Του Δημήτρη Α. Δριμή, δημοτικού συμβούλου Τριφυλίας, επικεφαλή της “Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας”.
Σε συνεδρίαση του Δ.Σ., την Τετάρτη 9-10-2019, έθεσα στο δήμαρχο το ζήτημα της καταλληλότητας ή μη του πόσιμου νερού της Κυπαρισσίας, καθώς νερό σημαίνει ζωή, υγεία, πολιτισμός και ανάπτυξη. Ο δήμαρχος απάντησε, όπως απάντησε. Το θέμα έλαβε διαστάσεις και πολλά ειπώθηκαν, τόσο στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όσο και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν θα σχολιάσω τα λεχθέντα. Θα παραμείνω στις διαπιστώσεις και στην πρότασή μας, που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.
Οι διαπιστώσεις:
- Οι δεξαμενές ύδρευσης και η υδρομάστευση από τις οποίες υδρεύεται η πόλη της Κυπαρισσίας, αλλά και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης είναι σε άθλια κατάσταση.
- Το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης αποτελείται από κάθε υλικό που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ο αμίαντος παραμένει κυρίαρχος και ενοχοποιείται για την ανθρώπινη υγεία τόσο των καταναλωτών όσο και των εργατοτεχνιτών της ΔΕΥΑΤ, παρά τα καθησυχαστικά λόγια του επί 13 χρόνια αντιδημάρχου της Κυπαρισσίας σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.
- Η θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στις δεξαμενές και την υδρομάστευση αλλά και τα μέτρα προστασίας τους, που πρέπει άμεσα να ληφθούν, περιγράφονται με σαφήνεια στο υπ` αρίθμ. 48088/14-8-2019 έγγραφο της Δ`νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Μεσσηνίας – Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου. Τα λόγια περιττεύουν. Κανένας δεν μπορεί να είναι υπερήφανος με την κατάσταση που περιγράφεται.
Σε τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερα πως η κατάσταση του συστήματος ύδρευσης της Κυπαρισσίας είναι μια διαχρονική ήττα του αυτοδιοικητικού προσωπικού της πόλης, που δεν αντιμετώπισε με ευθύνη το θέμα, δεν συνέταξε μελέτες και δεν αξιοποίησε πλήθος χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Το Αρτίκι, για παράδειγμα, έχει σύγχρονο δίκτυο ύδρευσης ενώ η Κυπαρισσία όχι. Η ευθύνη έχει παραλήπτες και οι παραλήπτες έχουν ονοματεπώνυμο.
Οφείλουμε, όπως ανέφερα, να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα και να δώσουμε λύσεις. Το Δ.Σ. πρέπει να στείλει με τα λόγια και, κυρίως, με τις πράξεις του ένα υπεύθυνο και συνάμα θετικό μήνυμα στην τοπική κοινωνία.
Η πρόταση:
- Να συνταχθεί σχετική μελέτη και να υλοποιηθούν άμεσα οι τεχνικές εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των δεξαμενών και της υδρομάστευσης, που πρότεινε η Δ`νση Δημόσιας υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας.
- Να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση, να συνταχθούν μελέτες και να ανατεθούν οι συντηρήσεις των αντλιοστασίων, των δεξαμενών και των δικτύων ύδρευσης της Κυπαρισσίας αλλά και όλου του δήμου, άμεσα.
- Από τον Αύγουστο του 2019, ύστερα από τροποποίηση του προϋπολογισμού της Δ.Ε.Υ.Α.Τ., που από όσο γνωρίζω είχε ζητήσει ο νυν δήμαρχος, υπάρχουν κωδικοί για τη σύνταξη μελέτης αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κυπαρισσίας. Οι κωδικοί αναφέρονται στη σύνταξη τοπογραφικής και υδραυλικής μελέτης. Ο δήμαρχος οφείλει να αναθέσει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, τη σύνταξη των σχετικών μελετών άμεσα, ώστε να «ωριμάσει» το έργο και να είναι έτοιμο να υποβληθεί και ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα που θα προκηρυχθούν, όπως ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, που είναι καθολικό αίτημα της αυτοδιοίκησης. Χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει.
- Η μικροβιολογική και χημική ανάλυση του νερού μιας πόλης και όλου του δήμου, δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να γίνεται συστηματικά και υπεύθυνα και να ενημερώνονται οι δημότες, με ανάρτηση των αναλύσεων στην ιστοσελίδα του δήμου.
- Η υπερχλωρίωση δεν είναι λύση. Χρειάζεται αυτοματισμός του συστήματος, συνεχής έλεγχος και καταγραφή σε ειδικό βιβλίο του υπολειμματικού χλωρίου.
- Επιβάλλεται, τέλος, να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο (master plan) για το σύνολο του Δήμου, που θα αξιολογεί ανάγκες, διαθέσιμους και αναγκαίους υδρευτικούς πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου