπουδών βρίσκει σύμφωνους αρκετούς προέδρους των ΤΕΙ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ., και με την ένταξη των ΤΕΙ στον πανεπιστημιακό κλάδο θα δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά των ΕΠΑΛ να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις στα νέα πανεπιστήμια. 
Η δημιουργία του διετούς κύκλου σπουδών στα ΑΕΙ έχει θεσμοθετηθεί με το Ν. 4006/2011, άρθρο 30, παρ. γ όπου αναφέρεται «γ) Κάθε ίδρυμα μπορεί να οργανώνει προγράμματα σύντομου κύκλου σπουδών, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα που αντιστοιχούν κατά μέγιστο σε 120 πιστωτικές μονάδες και ολοκληρώνεται με την απονομή πιστοποιητικού κατάρτισης σύντομου κύκλου, κατά τα οριζόμενα στον Οργανισμό του ιδρύματος. 
Το πιστοποιητικό αυτό δεν είναι ισότιμο με τίτλο σπουδών πρώτου κύκλου». Να σημειωθεί ότι στην παρ. β του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι «Κάθε ακαδημαϊκό έτος περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε 60 πιστωτικές μονάδες». Η διάταξη που αναφέραμε παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή διότι τα ιδρύματα είχαν επιφυλάξεις μήπως με τη δημιουργία του 2ετούς κύκλου υπάρξει μια γενικότερη υποβάθμιση. Μετά την απόφαση της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ τα πράγματα αλλάζουν. Για το ίδιο θέμα, της δημιουργίας διετούς κύκλου σπουδών, στα πανεπιστήμια δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages