«Η αγάπη για το βιβλίο και το βιβλιοπωλείο στις μέρες της κρίσης» - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

«Η αγάπη για το βιβλίο και το βιβλιοπωλείο στις μέρες της κρίσης»

«Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα χρειάζεσαι», έλεγε ο Κικέρων. Ο άνθρωπος από πολύ νωρίς άρχισε να αντιλαμβάνεται την ανάγκη για επικοινωνία. Η πιο ουσιαστική μορφή επικοινωνίας είναι ο λόγος που ορθώνεται είτε γραπτά είτε προφορικά. Η διαφορά είναι ότι ο μεν προφορικός λόγος διαρκεί λίγα λεπτά, ο δε γραπτός μένει για πάντα.
Η εισαγωγή της γραφής επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά έχοντας επιπτώσεις στον πολιτισμό, την οικονομία, την πολιτική, την τέχνη και χωρίς αυτή δε θα μπορούσε να αφήσει παρακαταθήκη παρά μόνο την γνώση και την εμπειρία όσων αξιών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι.
Το βιβλίο αποτελεί τη βασικότερη μορφή έντυπου λόγου. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας καταθέτει τις εμπειρίες του, τα συναισθήματά του, την αδιάλειπτη μελέτη με την οποία αποτυπώνει με επιμέλεια τις ιδέες του, προσπαθώντας να ταξιδέψει τον αναγνώστη στο δικό του κόσμο. Τα οφέλη του βιβλίου είναι λίγο πολύ γνωστά:
Εξάπτει την φαντασία. Το διάβασμα ενός βιβλίου απαιτεί να φανταζόμαστε πολλές λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες και την πλοκή της ιστορίας.
Θέτει τον εγκέφαλο σε λειτουργία. Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε εγρήγορση, διότι για να κατανοήσουμε ένα κείμενο χρειαζόμαστε περισσότερη σκέψη και κριτική ικανότητα.
Ενισχύει το πνεύμα μας.Διαβάζοντας βιβλία διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και καλλιεργούμε τις γνώσεις μας.
Αυξάνει τη δημιουργικότητα μας. Το διάβασμα κάνει το μυαλό μας πιο ανοιχτό και δραστήριο σε νέες και δημιουργικές ιδέες.
Εμπλουτίζει τις γνώσεις μας. Διαβάζοντας ένα βιβλίο βλέπουμε συχνά λέξεις τις οποίες συχνά δε τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή και οι οποίες αποτελούν εφαλτήριο για τη διατύπωση πιο σύνθετων σκέψεων.
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Έχει αποδειχθεί1 ότι εάν διαβάσουμε λίγο πριν κοιμηθούμε χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε καλύτερα.
Το βιβλίο είναι ενδιαφέρουσα παρέα. Ο καλύτερος φίλος που μας ταξιδεύει και μας μιλάει μόνο όταν το ανοίξουμε.
Ένα βιβλίο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, μπορεί να είναι ένα πολύ σοβαρό βοήθημα για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας ενός ατόμου2 και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της σκέψης αλλά και τη χαλάρωση της πνευματικής ευεξίας.
«Η χαρά της επιλογής και η δυνατότητα να αποκτήσει ο καθένας μια προσωπική, ξεχωριστή και ιδιότυπη φιλία με το βιβλίο που θέλει, συναρπάζει τον καθένα και παρέχεται μόνο μέσα στο φυσικό χώρο ενός βιβλιοπωλείου.»
Το βιβλιοπωλείο ήταν και πρέπει πάλι να γίνει ο τόπος συνάντησης ανθρώπων για να ανταλλάξουν ιδέες, θέσεις γνωσιακής αξίας και σκέψεις. Είναι ο τόπος που πρέπει να αποκτηθεί ξανά από τον καθένα, καθώς ανατέλλει ως η απόλυτη προσωπική σχέση με όλους ξεκινώντας από εμάς και καταλήγοντας μέχρι τον τελευταίο μικρό αναγνώστη.
Είναι γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες μετέβαλλαν ριζικά τις ατομικές σχέσεις, τις ιδέες και τις αξίες,κυρίως των νεότερων ηλικιών. Το βιβλίο έχει πλέον περιοριστεί σε ένα ιδιαίτερο αλλά σημαντικό αριθμό πιστών βιβλιοφάγων που παρά την οικονομική κρίση η οποία και αυτή έχει επηρεάσει σημαντικά την έκδοση νέων βιβλίων αλλά και την επιβίωση των βιβλιοπωλείων, τόσο στις κεντρικές περιοχές όσο και στην επαρχία. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα και αισιοδοξία, ότι η συγγραφική πένα θα συνεχίσει να αποτελεί το εφαλτήριο ανάπτυξης γνώσης και θα σφυρηλατεί τις γενιές σε ανθρώπων σε αδιάλειπτη καθοδήγηση και ανάπτυξη νέων οριζόντων.
Βλέποντας ολοένα και περισσότερους νέους συγγραφείς να εμφανίζονται και αξιόλογοι εκδοτικοί οίκοι να εκδίδουν βιβλία παρά την οικονομική κρίση και τη γενικότερη κατάσταση, ιδιαιτέρως επίσης ποιοτικά, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον της πνευματικής και όχι μόνο ανθρωπότητας με περισσότερη σιγουριά.
«Συναντάμε επίσης ακόμη και κόσμο που όχι μόνο αγοράζει βιβλία αλλά του αρέσει να επισκέπτεται βιβλιοπωλεία και να πιάνει κουβέντα όχι μόνο με το βιβλιοπώλη αλλά και με κόσμο που δε γνωρίζει.»
«Πρέπει να δουλέψουμε πιο οργανωμένα και μεθοδικά ώστε να επαναδημιουργήσουμε τα βιβλιοπωλεία μας αλλά και τα καταστήματά μας ως σημείο συνάντησης πολιτισμού και να οικοδομήσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των πελατών μας.»
«Υπάρχει ακόμα κόσμος που θέλει να μας εμπιστευτεί και εξαρτάται από εμάς να δώσουμε στους χώρους μας μια ταυτότητα και τη διαβεβαίωση ότι μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες τους.»
Πρέπει να αλλάξουμε επίσης τον τρόπο που διαφημίζουμε τα καταστήματά μας.
Πρέπει να μπορούμε να μπούμε με κάθε τρόπο στο κάθε σπίτι, είτε με τη χρήση τηλεφώνου είτε με τη χρήση του διαδικτύου, και ταυτόχρονα πρέπει να ανοιχτούμε στο κοινό μας. Για αυτό το λόγο αντί να περιμένουμε να εισέλθει κάποιος μέσα στο βιβλιοπωλείο ή τα καταστήματά μας, πρέπει να τον φέρουμε εμείς μέσα, με εκδηλώσεις, επισκέψεις, με ξεναγήσεις. Όλα απορρέουν από τη σωστή και καλή διάθεση που πρέπει προφανώς πάντα να υπάρχει.
Από την καθημερινή μου εμπειρία και τη συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο στο κατάστημα μου, παραμένω αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει και θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε το διάχυτο αρνητικό κλίμα της εποχής. Πρέπει να περνάμε θετικά μηνύματα από τα παιδιά που δείχνουν ότι αγαπάνε ιδιαίτερα τα βιβλία και τα παιχνίδιακαι προτιμούν να έρχονται κοντά μας. Βλέπω νέο κόσμο και όχι μόνο φοιτητές που ψάχνονται, να ξαναγυρίζουν στα καταστήματά μας, μικροί μαθητές που ψωνίζουν και νέους που διαβάζουν ακόμα και Παπαδιαμάντη. Το διαδίκτυο μας βοηθάει πάρα πολύ σε αρκετά πράγματα, αλλά κυρίως μας βοηθάει να γινόμαστε ανταγωνιστικοί, ευέλικτοι και προσαρμοσμένοι σε μία κοινωνία που συνεχώς αλλάζει.
Κλείνοντας, είμαι αισιόδοξος ότι τα μικρά βιβλιοπωλεία και καταστήματά μας θα συνεχίσουν να επιβιώνουν και εάν κάνουμε σωστές και προσεκτικές επιλογές βάσει των πιστεύω μας, θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Θα ισορροπηθεί η κατάσταση για να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών».

Δημήτριος Κ. Αβδάλας
Ιδιοκτήτης Βιβλιοπωλείου

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages