ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ 2018 - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

ΤΡΙΠΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ 2018

Τριπλή επιβάρυνση περιμένει το 2018 τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Οι επιβαρύνσεις αυτές, αφορούν τόσο στο σκέλος των εισφορών υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, όσο και εισφορές που δεν είχαν καταβληθεί από το 2016 και πρέπει να εξοφληθούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Παράλληλα από το 2018 αλλάζει πάλι ο τρόπος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών προκαλώντας πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Τονίζεται ότι η ευθεία σύνδεση των εισφορών με τα εισοδήματα των μη μισθωτών οδήγησε στη δήλωση χαμηλών εισοδημάτων, με συνέπειες και για τους φόρους και για τα έσοδα του ΕΦΚΑ.Τα στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν και φορολογήθηκαν για περίπου 900 εκατ. ευρώ μικρότερα εισοδήματα από πέρσι. Όπως έχει παραδεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- επί τη βάσει εισοδημάτων- λειτούργησε ως κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων και φοροδιαφυγής, την έκταση των οποίων είναι φανερό ότι είχε υποτιμήσει το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα έχει υπολογιστεί ότι ανέρχονται σε περίπου 200.000 οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, βενζινοπώλες, αρτοποιοί), που χωρίς δική τους υπαιτιότητα, οφείλουν από την αρχή του έτους εισφορές 7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ.
Οι εισφορές αυτές αναμένεται να ξεκινήσουν να εισπράττονται τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2018. Η είσπραξή τους θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Εργασίας, σε 11 ή 12 δόσεις. Δηλαδή θα πληρωσουν διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ το 2018. Την ιδια ώρα όλοι οι μη μισθωτοί, μαζί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρεπει το 2018 να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές για κύρια ασφάλιση και υγεία με βάση το εισόδημα που δήλωσαν στην εφορία το 2016. Όσοι επαγγελματίες δήλωσαν πέρσι υψηλότερο καθαρό δηλωτέο εισόδημα σε σχέση με εκείνο που δήλωσαν το 2015, θα καταβάλλουν υψηλότερες τρέχουσες εισφορές.
Κι όλα αυτά καταγράφονται όταν έρχεται το 2018 νέο χαράτσι το οποίο θα επιφέρει αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών έως 130% λόγω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους. Οι νέες ανατροπές για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους αφορούν την αλλαγή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, όπου θα υπολογίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβληθεί, ενώ έως και φέτος επιβάλλονται επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages