Ο ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

kyparissianews.com- ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΡΙΦΥΛΙΑ, ΜΕΣΣΗΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ

24ΩΡΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΤΡΙΦΥΛΙΑ- ΜΕΣΣΗΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ο ΓΟΝΤΙΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας υποτάσσεται όπως και αυτός του κρατικού προϋπολογισμού στις ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις προτεραιότητες που θέτει η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι γενικά και στη περιοχή. Ευθυγραμμίζεται αυστηρά – με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση του – με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού κορσέ. Οι πόροι, το ύψος κρατικής χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης και το πλαίσιο που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί των φορέων της είναι προσδιορισμένα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. 
Μετά από 20 χρόνια συνεχών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση (σε αρμοδιότητες, λειτουργία, χρηματοδότηση, πόρους) σήμερα έχουμε μια πιο συστηματική και διευρυμένη στήριξη της δράσης του κεφαλαίου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το γεγονός ότι και φέτος που υποτίθεται ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, που «αποκαθίσταται η κανονικότητα» που έχουμε ανάπτυξη, τα έσοδα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και οι δαπάνες για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών κινούνται στα ίδια πολύ χαμηλά επίπεδα. Αποδεικνύεται ότι, η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν αφορά σε καμία περίπτωση την έστω και μερική επιστροφή των παρακρατηθέντων από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης την έστω και μερική αποκατάσταση της υπεχρηματοδότησες που έχει τραγικές συνέπειες. Οσο και να προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο οι δυνάμεις της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι δυνάμεις της νυν και της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής τα Ν α είναι εδώ και είναι αμείλικτα. Οι αστικές κυβερνήσεις διαδέχονται η μια την άλλη το ίδιο και οι περιφερειακές αρχές τα ματωμένα πλεονάσματα όμως είναι εδώ, η ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας είναι εδώ. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο που καταρρέει, η δακοκτονία που αν δεν είναι ανύπαρκτη είναι ελλιπέστατη και καθυστερημένη, το ίδιο και η μεταφορά των μαθητών, είναι δείκτες που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη και οι ανάγκες της δεν συναντιούνται με τις λαϊκές ανάγκες, με την προστασία και το βιος του λαού. 
Η κρατική χρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ, παίζει μικρό ως ελάχιστη ρόλο στον προϋπολογισμό των Περιφερειών. Είναι πόροι που κύρια αφορούν σε λειτουργικές ανάγκες πχ μισθοδοσία και επιχορηγήσεις ιδρυμάτων που εποπτεύει η Περιφέρεια. Το ουσιαστικό ρόλο στον προϋπολογισμό των Περιφερειών τον παίζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που διαχειρίζονται οι περιφέρειες, μέσω από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και μέρους των τομεακών προγραμμάτων που διαχειρίζονται ή είναι στην ευθύνη τους. 
Ένα σύνολο προγραμμάτων και πόρων που ιεραρχούνται πλήρως στις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, στην κατεύθυνση συγκέντρωσης της γης, την αλλαγή χρήσης της προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων κοκ. Στην εγκύκλιο ότι για την κατάρτισή των προϋπολογισμών στις Περιφέρειες με σαφήνεια αναφέρεται πρέπει να “λαμβάνονται απαραίτητα υπόψη οι κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, οι προτεραιότητες που απορρέουν από θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα και άλλα γενικά ή ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα, πολιτικές και στρατηγικές που επηρεάζουν τη διάρθρωση και ανάπτυξη του χώρου της περιφέρειας”. Ο χαρακτήρας των περιφερειών και ο προϋπολογισμός τους αποτυπώνει τον σημαντικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί από αστικό κράτος και ΕΕ στο περιφερειακό σχεδιασμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κάνει καθαρό ότι ούτε ισόρροπη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί ούτε μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή περιφερειακή πολίτικη όταν η γενικότερη πολιτική παραμένει αντιλαϊκή. 
Οι ατέρμονες συζητήσεις και οι ψεύτικες αντιπαραθέσεις σας περί απορροφητικότητας των κονδυλίων, περί χρηστής διαχείρισης, διαφάνειας και άλλα τέτοια, αφορά στην ανάδειξη του ικανότερου διαχειριστή μιας άθλιας και αντιλαϊκής πολιτικής. Εμείς δεν θα μπούμε στη διαδικασία κατάθεσης δικής μας «εναλλακτικής πρότασης» για τον προϋπολογισμό κομμένης και ραμμένης στο ασφυκτικό πλαίσιο της ανεπαρκούς κρατικής χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο της ΝΔ με βάση τον οποίο επιδιώκεται να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, να προχωρήσουν χωρίς κωλύματα και αντιστάσεις οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη συνδρομή και τη στήριξη της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Αντίθετα καταθέτουμε στο λαό μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ένα σχέδιο αντεπίθεσης, για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, οι δυνατότητες για την κάλυψή τους αλλά και οι πολιτικές προϋποθέσεις για ένα άλλο ελπιδοφόρο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages