Οι εκλογές του Ιουλίου ανησυχούν κόμματα για την αποχή - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Κυριακή 30 Ιουνίου 2019

Οι εκλογές του Ιουλίου ανησυχούν κόμματα για την αποχή

Mεγάλος είναι ο αριθμός ψηφοφόρων που θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα στις 7 Ιουλίου, καθώς έχει περάσει σχεδόν μία τετραετία από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση για το ελληνικό Κοινοβούλιο (Σεπτέμβριος 2015), οπότε και η σύσταση του εκλογικού σώματος έχει μεταβληθεί σημαντικά.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών που έχει δικαίωμα ψήφου και σε αυτές τις εκλογές είναι ηλικιωμένοι, άνω δηλαδή των 71 ετών. Τόσο τα κόμματα όσο και το υπουργείο Εσωτερικών ανησυχούν ιδιαίτερα για το ποσοστό αποχής που ενδέχεται να είναι αυξημένο, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν ποτέ διεξαχθεί εθνικές εκλογές μεσούντος του θέρους, τον Ιούλιο. Το ποσοστό αποχής στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 43,84%, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πολύ κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ποσοστό αποχής έφτασε το 41,31%.
Καμπάνια ευαισθητοποίησης
Το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ετοιμάσει μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των ψηφοφόρων, έστω για αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, με τη δημοσιοποίηση βίντεο όπου θα καλούνται οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες.
Πάντως, εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν λόγο για «εύκολες» από πλευράς οργάνωσης εκλογές, δεδομένου ότι ο μηχανισμός λειτούργησε σε εντατικούς ρυθμούς τον Μάιο για τη διεξαγωγή των τριπλών εκλογών. Παράλληλα, κάλπες, παραβάν αλλά και χαρτί είχαν αγοραστεί σε επαρκείς ποσότητες και για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς τότε όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά για την ημερομηνία διεξαγωγής τους.
Για την ελληνική Βουλή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα ψηφίσουν για πρώτη φορά 577.771 πολίτες, (293.515 άνδρες και 284.256 γυναίκες) εκ των οποίων οι 519.227 είναι νέοι εκλογείς λόγω ηλικίας και οι 58.544 λόγω απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας μέσω πολιτογράφησης. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές  ψήφισαν 536.920 πολίτες για πρώτη φορά, ενώ αντίστοιχα στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαν ψηφίσει για πρώτη φορά 116.745 πολίτες. Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης, που περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που είχαν συντελεστεί έως το τέλος Απριλίου 2019. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα περιλαμβάνουν και ένα μεγάλο ποσοστό αποθανόντων… Τυπικά δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Δηλαδή σε αυτές τις εκλογές μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 έως και 31/12/2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages